Vasárnap te is hívd meg a papodat egy sörre!

Szeptember 9-e a „Hívd meg a papodat egy sörre!” kezdeményezés nem hivatalos világnapja. Az akciót öt évvel ezelőtt indította a The Catholic Gentleman blog, hogy felhívja a hívek figyelmét a lelkipásztorok sok nehézséggel járó munkájára.

2018. szeptember 7. péntek

A borászok védőszentjének ereklyéje vándorol a tokaj-hegyaljai szőlőbirtokokon

Tokaj-Hegyalján nagy tisztelete van a borászok védőszentjének, Szent Orbán pápának. Kevéssé ismert, de Monokon nem csak az emlékét, az ereklyéjét is őrzik a 3. században élt egyházfőnek.

2018. augusztus 23. csütörtök

A Várhegyi Deres lett az idei Szent István-napi fehérkenyér

A „Várhegyi Deres” fantázianevű búzakenyeret találta a zsűri a legjobbnak, így az andornaktályai Kurdi Pékségé lett az ország kenyere 2018-ban. Emellett az innovatív kategóriában is második helyezést ért el Bubcsi Hagymás kenyerük.

2018. augusztus 20. hétfő

Szerzetesi piac Nagyvázsonyban, a Kinizsi-várnál

Nagyvázsony Község Önkormányzatának kezdeményezésére férfi és női szerzetesközösségek mutatják be vásári termékeiket és szellemi-lelki tevékenységüket a Kinizsi-vár melletti téren július 19. és 29. között.

2018. július 22. vasárnap

Megkóstoltuk a Balatont – Magyar tengeri gasztrokönyv

Az idei Ünnepi Könyvhét egyik „legízesebb” kiadványa az Index újságírója, a neves gasztroszerző, Kalas Györgyi könyve.

2018. július 21. szombat

Bemutatták Esztergomban az „Egyetemisták szakácskönyvét”

Június 27-én az esztergomi Laskai Osvát Antikváriumban rendezték meg Zakar András „Egyetemisták szakácskönyve” című kötetének bemutatóját. A megjelenteket Mezei Mária antikvárius köszöntötte, a beszélgetést a könyv szerzőjével Pákozdi István egyetemi lelkész vezette.

2018. június 29. péntek

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum is csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához

Tizedik alkalommal rendezték meg június 23-án Székesfehérváron a Múzeumok Éjszakáját. A városban idén 16 intézmény csatlakozott a programegyütteshez, köztük a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum is.

2018. június 27. szerda

A szőlőtőről az oltárra – A gyulafehérvári misebor útján

A Gyulafehérvári Főegyházmegye miseborának nyomába eredt Bőjte Csongor, a gyulafehérvári papnevelő intézet növendéke. A bor útján kalauza Tóth Csaba, az érsekség borásza volt.

2018. június 17. vasárnap

Egyetemisták szakácskönyve

A Budapesti Római Katolikus Egyetemi és Főiskolai Lelkészség gondozásában most megjelent „Egyetemisták szakácskönyve” egy különleges gyűjtemény. A kötetben szereplő receptek elkészítése nem bonyolult, nem kíván nagy előképzettséget, mégis nagy sikert arathatunk vele akár baráti... »

2018. június 17. vasárnap

Új helyszínen rendezik meg a Szeretetnapot Győrben

Idén új helyszínen, a Dunakapu téren rendezi meg a Szeretetnapot a Győri Egyházmegye június 10-én, vasárnap. Az „Adj örömmel!” mottóval meghirdetett jótékonysági kulturális és gasztronómiai fesztivál 10 órakor püspöki szentmisével kezdődik a győri... »

2018. június 7. csütörtök

Egyházmegyei főzőversenyt rendeztek Debrecenben

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megalapításának 25. évfordulóján nem maradhatott el az egyházmegyei főzőverseny, amelyet a debreceni Szent Erzsébet Idősek Otthonának munkatársai rendeztek június 5-én a Kerekes-telepi strandfürdő területén.

2018. június 7. csütörtök

Tihanyban tartottak találkozót a Veszprémi Főegyházmegye hittanosainak

Hittanostalálkozóra gyűlt össze a Veszprémi Főegyházmegye területéről mintegy hétszáz fiatal június 2-án a Tihanyi Bencés Apátságban. A találkozó szentmisével vette kezdetét, amelyet Márfi Gyula érsek a bencés atyákkal, valamint a hittanosokkal érkezett papokkal együtt mutatott be.... »

2018. június 5. kedd

Új helyszínen, de változatlan céllal rendezik meg a győri Szeretetnapot

Idén június 10-én új helyszínen, a Dunakapu téren rendezi meg a Szeretetnapot a Győri Egyházmegye.

2018. június 2. szombat

A tejjel-mézzel folyó Kánaánról – Gerlachfalvy Réka gasztroblogger előadása a bibliai ételekről

A Nem Adom Fel Cafe & Bar – Budapest első, fogyatékossággal élők és megváltozott munkaképességűek által működtetett vendéglátóhelye – rendszeresen ad otthont beszélgetéseknek, filmvetítéseknek. Május 29-én Gerlachfalvy Réka gasztroblogger tartott előadást a kávézóban a bibliai... »

2018. május 30. szerda

Az edelényi görögkatolikus iskola diákjai az élelmiszer-pazarlás ellen

Második helyezést ért el az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola 6.b osztálya a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által az élelmiszer-pazarlás megelőzése témakörében meghirdetett országos pályázaton.

2018. május 17. csütörtök

Mi volt a keresztes lovagok hosszú életének titka?

Az öregségben megőszült emberek igencsak ritkaságszámba mentek a 13. században. A katolikus katonai rend, a templomosok tagjai közül azonban sokan jóval 60 év feletti kort értek meg. Mi lehetett a titkuk? – erről írt a Múlt-kor történelmi portál.

2018. május 13. vasárnap

A Ferrero Rocher desszert a lourdes-i Mária-jelenések helyszínéről kapta a nevét

Michele Ferrero arról a kőszikláról – franciául Rocher de Massabielle – nevezte el 1982-ben piacra dobott desszertjét, amelynek barlangjában Soubirous Szent Bernadettnek megjelent Szűz Mária.

2018. május 9. szerda

Közösségben hordozzuk egymást – Beszélgetés Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapáttal

Hortobágyi T. Cirillt, a pannonhalmi bencés közösség új főapátját Szent Benedek ünnepén, március 21-én iktatták be tisztségébe. Szent Asztrik apát 86. utódát eszményeiről és terveiről kérdeztük. A főapátot szerzetestársa, Fehérváry Jákó, a budapesti Szent Szabina-kápolna... »

2018. május 6. vasárnap

Vetőmagot osztott a Katolikus Karitász – Idén is elindult az „Öngondoskodó háztartások” program

Az országban 254 településen közel 4000 családnak adományozott 11 millió forint értékben vetőmagot a Katolikus Karitász az „Öngondoskodó háztartások” elnevezésű program keretében.

2018. április 16. hétfő

A Székelyföldre érkezett a „Szerzetesek asztalánál” vándorkiállítás

A gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumba, székelyföldi útjának első állomására érkezett április 12-én a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum „Szerzetesek asztalánál” című vándorkiállítása.

2018. április 15. vasárnap

tovább »