Szinódusi találkozót tartottak Baján

2015. november 19. csütörtök 11:33

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében a 2000-ben tartott egyházmegyei szinódus óta minden évben megrendezik az úgynevezett szinódusi találkozót, melynek alkalmával az egyházmegye lelkipásztori életének egy-egy fontos területéről esik szó.

Idén november 15-én, vasárnap Baján, a Szent László Általános Művelődési Központban gyűltek össze papok, hitoktatók, pedagógusok, egyházközségi képviselők és érdeklődő hívek a Parázs Pasztorális Központ munkatársainak szervezésében, hogy a Ferenc pápa által összehívott római püspöki szinódus témáját és a családdal kapcsolatos kérdéseket áttekintsék. A találkozóról Finta József pasztorális püspöki helynök készített beszámolót.

Az irgalmasság éve indíttatására Irgalmasság a családban címmel rendezték meg a találkozót. Előadást tartott Menyhárt Sándor, a Kalocsa-Kecskeméti Érsekség bírósági helynöke a jogilag érvényes szentségi házasságról. Mivel Ferenc pápa az érvénytelen házasságok semmissé nyilvánításának eljárását meg kívánja könnyíteni és gyorsabbá akarja tenni, fontosnak tartottuk tájékoztatni a találkozó résztvevőit arról, milyen jogi feltételek megléte esetén érvényes egy templomban kötött házasság. Ha pedig ezen feltételek valamelyike csorbát szenved, és így nem érvényes a házasság, akkor ennek kimondását hogyan, kiknek a segítségével lehet elérni – írja Finta József.

A találkozó második előadója Madocsai Bea volt, aki munkatársaival együtt hosszú évek óta nyújt segítséget olyan szülőknek, akik egyedül maradtak, akiknek zátonyra futott a házassága vagy megözvegyültek. Az AVE kurzus, melyet az Emmánuel Közösség szervez országszerte, arra szolgál, hogy a súlyos krízissel szembesülő elhagyott, elvált, egyedül maradt embereket segítsék talpra állni, megerősödni keresztény hitükben és az egyházhoz való hűségükben. Noha egyházmegyénkben is szerveződött már AVE kurzus, és ennek nyomán ki is alakult Kecskeméten egy jól működő közösség az ilyen élethelyzetbe került személyek számára, mégis elmondható, hogy kevesen tudnak erről a lehetőségről. Ezért az AVE kurzus bemutatása egyházmegyénk szinódusi találkozóján lehetőséget teremtett, hogy szélesebb körben ismertté váljon a program.

Az előadásokat követően nyílt fórumot tartottak az előadókkal. A nyilvánosan vagy írásban név nélkül feltett kérdések és az ezek nyomán kialakult beszélgetés rámutattak arra a tényre, hogy mennyire aktuális és sokakat érintő probléma a családi élet és a házasságok helyzete egyházmegyénkben is. Bízunk abban, hogy a találkozó résztvevői megerősödtek abban a bizalomban, hogy egyházunk egyáltalán nem kívánja magukra hagyni szenvedésükben azokat, akik családi életükben valamiképpen nehézségekkel küzdenek.

A szinódusi találkozó a bajai Páduai Szent Antal-templomban ért véget ünnepélyes szentmisével, amelyen megemlékeztek a párizsi terrortámadások és a közelmúltban történt erőszakos cselekmények áldozatairól is.

Forrás és fotó: Parázs Pasztorális Központ

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
kaposvaron-mutatjuk-be-varga-laszlo-puspokkel-keszult-interjukotetet
Kaposváron mutatjuk be a Varga László püspökkel készült interjúkötetet

A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban jelent meg a „Bőrünk alá bújt Isten” című, Varga László kaposvári megyéspüspökkel készült interjúkötet. A könyvet Kaposváron mutatjuk be április 25-én, szerdán.

11:29
unnep-komaromban-szent-andras-templomot-basilica-minor-rangra-emeltek
Ünnep Komáromban – A Szent András-templomot basilica minor rangra emelték

A 29. komáromi imanap keretében április 22-én Orosch János nagyszombati érsek főcelebrálásával ünnepi szentmisén hirdették ki, hogy a felvidéki Komárom Szent András-plébániatemplomát basilica minor rangra emelték.

00:15