Gasztronómia
október 15. | 19:43Vendégségben az Úrnál – Az Eucharisztia titkára bukkanhatunk ÓbudánMilyen az, amikor a vendéglátónk a Jóisten? Ezt a kérdést feszegetik a vizualitás nyelvén azok a műalkotások, amelyeknek reprodukciói bő egy hétig, október 24-ig láthatók Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum falán. A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit... »október 13. | 15:05Így még nem találkozott hazánk katolikus főpásztoraival, papjaival és világi híveivelAz Így főznek a magyar katolikusok – 52 hét – 52 recept című kiadvány interjúk, történetek, receptek és fotók révén mutatja be hazánk katolikus főpásztorait, papjait és világi híveit; úgy, ahogy még nem ismerjük őket. A kiadványt a Magyar Kurír forgalmazza és az Új Ember... »október 9. | 17:01Több mint borkóstolóEz a könyv, amely harmonikus egységben láttatja három szerzője egyéniségét, szemléletét és hivatását, sokkal több egyszerű borászati krónikánál, „virtuális borkóstolónál”. Középpontjában a méltán világhírű egri borvidék legfőbb büszkesége áll, a bikavér, amely szinte... »szeptember 9. | 15:51Ma te is hívd meg a papodat egy sörre!Szeptember 9-e a „Hívd meg a papodat egy sörre!” kezdeményezés nem hivatalos világnapja. Az akciót az amerikai The Catholic Gentleman blog indította, hogy felhívja a hívek figyelmét a lelkipásztorok sok nehézséggel járó munkájára.szeptember 1. | 14:19Megtiszteltetés a részese lenni e történelmi eseménynek – Beszélgetés a NEK süteményének alkotójávalA Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete pályázatot hirdetett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) hivatalos süteményének elkészítésére. A nyertes az „Egy falat mennyország” elnevezésű sütemény lett, amit Karl Zsolt cukrászmester alkotott meg, akivel a dunaharaszti... »augusztus 31. | 13:09A borászok lelki életet élő emberek – Beszélgetés Demeter Endrével, a NEK borának készítőjévelDemeter Endre mádi szőlész-borászt a közelmúltban nagy megtiszteltetés érte: a Mádról származó furmint-hárslevelű házasítása lett az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) bora. Vele beszélgettünk.augusztus 24. | 21:01Nyitva a mennyek kapuja – Tizenkét nap múlva kezdődik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus12 nap múlva, szeptember 5-én kezdődik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Budapesten. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek augusztus 24-én sajtótájékoztató keretében átadta a NEK tíz önkéntes hírnökének megbízólevelét. A szervezők az önkéntes... »augusztus 9. | 19:03Kávé a szívnek – Beszélgetés a győri Café Collis két mentorávalBaileys latte, ír kávé, levendulaszörp – csak néhány példa a győri Káptalandombon nemrég nyílt Café Collis kínálatából, ahol a fogyatékkal élő alkalmazottak munkáját két mentor, Lányiné Gruber Andrea és Kadler Marianna támogatja. Velük beszélgetett Varga Viktor; az interjú a... »augusztus 7. | 14:00Ferenc pápa és konyhaművészetGyermekkora óta otthonosan mozog a konyhában a Szentatya. Valódi szakács – derült ki egy 2018-ban megjelent kötetből. Megválasztása előtt rendszeresen és nagy szeretettel főzött paptársainak. A pápa étkezéshez, főzéshez fűződő gondolatait életrajzírója, Roberto Alborghetti... »július 20. | 18:32Átadták az Egri Érsek Bora 2021 elismeréseketHagyományosan május végén, Szent I. Orbán pápa ünnepéhez kapcsolódva mutatják be az Egri Érsek Bora címet elnyert borokat Egerben. Idén a járványhelyzet miatt július 20-án derült ki az Érseki Pincerendszerben tartott ünnepségen, hogy mely termelők palackjaira kerülhet rá az... »július 20. | 11:27Mégis ehettek malacot a zsidók?Erre utalnak egy kismalac 2700 éves, épen fennmaradt csontvázának maradványai, amelyet izraeli régészek találtak Jeruzsálemben. A leletről a Háárec című lap hírportálja számolt be július 16-án.július 16. | 12:55Kiválasztották a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus süteményétÚj magyar sütemény született, amelyet megkóstolhatunk szeptemberben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején. A magyar cukrászok az 1938-as katolikus világeseményhez hasonlóan ismét bekapcsolódtak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeibe.július 3. | 16:51Hogyan lett az ostyából gofri?Legkorábbról a középkorból ismerünk olyan ostyasütő eszközöket, amelyekkel a szentáldozáshoz sütötték az ostyákat. Meglepő lehet, de a ma népszerű gofrik történetileg összefüggenek a legszentebb Eucharisztiával. június 26. | 14:00Jó helyen jó kávé – Egyedi kávéház nyílt Győrben, a KáptalandombonA spirituális és kulturális élmények gazdagságát kínáló Káptalandombon a Café Collis ad lehetőséget egy jó kávé mellett megpihenni. Fogyatékkal élő embertársaink szolgálják fel a speciálisan ide készített kávét és süteményeket. Június 25-én Veres András megyéspüspök... »június 25. | 20:55Biblia ihlette ízek – Szeptember elején megkóstolhatjuk a NEK hivatalos süteményétAlma, szeder, füge, szőlő, mandula, méz, fahéj, dió – néhány azok közül az összetevők közül, amelyekkel minden bizonnyal találkozhatunk majd abban a receptben, ami alapján az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) hivatalos süteménye készül. június 24. | 10:45Már Magyarországon is kapható a Di Bosco kávéA Di Bosco projektet hat évvel ezelőtt indították el volt szalézi növendékek, akik azon túl, hogy finom kávét kívánnak forgalmazni, hozzáadott értékeket szeretnének képviselni a kávékedvelők körében. Folyamatosan bővítik a termelők és felvevők hálózatát – a szegényebb... »június 8. | 16:36Családi program főzőversennyel ÓzdonHarmadik alkalommal rendezte meg az ózdi görögkatolikus közösség a parókiai főzőversenyt – az apostolfejedelmek böjtje előtt, május 30-án, éppen gyermeknapon. Az eseményről Juhász Endre világi elnök írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk.június 4. | 18:10Lélekemelő élmények – Bemutatkozott az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Turisztikai IrodájaSajtótájékoztatón ismertette tevékenységét és céljait az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye fél évvel ezelőtt megalakult turisztikai irodája június 4-én a budapesti D50 Kulturális Központban.április 9. | 19:17Szürkemarhahúst kapott ajándékba az Időskorúak Árpád-házi Szent Erzsébet Szociális OtthonaTöbb száz kilogramm magyar őshonos mangalicából, szürkemarhából és bivalyból származó húskészítményt adományozott Szomor Dezső, a Szomor Farm tulajdonosa a Magyarok Nagyasszonya Női Apostoli Élet Társasága által fenntartott Időskorúak Árpád-házi Szent Erzsébet Szociális... »március 3. | 11:04Böjti eledel készült a nyíregyházi Szent Miklós-iskolábanFebruár 19-e akár egy teljesen átlagos pénteki nap is lehetett volna a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola első osztályos gyermekeinek, ám nagyböjt első napján kollibát készítettek, s közben csipetnyi jókedvvel és szeretettel édesítették a közös... »

tovább »