A legidősebb kort megért pápák: XVI. Benedek a hetedik

2010. július 23., péntek | 10:26

Anura Gurugé informatikai szakértő, író, a pápák és a katedrálisok történetének kutatója kimutatást tett közzé az utóbbi hatszáz év legidősebb pápáinak életkoráról. A statisztika szerint XVI. Benedek a hetedik legidősebb pápa az 1400-as évektől. Az első helyet XIII. Leó foglalja el, aki 1903-ban, 93 éves korában hunyt el.

Azért tanulmányozta kizárólag az elmúlt hat évszázadot, mert a korábban élt pápákról sok esetben megbízhatatlan adatok állnak rendelkezésre – nyilatkozta vizsgálatainak közzétételekor Anura Gurugé.

Az általa készített statisztika azt is kimutatja, hogy a pápák mennyi ideig töltötték be Péter utódának szolgálatát: e vizsgálat szerint IX. Piusz áll az első helyen; 1846 és 1878 között, 31 évig volt a katolikus egyház feje, mely időszak életének mintegy egyharmad részét töltötte ki.

A hosszú élet a péteri szolgálat esetében szorosan összekapcsolódik a spirituális jellemzővel is – véli Anura Gurugé. Ennek kapcsán 2008 novemberében így szólt XVI. Benedek pápa: a tiszteletet érdemlő idős kor nemcsak a hosszú életet jelenti, hanem a bölcsességet, a tiszta létet, melyet nem bélyegez meg a rosszindulat… A világ szerencsésnek tartja azt, aki hosszú életkort él meg, viszont Isten a szív jóságát nézi mindenek előtt ahelyett, hogy a kort figyelné. A világ nagyra értékeli a bölcseket és a tanult embereket, Isten azonban elsősorben a kicsinyeket szereti. Isten az igaz bölcsesség, mely nem öregszik meg sohasem. Õ a valódi gazdagság, mely nem veszti el értékét. Õ a boldogság, melyre minden ember szíve mélyén vágyik, hívta fel a figyelmet a Szentatya.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: Vatikán
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
elo-orokseg-piarista-multidezes-budapesten
Élő örökség – Piarista múltidézés Budapesten

„A piarista múlt jelene” címmel tartottak könyvbemutatóval, könyvtár- és múzeummegáldással, valamint kiállításmegnyitóval összekötött rendezvényt a budapesti Piarista Központban április 25-én a Piarista Rend Magyar Tartományának központi gyűjteményei.

16:26
van-kozunk-hozzad-nazareti
Vecsei Miklós: Van közünk hozzád, Názáreti

„Kilenc hónappal ezelőtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pajzsára cseréltük a korábbi állami fenntartó cégtábláját az egykori gödi Topház bejáratán. A második héten szolgálatra jelentkeztem az intézménybe, tizenkét órás ügyeletet vállaltam...” Vecsei Miklós írását olvashatják az alábbiakban.

14:48