Szent László királyra emlékeztek Nagyváradon

Húsvét ötödik vasárnapján, május 19-én a nagyváradi székesegyházban celebrált szentmisével, majd hermás körmenettel ünnepelték a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye alapítóját, Szent László királyt.

2019. május 21., kedd

Boldog Scheffler János püspökre emlékeztek Szatmárnémetiben

Püspöki szentmise keretében emlékeztek Boldog Scheffler János vértanú szatmári püspökre liturgikus emléknapján, május 17-én a szatmárnémeti székesegyházban. Az ünnepi szónok Szinovácz György mezőpetri plébános volt.

2019. május 21., kedd

Megindító képek és tanúságtétel – Fogvatartottak adták elő Szent Adorján legendáját

Családok ülnek kis körökben a balassagyarmati volt vármegyeháza dísztermében; lelkesen beszélgetnek, mosolyognak, nevetnek, már-már idillinek tetsző a pillanat. Csakhogy ez egy rendkívüli találkozás a városi börtön fogvatartottjai és családtagjaik között.

2019. május 20., hétfő

Sienai Szent Bernardin

Május 20-án Sienai Szent Bernardin (1380–1444) katolikus hitszónokot, egyháztanítót ünnepeljük.

2019. május 20., hétfő

Kovács Gergely posztulátor: Ferenc pápa mártírnak tartja Mindszenty bíborost

Kovács Gergellyel, a Mindszenty Alapítvány ügyvezetőjével, Mindszenty bíboros boldoggáavatási eljárásának viceposztulátorával beszélgetett Vértesaljai László SJ, a Vatikáni Rádió magyar adásának vezetője május 10-én.

2019. május 17., péntek

Boldog Scheffler János püspök és vértanú

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye vértanú püspöke, Boldog Scheffler János életútját idézzük fel liturgikus emléknapján, május 17-én.

2019. május 17., péntek

Nepomuki Szent János áldozópap, vértanú

Hidakon, vizek mellett gyakran látható az a barokk szobor, amely egy ujját ajkára tévő vagy kezében keresztet tartó papot ábrázol. Nepomuki Szent János nemcsak saját magát inti csendre, hanem minket is. Rá emlékezünk liturgikus emléknapján, május 16-án.

2019. május 16., csütörtök

Pio atya szerint az ilyen imát mindig meghallgatja az Úr

Idő híján is kapcsolatban lehetünk Istennel.

2019. május 15., szerda

Az olasz csizma sarkában – Zarándokúton a Pápai Magyar Intézet növendékei

A Pápai Magyar Intézetben, Rómában tanulmányokat folytató papok azzal a céllal indultak Dél-Olaszországba május második hétvégéjén, hogy Itália általuk kevésbé ismert részét is felfedezzék, bejárják a mesés Pugliát, nagyobb városait és legfőképpen megismerjék Szent Miklós... »

2019. május 15., szerda

„Ti is el akartok menni?” – Böjte Csaba gondolatai a bűnről

Szent Adorján, a börtönőrök védőszentje tiszteletére írtak és rendeztek színdarabot a Balassagyarmati Fegyház és Börtön fogvatartottjai, melyet május 19-én fognak bemutatni. A darab próbáján Böjte Csaba is részt vett. Ennek kapcsán a ferences szerzetes gondolatait adjuk közre,... »

2019. május 14., kedd

A marosszentgyörgyi kármeliták két könyvet ajánlanak

A Jel Kiadó és a marosszentgyörgyi kármelita nővérek két új könyvet adtak ki a Szent István Könyvhétre: Antonio Mas Arrondo „Érinteni az Eget”, valamint Sr. Johanna-Andrea OCD „Szent Teréz válaszol – Hogyan imádkozzunk?” című kötetét.

2019. május 14., kedd

Nagy hatalmú, ám szolgálatkész királyné volt – Boldog Gizellára emlékeztek Veszprémben

Magyar és bajor hívek, illetve zarándokok, valamint a főegyházmegye fenntartásában lévő iskolákat képviselő nagy számú diákság együtt emlékezett meg Boldog Gizella magyar királynéról, a Veszprémi Főegyházmegye társvédőszentjéről május 11-én délelőtt a veszprémi... »

2019. május 12., vasárnap

A lélekig hatoló tüzes nyíl – Lorenzo Bernini alkotásai Rómában: Szent Teréz extázisban

Ha manapság azt a kifejezést halljuk, hogy valaki extázisban van, nem éppen pozitív képzeteink támadnak. Leginkább különböző, kábítószerekkel kapcsolatos történetek jutnak az eszünkbe. Hiszen az extázis valamiféle önkívületi állapotot jelent, ami általában nem kívánatos az ember... »

2019. május 11., szombat

Fejérdy Judit Mónika OCist: Krisztus test szerinti ismeretétől Krisztus lélek szerinti ismeretéig

A monasztikus teológia képviselői a szerzetesek, az apátok voltak, akik az Isten iránti áhítat és vágyódás felszítására törekedtek. A ciszterci szerzetesnővér szerző doktori dolgozatában a monasztikus teológiához hűségesen mutatja be Clairvaux-i Szent Bernát Krisztusról szóló... »

2019. május 11., szombat

Boldog Salkaházi Sára szűz és vértanú

Salkaházi Sárára emlékezünk liturgikus emléknapján, május 11-én. A Szociális Testvérek Társasága nővére 1944. december 27-én életét adta az üldözöttekért.

2019. május 11., szombat

Avilai Szent János pap, egyháztanító

Május 10-én emlékezik az Egyház Avilai Szent Jánosra, „Andalúzia apostolára”, akit XVI. Benedek 2012-ben egyháztanítóvá nyilvánított.

2019. május 10., péntek

Ferenc pápa imája Szkopjéban: Segíts, Teréz anya, hogy felismerjük Jézust a rászorulókban!

Május 7-én délelőtt a Szentatya meglátogatta Szent Teréz anya emlékházát Észak-Macedónia fővárosában, Szkopjéban, ahol megkoszorúzta a szobrát, imádkozott a szent ereklyéi előtt, majd találkozott a nővérek közösségének vezetőivel és Teréz anya két rokonával.

2019. május 7., kedd

Boldog Ceferino vértanút ünnepelték Esztergomban

Május 4-e Boldog Ceferino roma származású vértanú emléknapja. Ez alkalomból Esztergomban a Boldog Ceferino Roma Misszió több mint százfős közösséggel ünnepelt a sportcsarnokban, ahová Mohos Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke is ellátogatott.

2019. május 7., kedd

Boldog Gizella királyné

Szent István király hitvesére, első koronás királynénkra, Szent Imre herceg édesanyjára emlékezünk liturgikus emléknapján, május 7-én.

2019. május 7., kedd

Találkozás, tanulás, egymásba kapaszkodó elköteleződés – Mindszenty-ünnep Esztergomban

Mindszenty József boldoggá avatásáért mutattak be szentmisét május 4-én az esztergomi bazilikában. A főcelebráns Erdő Péter bíboros, prímás volt, a szónok Böcskei László nagyváradi megyéspüspök, aki arra buzdított, hogy egymásba kapaszkodó elköteleződéssel tegyünk egy jobb,... »

2019. május 4., szombat

tovább »