„Aki gondolsz a madárra…” – Búzaszentelés a gyulafehérvári egyházmegyében – KÉPRIPORT

Külhoni – 2018. április 25., szerda | 10:20

Szent Márk és Szent György napján a Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye több településén is búzaszentelési körmenetet tartottak – Alsócsernáton, Csíkszentdomokoson, Csíkszeredán, Erdőszentgyörgyön, Gyulafehérváron, Oroszhegyen és Perkőn is megáldották a határt, a gabona- és termőföldeket.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A körmenet a plébániatemplomból indul a határba, közben a Mindenszentek litániáját éneklik a hívek; a megfelelő helyre érve a celebráns megáldja a mezőt, majd a körmenet visszatér a templomba.

A szertartás közben vagy után tépett zöld gabonaszálaknak a néphagyomány szentelményi erőt tulajdonít.

A Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye idei képriportjában az alsócsernáti Urunk színeváltozása-plébánia, a csíkszentdomokosi Guzmán Szent Domonkos-plébánia, a csíkszeredai Szent Ágoston-plébánia, az erdőszentgyörgyi Szent György-plébánia, a gyulafehérvári Szent Mihály-plébánia, az oroszhegyi Nagyboldogasszony-plébánia és a perkői Szent István-kápolna közösségeinek búzaszentelési körmenetét örökítették meg.

A búzaszentelést – a határ, a gabona- és termőföldek megáldását – a latin szertartás szerint Szent Márk, a bizánci szertartásban Szent György napján tartják.

Az eredetileg húsvéti időben tartott bűnbánati, áldáskérő körmenetet a természeti csapások elhárítása céljából végezték. A hagyomány szerint a 4. század közepén Liberius pápa rendelte el a búzaszentelési körmenetet a pogány ambarvalia ünnep helyettesítésére.

Forrás: Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye; Romkat.ro

Fotó: Alsócsernát – Kedves Tibor/Facebook; Csíkszentdomokos – Kosza Róbert; Szentagoston.ro; Erdőszentgyörgy – Boldizsár Ferenc/Facebook; Gyulafehérvár – Nagy Emil; Oroszhegy – Bálint Elemér Imre; Perkő (Kézdiszentlélek) – Gál Béla/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria