Ferenc pápa: A Szentlélek növeli Isten országát, nem a lelkipásztori tervek

2017. november 16. csütörtök 18:40

Isten országa nem holmi látványosság, sem pedig farsangi mulatság, nem kedveli a reklámot: a Szentlélek által növekszik, nem pedig a lelkipásztori terveken keresztül – fogalmazott homíliájában Ferenc pápa november 16-án, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmisén.

Mikor jön el Isten országa? – kérdezik a farizeusok Jézustól a mai evangéliumi szakaszban (Lk 17,20–25). Egyszerű a kérdés, ami jó szívből indul ki, és sokszor előkerül az evangéliumban – hangsúlyozta homíliájában a Szentatya. Keresztelő János, amikor börtönben van, lesújtva tanítványaihoz fordul, hogy kérdezzék meg Jézust, ő-e az, akinek el kell jönnie, vagy valaki mást várjanak. Egy másik szakaszban is visszatér a kérdés, ezúttal szemtelenül: „Ha te vagy az, szállj le a keresztről.” Mindig ott a kétség, a kíváncsiság, vajon mikor jön el Isten országa.

Isten országa köztetek van – hangzik Jézus válasza, az örömhír. Mint a mag, amelyet ha elvetünk, belül kel ki, úgy Isten országa is titkon növekszik közöttünk, vagy rejtőzködik, mint a kincs, de mindig alázatban. De ki növeli a magot, ki csíráztatja ki? Isten, a Szentlélek, aki bennünk lakik. A Szentlélek a szelídség, az alázat, az engedelmesség, az egyszerűség lelke. Ő az, aki belülről növeli Isten országát, nem a lelkipásztori projektek, a nagy dolgok… Nem. A Lélek, titokban. Növeli, és eljön a pillanat, amikor megjelenik a gyümölcs.

A szent lator esetében vajon ki ültette el szívébe Isten országának magvát? – tette fel a kérdést a pápa. Talán az édesanyja vagy egy rabbi, amikor a törvényt magyarázta. Aztán talán elfeledkezett róla, de egyszer csak, titokban, a Szentlélek megnövesztette. Isten országa tehát mindig egyfajta meglepetés, mert az Úrtól kapott ajándék. Jézus azt is elmagyarázza, hogy Isten országa nem szembetűnő módon jön el, és senki nem mondhatja: itt van, vagy ott van. Nem látványosság, vagy még kevésbé farsangi mulatság – ahogy sokszor gondolnak rá. Isten országa nem a gőggel, a büszkeséggel mutatkozik meg; nem szereti a reklámot: alázatos, rejtőzködő, és így növekszik. Amikor az emberek a Szűzanyát nézték, aki követte Jézust, talán ezt gondolták: „Ott az édesanyja…”. A legszentebb asszony, de titokban; senki nem ismerte Isten országának misztériumát, szentségét. És amikor ott volt fia keresztje mellett, az emberek így szóltak: „Szegény asszony ezzel a bűnöző fiával, szegény asszony…”. Nem, senki nem tudott Isten országáról.

Isten országa tehát mindig titokban növekszik, mert a Szentlélek bennünk van, és ő kicsíráztatja, hogy gyümölcsöt teremjen – emlékeztetett a Szentatya. Mindannyian arra kaptunk meghívást, hogy Isten országának ezt az útját járjuk. Ez hivatás, kegyelem, ajándék. Ingyenes, nem megvásárolható. Olyan kegyelem, amit Isten ad nekünk. Mi, megkereszteltek magunkban hordozzuk a Szentlelket. Milyen a kapcsolatom a Szentlélekkel, aki növeli bennem Isten országát? Jó kérdés, amit tegyünk föl ma magunknak: hiszem, tényleg hiszem, hogy Isten országa közöttünk van, rejtve? Vagy inkább a látványosságot szeretem?

Ferenc pápa a csütörtök reggeli szentmise végén kérte a Szentlélek kegyelmét, hogy csíráztassa ki bennünk és az Egyházban, erőteljesen, Isten országának magvát, hogy nagyra nőjön, menedéket adjon sok embernek, és szent gyümölcsöket teremjen.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
unnepeltek-akik-kivetettek-halot
Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle