Segítő szimbólumok

2018. július 1. vasárnap 12:00

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.

Amikor a bennünket körülvevő világ látható és láthatatlan dolgaival keressük a kapcsolatot, szimbólumokhoz folyamodunk. Ezek segítenek bennünket abban, hogy értelmes, értelmet adó kapcsolatokban éljünk, ezekben legyen megközelíthető az összetett mindenség, amiben létezünk.

A szimbólum az emberszabású párbeszéd eszköze, ami a néha túl nyers, vad, félelmetes, önmagában nehezen megközelíthető valóságot elérhetővé, megérthetővé, emberibbé teszi számunkra. Közvetít.

Eszembe jut, hogy kezdő pap koromban milyen rémülten tettem fel magamnak a kérdést, amikor gyógyíthatatlan betegeket látogattam, vagy temetésre kértek és a gyászolók mellett kellett állnom: „Mi a dolgom? Mi a mondandóm?” Lassan tanulom meg, hogy eszköztelenségemet egyre nagyobb nyugalommal fogadjam, és nagyobb bizalommal hagyatkozzam azokra a gesztusokra, szimbólumokra, szavakra, amelyeket az Egyház ad a kezem ügyébe. Itt most nem nekem kell elsősorban kifejezni önmagam, hanem a szertartások, akár a betegek szentsége, akár a temetés szertartása isteni módon hordoz beteget, hozzátartozót, papot egyaránt: vigasztal, segít átélni az átélendőt, fájdalmat, mulandóságot, gyászt.

És ez a szimbólumok által való hordozottságunk megtörheti bénultságunkat. Eszköztelenségünk már nem menekülés és elzárkózás az elkerülhetetlen fájdalom és halál elől, hanem kitettségünk közös megélése lehet. Ebben a hordozottságban születhetnek meg azok a vigasztaló gesztusok, szavak, amelyek  igazán a mieink, és igazán közösek. És ez a hordozottság teszi, hogy a részvétnyilvánításaink, imáink, rítusaink nem gépiesek, letudandók lesznek, hanem az emberi és isteni közelség hatékony jelei jóban-rosszban.

Kép: Szentháromságtemplom.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
bemutatjuk-vilag-legnagyobb-maria-kegyhelyeit
Bemutatjuk a világ legnagyobb Mária-kegyhelyeit

A nyár az utazások időszaka. Egy alkalommal II. János Pál is buzdított arra, hogy a szünidőben látogassuk meg az Istenszülő kegyhelyeit is. Ezt évente több millió hívő meg is teszi. A német püspöki konferencia hírportálja bemutatta a világ legnagyobb, az Egyház által elismert Mária-kegyhelyeit.

2018. július 21. szombat
a-biblia-uzenete-gyertek-ti-is-pihenjetek-egy-kicsit
Gyertek ti is, pihenjetek egy kicsit!

Évközi 16. varárnap – Gondolatok az evangéliumhoz

2018. július 21. szombat