A Vatikán közleményben ítélte el a francia templomban történt barbár támadást

2016. július 26. , kedd | 15:39

Federico Lombardi, a szentszéki sajtóközpont leköszönő igazgatója közleményt adott ki a július 26-án, kedden reggel a franciaországi roueni főegyházmegye egyik templomában történt támadás kapcsán, amelyben egy idős pap életét vesztette.

„Különösen megrázott minket az, hogy ez a rettenetes erőszak egy templomban történt, ahol Isten szeretetét hirdetik” – áll a vatikáni közleményben.

Lombardi kitér arra is, hogy Ferenc pápát megrázta az eset, és osztozik az érintettek fájdalmában, amelyet ez a döbbenetes erőszak okozott; mélységesen elítéli a gyűlölet minden formáját, és imádkozik az áldozatokért.

Július 26-án, a kedd reggeli szentmise közben két, késekkel felfegyverkezett férfi tört be a roueni érsekséghez tartozó Saint-Étienne-du-Rouvray település templomába, és túszul ejtette a 84 esztendős Jacques Hamel atyát és négy hívet; az idős papot végül meggyilkolták. A támadókat a helyszínre érkező rendőrök agyonlőtték.

A szentszéki sajtóközleményben Federico Lombardi kifejezte: ezt a tragikus esetet sajnos megelőzte több hasonló a közelmúltban, melyek rettenetes fájdalmat okoztak, és aggodalmat keltenek mindannyiunkban; és hozzátette: Ferenc pápa közelségéről biztosította a francia egyházat, a roueni érsekséget és híveket, valamint az egész francia népet.

Mindeddig nem azonosították a támadókat, és az indítékaik sem tisztázottak; az üggyel a párizsi ügyészség terrorellenes részlege foglalkozik.

Dominique Lebrun roueni érsek sajtóközleményt adott ki, melyben tudatta, hogy azonnal hazatér Krakkóból, hogy mielőbb egyházmegyéjének hívei mellett lehessen.


Jacques Hamel 1930-ban született; 1958-ban szentelték pappá. 75 esztendősen vonult nyugdíjba, de azóta is szolgált a plébánián; szerény és elkötelezett emberként ismerték, és a hívek hálásak voltak neki, amiért mindig készségesen rendelkezésükre állt. Több mint harminc éven át szolgált a Saint-Étienne-du-Rouvray-i templomban.

A támadók összesen öt embert ejtettek túszul: az atyát, két szerzetesnővért és két hívet; az idős pap torkát elvágták. Három túszt sértetlenül szabadított ki a rendőrség, egy túsz kritikus állapotban van.

Forrás: The Guardian

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió angol nyelvű adásának szerkesztősége

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
csak-azok-kepesek-vedelmezni-akik-szeretettel-szolgalnak-ferenc-papaert-adtak-halat-budapesten
Csak azok képesek védelmezni, akik szeretettel szolgálnak! – Ferenc pápáert adtak hálát Budapesten

Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Michael August Blume érsek, apostoli nuncius ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be magyar nyelven, Szent József főünnepén, március 19-én a budapesti Szent István-bazilikában.

2019. március 19. , kedd
szent-jozsef-es-mai-apak-interju-asztalosne-elekes-szende-pszichologussal
Szent József és a mai apák – Interjú Asztalosné Elekes Szende pszichológussal

Szent József Jézus életében betöltött szerepéről és az apák mai helyzetéről beszélgettünk Asztalosné Elekes Szende pszichológussal, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanárával.

2019. március 19. , kedd