„Advent a Zemplén kapujában” – Ökumenikus készület a felvidéki Nagykaposon

2018. december 12. szerda, 09:56

Az idei advent is lelkiekben gazdag programokat kínál a Zemplén kapujában élőknek. Együtt várják az Üdvözítő születését a római katolikus, a görögkatolikus és a református hívek a felvidéki Nagykaposon.

December 2-án, advent első vasárnapján és vigíliáján Susko Mihály nagykaposi római katolikus esperes-plébános a szentmise elején megáldotta az adventi koszorúkat és gyertyákat, melyek hétről hétre a Megváltó születésének közeledtére hívják fel figyelmünket.

Ugyanezen a vasárnapon, délután a nagykaposi református templomban gyűltek össze a hívek, ahol ökumenikus áhítattal készítették szívüket a közelgő ünnepekre, majd a Dunaszerdahelyi Szent György Kórus adventi koncertjét hallgatták meg. A városháza melletti adventi koszorún közösen gyújtották meg az első gyertyát.

Advent második vasárnapján a délelőtti szentmisében a gyermekek barátja, Szent Miklós látogatta meg a római katolikus híveket. A liturgiát a Schola Cantorum Cassoviensisnek, a kassai szeminaristák kórusának közreműködése tette még ünnepibbé. Ezt követően több órás szentségimádás keretében imádkoztak a hívek a velünk lévő Krisztushoz, elé helyezhették gondolataikat, örömüket és bánatukat, oltalmába ajánlották családtagjaikat.

Délután szintén a római katolikus templom adott helyet az ökumenikus áhítatnak. Susko Mihály esperes-plébános hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy az ünnepben ne csak az ajándékok legyenek jelen, hanem felfigyeljünk a lényegre: Megváltó született! „A karácsony Jézus nélkül ugyanis olyan, mint az ünnep ünnepelt nélkül” – mutatott rá. A Schola Cantorum Cassoviensis adventi koncertet adott az egybegyűlteknek. A rossz időjárás miatt a második gyertyát ezúttal a városháza épületében gyújtották meg. A nagykaposi oktatási intézmények növendékei zenés műsorral működtek közre. 

Az Advent a Zemplén kapujában rendezvénysorozat jövő vasárnap, december 16-án a görögkatolikus templomban folytatódik ökumenikus áhítattal és az Ad Libitum Kamaraegyüttes adventi koncertjével.

Szöveg és fotó: Jeso Eszter, Nagykapos

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Címkék: ökumené, ünnepek
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

19:10
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

17:33
Seregély István: Útravaló – 2019. január 21.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 21.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 21.

Mai evangélium – 2019. január 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,18–22

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle