Legyünk még jobbak egymás iránt, szeressük egyre jobban a másikat! – Szent Erzsébet-nap Móron

Hálaadó szentmisével és ünnepi programokkal emlékezett meg november 17-én névadójáról a móri Szent Erzsébet Általános Iskola.

13:31

Szent Mártont köszöntötték a Pécsi Egyházmegye óvodáiban

A Szent Mártonhoz kapcsolódó néphagyományok különösen alkalmasak arra, hogy megismertessék az óvodás korú gyermekekkel a szent életét. November 9-től és 13-ig Dombóvár, Szekszárd, Pécs és Komló katolikus óvodáiban köszöntötték Szent Mártont.

2017. november 17. péntek

Nagy Szent Gertrúd szűz

November 17-én a középkori misztikus bencés apácára, Nagy Szent Gertrúdra emlékezünk.

2017. november 17. péntek

Szent Roque González de Santa Cruz jezsuita – a „valódi Gabriel atya”

November 17-én emlékezik az Egyház Szent Roque González de Santa Cruz jezsuita szerzetesre, a guarani nép földjén létrehozott missziók alapítójára, illetve vértanútársaira, Szent Alonso Rodríguezre és Juan de Castillóra.

2017. november 17. péntek

Skóciai Szent Margit

November 16-án a magyar származású skót királynéra, Skóciai Szent Margitra emlékezik az Egyház. III. Malcolm feleségeként nagy befolyást gyakorolt a kora középkori Skóciára, főként hitéleti tevékenységével.

2017. november 16. csütörtök

Mindnyájan lehetünk szentek – Veres Andrással ünnepelt a soproni Szent Imre-plébánia közössége

Veres András győri megyéspüspök november 5-én búcsúi szentmisét mutatott be a soproni Szent Imre-templomban, a templom felszentelésének huszadik évfordulója alkalmából.

2017. november 15. szerda

Élőképpel és libasimogatóval emlékeztek Szent Mártonra a sárvári iskolások

November 9-én lampionos felvonulás indult a sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola főbejáratától a Szent László-plébániatemplomba. A felvonulás egy egész napos rendezvény záróeseménye volt: az iskola diáksága a napot Szent Márton ünnepének jegyében töltötte.

2017. november 15. szerda

Nagy Szent Albert püspök és egyháztanító

Nagy Szent Albert („Albertus Magnus”) életútját idézzük fel liturgikus emléknapján, november 15-én.

2017. november 15. szerda

Lampionos felvonulással köszöntötték Szent Mártont a hatvani iskolások

Egész napos program keretében emlékeztek meg Szent Márton püspökről az Újhatvani Római Katolikus Iskola diákjai november 11-én.

2017. november 15. szerda

Szent Márton és Szent Ferenc, a „köpönyeges” szentek – Előadás a pasaréti ferences szabadegyetemen

Sághy Marianne történész, az ELTE és a CEU oktatója tartott előadást november 13-án este a Magyar Hagiográfiai Társaság és a Pasaréti Ferences Alapítvány Kájoni Szabadegyetemének rendezvényén a ferencesek Kájoni Házában Budapesten.

2017. november 14. kedd

A családok adjanak boldogságot a mai világnak! – Megajándékozták a családokat Székesfehérváron

A magyar szentek és boldogok napján, november 13-án Székesfehérvárra hívta a családokat Spányi Antal püspök, hogy együtt imádkozzanak Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre ereklyéi előtt. A főpásztor 2012 óta szentmisében ajánlja a magyar szent család oltalmába a szülőket és a... »

2017. november 14. kedd

A magyar szentek, boldogok és vértanúk tiszteletére szenteltek kápolnát Csíkszentkirályon

A magyar szentek, boldogok és vértanúk tiszteletére szenteltek római katolikus kápolnát november 13-án a székelyföldi Csíkszentkirályon. A jeles eseményen ünnepi szentmisét mutatott be Jakubinyi György gyulafehérvári érsek.

2017. november 14. kedd

Szent Mártonra emlékeztek a szombathelyi Brenner-iskolában

Lámpás felvonulással és misztériumjátékkal tisztelegtek a szombathelyi Brenner János Általános Iskola diákjai Szent Márton püspök emléke előtt november 9-én.

2017. november 14. kedd

A székesegyház búcsúját ünnepelték Munkácson

November 11-én ünnepelték a munkácsi Tours-i Szent Márton-székesegyház búcsúját. Az ünnepi szónok Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök volt, a szertartáson részt vett Mieczysław Mokrzycki lembergi érsek és Stanisław Szyrokoradiuk harkiv-zaporizsai megyéspüspök is.

2017. november 13. hétfő

Magyar szentek és boldogok

A mai emléknap mindenszentek ünnepéhez kötődik: magyar népünk szentjeit, boldogjait köszöntjük.

2017. november 13. hétfő

Köztetek másként legyen – Asztrik érseket ünnepelték mennyei születésnapján Kalocsán

Kalocsa első, szent életű érsekének emléknapját ünnepelték a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai és Áder János köztársasági elnök jelenlétében november 12-én Kalocsán. A szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás volt, a szentbeszédet Várszegi Asztrik főapát... »

2017. november 12. vasárnap

Ferenc pápa: A mai nap is lehet életünk utolsó napja. Fel vagyunk-e rá készülve?

November 12-én Ferenc pápa az Úrangyala elimádkozása előtt a tíz szűzről szóló példabeszédhez fűzött elmélkedésében azt hangsúlyozta, hogy hitünk lámpásához a jótettekkel tudunk elegendő olajat felhalmozni. A Szentatya beszédét teljes terjedelmében közöljük.

2017. november 12. vasárnap

Tours-i Szent Márton püspök

Szent Márton püspökre emlékezünk liturgikus emléknapján, november 11-én. Márton napjához, mely gazdasági határnap is volt, számos népszokás és hiedelem is kapcsolódott. A szent életéről és az ünnephez kapcsoló szokásokról olvashatnak összeállításunkban.

2017. november 11. szombat

Nagy Szent Leó pápa – Aki megvédte Rómát „Isten ostorától”

Nagy Szent Leóra, az Egyház negyvenötödik pápájára emlékezünk liturgikus ünnepén, november 10-én.

2017. november 10. péntek

„Félelem nélkül kell élni” – Apor Vilmosra emlékezünk

II. János Pál pápa 1997. november 9-án avatta boldoggá Apor Vilmost. Naplóiból, leveleiből vett gondolataival emlékezünk Győr vértanú püspökére, aki egész életét „Krisztus keresztjére szegezve” élte, aki minél nagyobb feladatot kapott, annál többet dolgozott és annál jobban... »

2017. november 9. csütörtök

tovább »