Ferenc pápa: A Szentlélek növeli Isten országát, nem a lelkipásztori tervek

2017. november 16. csütörtök 18:40

Isten országa nem holmi látványosság, sem pedig farsangi mulatság, nem kedveli a reklámot: a Szentlélek által növekszik, nem pedig a lelkipásztori terveken keresztül – fogalmazott homíliájában Ferenc pápa november 16-án, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmisén.

Mikor jön el Isten országa? – kérdezik a farizeusok Jézustól a mai evangéliumi szakaszban (Lk 17,20–25). Egyszerű a kérdés, ami jó szívből indul ki, és sokszor előkerül az evangéliumban – hangsúlyozta homíliájában a Szentatya. Keresztelő János, amikor börtönben van, lesújtva tanítványaihoz fordul, hogy kérdezzék meg Jézust, ő-e az, akinek el kell jönnie, vagy valaki mást várjanak. Egy másik szakaszban is visszatér a kérdés, ezúttal szemtelenül: „Ha te vagy az, szállj le a keresztről.” Mindig ott a kétség, a kíváncsiság, vajon mikor jön el Isten országa.

Isten országa köztetek van – hangzik Jézus válasza, az örömhír. Mint a mag, amelyet ha elvetünk, belül kel ki, úgy Isten országa is titkon növekszik közöttünk, vagy rejtőzködik, mint a kincs, de mindig alázatban. De ki növeli a magot, ki csíráztatja ki? Isten, a Szentlélek, aki bennünk lakik. A Szentlélek a szelídség, az alázat, az engedelmesség, az egyszerűség lelke. Ő az, aki belülről növeli Isten országát, nem a lelkipásztori projektek, a nagy dolgok… Nem. A Lélek, titokban. Növeli, és eljön a pillanat, amikor megjelenik a gyümölcs.

A szent lator esetében vajon ki ültette el szívébe Isten országának magvát? – tette fel a kérdést a pápa. Talán az édesanyja vagy egy rabbi, amikor a törvényt magyarázta. Aztán talán elfeledkezett róla, de egyszer csak, titokban, a Szentlélek megnövesztette. Isten országa tehát mindig egyfajta meglepetés, mert az Úrtól kapott ajándék. Jézus azt is elmagyarázza, hogy Isten országa nem szembetűnő módon jön el, és senki nem mondhatja: itt van, vagy ott van. Nem látványosság, vagy még kevésbé farsangi mulatság – ahogy sokszor gondolnak rá. Isten országa nem a gőggel, a büszkeséggel mutatkozik meg; nem szereti a reklámot: alázatos, rejtőzködő, és így növekszik. Amikor az emberek a Szűzanyát nézték, aki követte Jézust, talán ezt gondolták: „Ott az édesanyja…”. A legszentebb asszony, de titokban; senki nem ismerte Isten országának misztériumát, szentségét. És amikor ott volt fia keresztje mellett, az emberek így szóltak: „Szegény asszony ezzel a bűnöző fiával, szegény asszony…”. Nem, senki nem tudott Isten országáról.

Isten országa tehát mindig titokban növekszik, mert a Szentlélek bennünk van, és ő kicsíráztatja, hogy gyümölcsöt teremjen – emlékeztetett a Szentatya. Mindannyian arra kaptunk meghívást, hogy Isten országának ezt az útját járjuk. Ez hivatás, kegyelem, ajándék. Ingyenes, nem megvásárolható. Olyan kegyelem, amit Isten ad nekünk. Mi, megkereszteltek magunkban hordozzuk a Szentlelket. Milyen a kapcsolatom a Szentlélekkel, aki növeli bennem Isten országát? Jó kérdés, amit tegyünk föl ma magunknak: hiszem, tényleg hiszem, hogy Isten országa közöttünk van, rejtve? Vagy inkább a látványosságot szeretem?

Ferenc pápa a csütörtök reggeli szentmise végén kérte a Szentlélek kegyelmét, hogy csíráztassa ki bennünk és az Egyházban, erőteljesen, Isten országának magvát, hogy nagyra nőjön, menedéket adjon sok embernek, és szent gyümölcsöket teremjen.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-ujsagiroknak-eleg-kizsakmanyolasbol-segiteni-kell-az-afrikaiakat-fejlodni
Ferenc pápa az újságíróknak: Elég a kizsákmányolásból, segíteni kell az afrikaiakat fejlődni!

Június 21-én este, a genfi egynapos látogatása végén, a Szentatya ismét válaszolt a repülőn vele utazó újságírók kérdéseire.

2018. június 22. péntek
papszentelesre-varva-vagy-az-emberek-szolgalatara
Papszentelésre várva – Vágy az emberek szolgálatára

Kisiván Csabát, a Kaposvári Egyházmegye diakónusát június 23-án szenteli áldozópappá Varga László megyéspüspök. Dobai Barna Ottót ugyanezen a napon szenteli áldozópappá Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

2018. június 22. péntek