A legidősebb kort megért pápák: XVI. Benedek a hetedik

2010. július 23. péntek, 10:26

Anura Gurugé informatikai szakértő, író, a pápák és a katedrálisok történetének kutatója kimutatást tett közzé az utóbbi hatszáz év legidősebb pápáinak életkoráról. A statisztika szerint XVI. Benedek a hetedik legidősebb pápa az 1400-as évektől. Az első helyet XIII. Leó foglalja el, aki 1903-ban, 93 éves korában hunyt el.

Azért tanulmányozta kizárólag az elmúlt hat évszázadot, mert a korábban élt pápákról sok esetben megbízhatatlan adatok állnak rendelkezésre – nyilatkozta vizsgálatainak közzétételekor Anura Gurugé.

Az általa készített statisztika azt is kimutatja, hogy a pápák mennyi ideig töltötték be Péter utódának szolgálatát: e vizsgálat szerint IX. Piusz áll az első helyen; 1846 és 1878 között, 31 évig volt a katolikus egyház feje, mely időszak életének mintegy egyharmad részét töltötte ki.

A hosszú élet a péteri szolgálat esetében szorosan összekapcsolódik a spirituális jellemzővel is – véli Anura Gurugé. Ennek kapcsán 2008 novemberében így szólt XVI. Benedek pápa: a tiszteletet érdemlő idős kor nemcsak a hosszú életet jelenti, hanem a bölcsességet, a tiszta létet, melyet nem bélyegez meg a rosszindulat… A világ szerencsésnek tartja azt, aki hosszú életkort él meg, viszont Isten a szív jóságát nézi mindenek előtt ahelyett, hogy a kort figyelné. A világ nagyra értékeli a bölcseket és a tanult embereket, Isten azonban elsősorben a kicsinyeket szereti. Isten az igaz bölcsesség, mely nem öregszik meg sohasem. Õ a valódi gazdagság, mely nem veszti el értékét. Õ a boldogság, melyre minden ember szíve mélyén vágyik, hívta fel a figyelmet a Szentatya.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: Vatikán
Vezető híreink – olvasta már?
a-pasztor-feladata-hogy-gyogyitsa-baranyok-sebeit-tagle-biboros-eloadasa
A pásztor feladata, hogy gyógyítsa a bárányok sebeit – Tagle bíboros előadása

Csütörtök óta tart a Vatikánban a püspökök négynapos tanácskozása a kiskorúak védelméről az Egyházban. Plenáris előadások és kiscsoportos összejövetelek váltják egymást.

06:34
nem-jo-az-embernek-egyedul-lennie
Nem jó az embernek egyedül lennie

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg hazánkban a házasság hetét, amely február 17-én ért véget. A házasság öröméről, hivatásáról és küldetéséről Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató írását olvashatják.

2019. február 22. péntek