Zsidók és muzulmánok az izraeli kiengesztelődésért

Kitekintő – 2012. november 20., kedd | 15:15

Még a leginkább kilátástalan helyzetekben is ott vannak a béke követei, akik kitartóan buzdítanak a párbeszédre, a kiengesztelődésre.

„Imádkozom, hogy az Izraelben és a Gázai övezetben élő barátaimat ne érje baj ebben a nehéz pillanatban” – írja Facebook-oldalán Eliyahu McLean, aki Izrael északi részén él, de aggódik a déli területeken élő zsidó és arab barátaiért. Ez az ortodox zsidó férfi, aki húsz évvel ezelőtt a Berkeley Egyetemen a zsidóbarát aktivisták egyik vezéralakja volt, ma ortodox zsidóként azért megy el az izraeli megszállás alatt lévő területek fiataljaihoz, hogy magával vigye őket: arab fiatalokkal találkoznak. Amikor 2005-ben Sharon elnök a Gázából való kivonulás mellett döntött, Eliyahu az izraeli arab barátait vitte el az egyik megszállt területre azokhoz a zsidó fiatalokhoz, akiknek pár óra múlva távozniuk kellett onnan. Azt akarja, hogy kölcsönösen megértsék egymás sorsának tragédiáját.

Vannak tehát Izraelben és Gázában olyanok, akik vallási indíttatásból a kiengesztelődés elősegítésére törekszenek. A rakétatámadások az általuk kialakított találkozási pontokat rombolják le elsőként — ők azonban a romokon is építkeznek.

Így tesznek a Parents Circle elnevezésű izraeli-palesztin szervezet zsidó és muzulmán családjai is, akiket a konfliktusban meghalt szeretteik felett érzett fájdalom köt össze. Ők fizették a legnagyobb árat, mégis ők azok, akik évek óta arra buzdítanak másokat, hogy lépjenek túl a gyűlöleten. Carlo Maria Martini gyakran emlegette őket, azt hangsúlyozva, hogy a béke építéséhez milyen nagy egyéni erőfeszítésekre van szükség. A Parents Circle ma újra hallatja hangját. „Mi, izraeli és palesztin családok, akik ebben a szűnni nem akaró ördögi körben elvesztették családtagjaikat, azt kérjük, hogy azonnal vessenek véget ennek az erőszaknak. Élő példát akarunk mutatni arról, hogy a kiengesztelődés lehetséges, és szükséges is ahhoz, hogy felülemelkedjünk azokon az akadályokon, amelyek a békés, fenntartható jövő előtt állnak” – írják kiáltványukban.

Egy másik jelentős kezdeményezés Ron Kronish rabbi nevéhez fűződik. Őt magát 2002-ben egy bárban csak a pincér gyors reakciója mentette meg attól, hogy egy öngyilkos merénylővel együtt végezze be életét. Az Interreligious Coordinating Council in Israel (Izraeli Vallásközi Koordinációs Tanács) igazgatójaként azt írja a szervezet támogatóinak, hogy reménykednek a mihamarabbi tűzszünetben. Addig is lentről építkezve, folytatják munkájukat a békéért, zsidókat, keresztényeket, muzulmánokat vonnak be a párbeszédbe. Hangsúlyozza, hogy a béke ad biztonságot, nem pedig a háború és az erőszak – írja a Vatican Insider.

Magyar Kurír

(tzs)