Cigány cursillós közösség zenélt a Kaposváron bemutatott püspöki szentmisén

2018. július 10. kedd 17:58

Július 8-án Varga László megyéspüspök szentmisét celebrált a kaposvári Szent Imre-templomban. A liturgián a szendrőládi cigány cursillós közösség végzett zenei szolgálatot.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmisén jelen voltak a Boldog Ceferino Lovagrend tagjai is – egy magyar alapítású egyházi cigány lovagrendé, melynek hivatása a történelmi egyházak és a cigányság közötti együttműködés előmozdítása.

A megyéspüspök prédikációjában a kicsinyhitűségünk, illetve előítéleteink leküzdéséről beszélt. Jézus a názáreti zsinagógában kinyitja a tekercset, és arra a helyre talál, ahol ez van írva: „Az Úr lelke van rajtam. Ő kent fel engem, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, szabadulást a foglyoknak, vigasztalást a szomorkodóknak.” Összetekeri az írást, és csak annyit mond: „Ma beteljesedett, amit az imént hallottatok”. Mindenki ámulatba esik a tanításán. Csodálkozva kérdezgetik: Miféle bölcsesség ez, amellyel beszél? És akkor valaki megszólal: Nem József fia ez? Nem itt élnek a rokonai, a testvérei? És azok, akik ámulatba estek, és teljesen oda voltak Jézus szavaitól, megbotránkoznak benne.

Akkor Jézus két példázatot mond el két pogányról, akik hallgattak Isten szavára, és ezért csoda történt velük. Az ő názáreti rokonai, sajátjai pedig a kicsinyhitűségükről tettek tanúságot. Jézus nem a bűneik miatt korholja a tanítványait, de egy dolgot mindig szóvá tesz nekik: a kicsinyhitűségüket, hogy nem mernek hinni Istenben, nem mernek ráhagyatkozni Istenre.

A kicsinyhitűségünk egyik forrása az ítélet és az előítélet. Akinek a szívében előítélet van a romák iránt, akármilyen szépen énekel ez a kórus, akármilyen gyönyörűen dicsőíti az Istent, nem fogadja be a zenét – mutatott rá a püspök. – Azt fogja mondani, hogy de hiszen ezek cigányok. És sorolják a érveket, hogy milyenek is a cigányok, és nem hagyják megajándékozni magukat azzal a kinccsel, ami az övék.

Az ítélet és az előítélet mindig gátat szab Isten műveinek. És amíg nem szabadulunk meg az ítéletektől, az előítéletektől, addig nem lehetünk megajándékozottak. Ugyanez érvényes a bűnösökre. Soha nem nézzük őket Isten szemével; állandóan a tudásunkból, a tapasztalatunkból, az előítéletünkből és az ítéleteinkből táplálkozunk, és kicsinyhitűek maradunk, mert nem látjuk Isten nagyságát a másikban és a másban; abban, aki nem olyan, mint én, abban, aki más nyelvet beszél, más a bőre színe, más kultúrája van. Megmondjuk Istennek, hogy hogyan és kin keresztül ajándékozhat meg bennünket; és persze mi tudjuk, hogy milyen bűnös a másik, és szerintünk Isten nem tehet csodát, szerintünk Isten nem ajándékozhatja meg őket.

Isten szeretné megtisztítani a szívünket minden ítélettől, minden előítélettől, hogy be tudjuk fogadni az ajándékait, olyan gazdagon, olyan bőséggel, ahogyan ő adja – és ő mindenkin keresztül adja. Minél jobban megtisztul a szívünk az általunk vagy mások által kialakított előítéletektől vagy ítéletektől, annál jobban fogjuk látni Isten gazdagságát, szeretetének a műveit minden embertestvérünkben, kivétel nélkül.

Mert egy Atyánk van, és így mi mindannyian testvérek vagyunk. Hányszor elmondjuk a Miatyánkot... Vagy hiszek abban, amit kimondtam, vagy kicsinyhitű vagyok. Fel kéne nőnünk az evangéliumhoz, Isten szeretetéhez. Ki kéne tágítanunk a szívünket. Isten állandóan munkálkodik, soha nem hagyja abba. Azért nem látjuk, mert nem tiszta a szívünk. Akinek tiszta a szíve, az meglátja Istent itt és most, az látja Isten kegyelmének megnyilvánulását minden körülmények között. Mert Isten mindig jelen van. Mert ő a szeretet.

Boldogok a tisztaszívűek, mert ők meglátják az Istent. Kérjük ezt az ajándékot, és akkor minden nap gazdagon megajándékozottan térhetünk nyugovóra, és tele leszünk hálával, és elfelejtünk panaszkodni – hangzott el Varga László prédikációjában.

Boldog Ceferino Gimenez Malla a spanyol polgárháború idején, 1936. május 4-én szenvedett vértanúságot. A lókereskedő férfit azért börtönözték be és gyilkolták meg, mert egy pap védelmére kelt. Az első és egyelőre egyetlen boldoggá avatott cigány ember születésének 150., mártírhalálának 75. évfordulóján, 2011. május 4-én Beer Miklós váci püspök Mátraverebély-Szentkúton lovaggá avatta a cigány lovagrend első tíz tagját.

A Boldog Ceferino Lovagrend hivatása a történelmi egyházak és a cigányság közötti együttműködés előmozdítása. Olyan Krisztus-hívő cigány világiak lehetnek a tagjai, akik hatékonyan közreműködnek a cigányság körében folyó lelkipásztori tevékenységben. A lovagrendnek nem csak cigányok lehetnek a tagjai, és nem a végzettség vagy a foglalkozás fontos, hanem az, hogy aki a lovagrend tagja, az a maga területén értéket tudjon felmutatni, és magyarként, cigányként, keresztény emberként tudjon tenni a cigányság és a többségi társadalom együttéléséért.

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
hogyan-lesz-egy-benzinkutasbol-diakonus-nyary-krisztiannal-beszelgetett-bela-atya
Hogyan lesz egy benzinkutasból diakónus? – Nyáry Krisztiánnal beszélgetett „Béla atya”

November 19-én, hétfőn este a budapesti Magvető Caféban Nyáry Krisztián, a Magvető Könyvkiadó igazgatója kérdezte Molnár-Gál Béla állandó diakónust, iskolaigazgatót, Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, írót, költőt és Nagy Szabolcs fotóriportert a szociális területen szerzett tapasztalataikról.

20:40
elment-hang-meghalt-bozsony-ferenc
Elment a hang: meghalt Bőzsöny Ferenc

Az október 25-én, 87 éves korában elhunyt Bőzsöny Ferencet, a Magyar Rádió egykori főbemondóját november 21-én, a belvárosi Angolkisasszonyok templomában (Szent Mihály-templom, V. kerület, Váci utca 47/B) 14 órától tartott szentmise után helyezik örök nyugalomra. Süveges Gergő nekrológját közöljük.

16:04