Segítő szimbólumok

2018. július 1. vasárnap 12:00

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.

Amikor a bennünket körülvevő világ látható és láthatatlan dolgaival keressük a kapcsolatot, szimbólumokhoz folyamodunk. Ezek segítenek bennünket abban, hogy értelmes, értelmet adó kapcsolatokban éljünk, ezekben legyen megközelíthető az összetett mindenség, amiben létezünk.

A szimbólum az emberszabású párbeszéd eszköze, ami a néha túl nyers, vad, félelmetes, önmagában nehezen megközelíthető valóságot elérhetővé, megérthetővé, emberibbé teszi számunkra. Közvetít.

Eszembe jut, hogy kezdő pap koromban milyen rémülten tettem fel magamnak a kérdést, amikor gyógyíthatatlan betegeket látogattam, vagy temetésre kértek és a gyászolók mellett kellett állnom: „Mi a dolgom? Mi a mondandóm?” Lassan tanulom meg, hogy eszköztelenségemet egyre nagyobb nyugalommal fogadjam, és nagyobb bizalommal hagyatkozzam azokra a gesztusokra, szimbólumokra, szavakra, amelyeket az Egyház ad a kezem ügyébe. Itt most nem nekem kell elsősorban kifejezni önmagam, hanem a szertartások, akár a betegek szentsége, akár a temetés szertartása isteni módon hordoz beteget, hozzátartozót, papot egyaránt: vigasztal, segít átélni az átélendőt, fájdalmat, mulandóságot, gyászt.

És ez a szimbólumok által való hordozottságunk megtörheti bénultságunkat. Eszköztelenségünk már nem menekülés és elzárkózás az elkerülhetetlen fájdalom és halál elől, hanem kitettségünk közös megélése lehet. Ebben a hordozottságban születhetnek meg azok a vigasztaló gesztusok, szavak, amelyek  igazán a mieink, és igazán közösek. És ez a hordozottság teszi, hogy a részvétnyilvánításaink, imáink, rítusaink nem gépiesek, letudandók lesznek, hanem az emberi és isteni közelség hatékony jelei jóban-rosszban.

Kép: Szentháromságtemplom.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
hogyan-lesz-egy-benzinkutasbol-diakonus-nyary-krisztiannal-beszelgetett-bela-atya
Hogyan lesz egy benzinkutasból diakónus? – Nyáry Krisztiánnal beszélgetett „Béla atya”

November 19-én, hétfőn este a budapesti Magvető Caféban Nyáry Krisztián, a Magvető Könyvkiadó igazgatója kérdezte Molnár-Gál Béla állandó diakónust, iskolaigazgatót, Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, írót, költőt és Nagy Szabolcs fotóriportert a szociális területen szerzett tapasztalataikról.

20:40
elment-hang-meghalt-bozsony-ferenc
Elment a hang: meghalt Bőzsöny Ferenc

Az október 25-én, 87 éves korában elhunyt Bőzsöny Ferencet, a Magyar Rádió egykori főbemondóját november 21-én, a belvárosi Angolkisasszonyok templomában (Szent Mihály-templom, V. kerület, Váci utca 47/B) 14 órától tartott szentmise után helyezik örök nyugalomra. Süveges Gergő nekrológját közöljük.

16:04