„Az elvetett mag már dolgozik” – Tanévzáró Ajakon a missziós kereszt jelenlétében

2018. június 19. kedd 13:57

Ajakra érkezett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje június 14-én. A kereszt fogadása alkalmából Galsi János mutatott be szentmisét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Másnap a helyi iskolások és óvodások csoportokban látogattak el a római katolikus templomban elhelyezett kereszthez, ahol Galsi János ismertette a kereszt történetét, beszélt a szentek életéről, kiknek ereklyéi a missziós keresztben találhatók. Este engesztelő szentmisét mutattak be a Fatimai Szűzanya tiszteletére, majd a rózsafüzér-társulat tartott virrasztást. 

Június 16-án, szombaton a plébániai imaközösségek tartottak szentségimádást, majd a görögkatolikusok vecsernyéje következett. Aznap este Gáspár Mátyás plébános mutatott be engesztelő szentmisét.

Június 17-én, vasárnap délután tartották az Ajaki Tamási Áron Katolikus Iskola, Óvoda és Bölcsőde tanévzáró szentmiséjét a kereszt előtt, melyet Felföldi László általános püspöki helynök, nyíregyházi plébános mutatott be.

Felföldi László bevezetőjében rámutatott, egy iskolai tanévzárón megfogalmazott hálaadásra az evangélium válaszol; felidézte az evangélium szavait, miszerint az elvetett mag, ha bekerül a földbe, magától kezd fejlődni, növekedni. Már mindegy, hogy aki ültette, alszik, nyári szünetre megy, pihen, a mag akkor is dolgozik. A szívekben ott vannak a jó magvak, de a világ teleszórja ugyanazt a szívet gyommal; a mi feladatunk, hogy vigyázzunk a jó magra, óvjuk és mindig tudjuk, mi az, amit védeni kell, és mit kell kizárni az életünkből.

A homíliában a tanárokhoz, szülőkhöz is szólt a helynök: „Mikor lehet jó szívvel, nyugodt szívvel fogadni és elengedni a diákot? Ha a közte lévő időben sikerült egy eszmét felállítani, ami ha megfogan a szívében, akkor abból erő, gazdagság lesz, teljessé teszi az életét. Ezért adunk most hálát, és mondunk köszönetet, hogy átadhattunk gondolatot, üzenetet, célt, eszmét, ami elkezd bennük növekedni.”

A felnőtteknek el kell fogadniuk, hogy lejárt az idő: amit lehetett, elmondtak és megtanítottak. Az iskolapadból kilépve a diák az lesz, amivé önmagát teszi. A jövőben is lesznek nevelők, tanárok, szülők, papok, de már csak segíteni tudnak abban, amiben a gyermek lépni, elindulni akar – fordult a szónok az intézmény ballagóihoz. – A mag, a mustármag kicsi, de ha felnő, akkor fává terebélyesedik. A mag azok az emberek, akik mellett megtaláljuk életünk biztonságát és örömét. Keressétek meg ezeket az embereket, nevelőket, tanárokat, akik mellett a szívetek gazdagabb, több lesz!

A szentmisén Gáspár Mátyás plébános, az ajaki római katolikus egyházközség képviselő-testülete nevében Békési Sándor-díjat adományozott Lippainé Balogh Erzsébet és Ragány Zsuzsanna pedagógusok részére. Az ünnepi szentmise befejeztével a végzős diákok elültettek egy fát a plébánia kertjében.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

20:33
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

19:45
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle