Pacem in terris – Bulgáriában minden készen áll Ferenc pápa fogadására

2019. április 23., kedd | 10:02

Május 5. és 7. között látogat Ferenc pápa Bulgáriába és Észak-Macedóniába. Ez lesz a 29. nemzetközi útja. Iva Mihailova, az apostoli út bolgár szervezőbizottságának médiafelelőse számolt be a Vatican Newsnak a készülődés részleteiről.

„Már csak az utolsó simítások vannak hátra: reméljük, hogy nagyon szép fogadtatásban lesz része Ferenc pápának. Minden bolgár nagy lelkesedéssel és örömmel várja a Szentatyát” – mondta Iva Mihailova. Országuk történetében ez lesz a második pápalátogatás; először 2002-ben II. János Pál járt Bulgáriában. A szervezők igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni azért, hogy az esemény gyönyörű szép ünnep legyen, azoknak az értékeknek az ünneplése, amelyekben mindannyian osztoznak.

Az út egyik fontos állomása május 6-án Szófiában lesz, ahol Ferenc pápa együtt imádkozik a békéért a különböző felekezetek képviselőivel a Nezaviszimoszt téren. Nagyon szép esemény lesz – mondta Iva Mihailova. – A fővárosban egymástól néhány méterre található az ortodox és a katolikus székesegyház, a nagymecset és a zsinagóga. A tolerancia és a párbeszéd a különböző felekezetek között kezdettől fogva meghatározó volt a bolgár emberek életében. A többi balkáni országtól eltérően Bulgáriában soha nem követtek el vallási alapú bűncselekményt. Ez a béke, ez a tolerancia 1925-ben nagyon megérintette az akkor pápai delegátust, Angelo Roncallit, a későbbi XXIII. Jánost. Több kutató állítja, hogy éppen itt, bolgár földön kapta az ihletet János pápa ahhoz, hogy a II. vatikáni zsinatot ökumenikus jellegűvé tegye. Erre utal a mottó is, amit Ferenc pápa bulgáriai útjához választott, ami megegyezik XXIII. János enciklikájának címével: Pacem in terris (Békét a földön) – magyarázta az út szervezőbizottságának médiafelelőse. Az alig kétnapos látogatás hivatalos programját március 7-én tették közzé.

Bulgária egy kicsi ország, amely tíz éve az Európai Unió tagja. A nehéz kommunista múlt után az ország nagy lépéseket tett előre – tette hozzá Iva Mihailova.

A bolgár kárpit- és szőnyegkészítők híres központjában, Csiprovciban elkészült az a gobelin, két kézműves munkája, amelyet Ferenc pápának fognak ajándékozni. A tervek szerint a gobelint a Rakovszkiban bemutatandó szentmisén nyújtják át a Szentatyának.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

19:24
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

19:59
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle