Egy japán buddhista megtérése a Sagrada Familia falai között

2010. november 5. péntek, 13:48

Etsuro Sotoo szobrász és építész, egyike a barcelonai Sagrada Familia-templom befejező munkálatait végző szakembereknek. Munkája a katolikus hitre téréshez vezette a japán férfit. A templomot november 7-én, vasárnap szenteli fel XVI. Benedek pápa.

Etsuro Sotoo 1953-ban született Fukuokában. A kyotói egyetemen végzett művészeti tanulmányait követően, 1978-ban érkezett Barcelonába. „Hívást éreztem, hogy Európábaj öjjek. Sokat hallottam a Sagrada Familiáról, hát eljöttem megnézni, és teljesen magával ragadott” – nyilatkozta az építész a La Croix-nak.

Meglepetésére annak ellenére, hogy nem beszélt katalánul, és nem volt keresztény, a buddhista japán férfit felvették a templomba kőfaragónak. Azóta is – már több mint 30 éve – dolgozik épületszobrászként e remekbe szabott épületen, melynek befejező munkálatai 1926 óta tartanak.

Az első években az volt a dolga, hogy állatokat és növényeket faragjon: „Teljesen tapasztalatlan voltam, és rengeteget kínlódtam a levelek elhelyezésével. Amikor végre megtaláltam a megoldást, az volt az első találkozásom Gaudíval.” A további évek során megbízták a 30 méter magas Születés Kapuja 15 angyalának kifaragásával, majd a spanyol polgárháború alatt megrongálódott Rózsafüzér-apszis szobrainak helyreállításán dolgozott.

Hogy minél szebb munkát végezhessen, Etsuro Sotoo elmélyült Antoni Gaudí írásaiban, elsősorban spirituális életének részleteiben, hogy megértse, mi zajlott a katolikus építész lelkében, akinek szenttéavatási folyamata 1994-ben indult meg. „Munkám jelentése lassanként átalakult, ahogy egyre jobban megértettem a mestert, és már nem volt szükségem pontos mintákra ahhoz, hogy dolgozni tudjak.”

1991-ben, egy nap a szobrász mély felismerést tett: „ahova Gaudí nézett, oda kell néznem nekem is. Gaudí belém költözött, és én is beköltöztem őbelé.” A japán férfi úgy beszél a katolikus vallás felvételéről, mint a „hazatérésről”. 1998-ban, 38 évesen keresztelkedett meg, keresztapja pedig José Manuel Almuzara, a Sagrada Familia egyik katolikus építésze lett. Felesége, a zongorista Hisako Hiseki és lányuk szintén megkeresztelkedett, anélkül, hogy Etsuro ezt elvárta volna tőlük.

Etsuro Sotoo ma már nagyon ismert Japánban is, mint a matsuzaki Szépművészeti Múzeum és a fukuokai Öt Elem Intézet tervezője, és világszerte hívják előadást tartani a Sagrada Familiáról és Antoni Gaudíról szóló konferenciákra.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

2019. február 16. szombat
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

2019. február 16. szombat
Útravaló – 2019. február 17., évközi 6. vasárnap

Útravaló – 2019. február 17., évközi 6. vasárnap

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 17.

Mai evangélium – 2019. február 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 6,17.20–26

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle