„Isten nagyon szereti a magyar népet” – interjú P. Rupnik szlovén jezsuita mozaikművésszel

2014. június 1., vasárnap | 13:39

P. Marko Ivan Rupnik teológus, a római Aletti spirituális művészeti központ igazgatója világhírű mozaikművész. Jellegzetes, hitet sugárzó, ragyogó színeket visszatükröző alkotásai egész Európában, de földrészünkön kívül is megtalálhatók − írja a Vatikáni Rádió.

Nevéhez fűződik a vatikáni Apostoli Palota Redemptoris Mater-kápolnájának faldíszítése, amely a 2000-es jubileumi évre készült el, Szent II. János Pál megbízásából. Másik fontos alkotása a San Giovanni Rotondóban épült új templom mozaikdíszítése, amelynek egyik jelenete Szent Pio atya bilokációja Mindszenty bíboros börtönében. XVI. Benedek pápa 2009. június 21-én áldotta meg az új templom mozaikjait.

Ezen eseményt követően P. Rupnik a Vatikáni Rádiónak adott interjújában elmagyarázta, hogy a 150 hitelesített bilokáció közül Pio atyának miért éppen Mindszenty bíborosnál tett látogatását választotta ki. A beszélgetést a következő kívánsággal zárta: „Nagyon örülnék, ha Magyarországon is alkothatnék, mert sokszor átutazom az országon, és nagyon otthonosan érzem magam”.

Most végre teljesült a közös kívánság: elkészült a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely oltárát díszítő mozaikkompozíció, amelyet a szlovén jezsuita művész az elmúlt napokban állított fel munkatársaival együtt.A Vatikáni Rádió hallgatóit a helyszínről tájékoztatta az eseményről: „Nagyon örülök, hogy hazátok területén dolgozhatom, és különösen ezen a kegyhelyen, amely valóban rendkívüli, mert gyakorlatilag egy szabadtéri templom, egy nyitott bazilika apszisát és presbitériumát készítjük el. Így a természet a templom részét alkotja − hajója földből van, a teremtett világ része. Csodálatos dolog, mert szabadtéri. Ami az ikonográfiát illeti, magától értetődő, hogy mivel Mária-kegyhelyről van szó, a presbitérium egyfajta filmszalag − a modern időkben használhatjuk ezt a kifejezést, amit a középkorban triptichonnak neveztek az oltárokon. Egy hármas Mária-oltárról van szó, amely a következő jeleneteket ábrázolja: Angyali üdvözlet, Születés és Elszenderedés.

A második képen Mária a gyermek Jézust papi liturgikus öltözetben helyezi el. A gyermek Jézus kereszt alakban fekszik, stólával, mert már a húsvéti Krisztus, aki keresztáldozatával egyesíti az emberiséget az Atyával. Jobb keze olyan, mintha keresztre volna feszítve, bal kezével az elszenderedésre, a harmadik képre mutat, ahol Isten Anyja az ágyon nyugszik, miközben a Fiú a központi alak, karjába veszi Mária örök életét. Ez egyfajta csere: te testi életet adtál nekem, én pedig neked adom a Lélek életét, az örök életet.

Fönt az apszisban látható Mária megkoronázása, ami a Mária-ábrázolás utolsó mozzanata, de egyben elővételezése mindannak, ami a megkereszteltek zarándokútja és hivatása. Mivel Mária az Egyház előképe, aki részesedik Fia dicsőségében. Ahol a Fő van, ott van az Egyház teste is.

Azután láthatjuk a jelentős szentek ábrázolását is: István, felesége, Imre, László és hét ferences vértanú − akik a közelmúlt, a XX. század vértanúi, még nem szentek, nem zárult le boldoggá avatási folyamatuk, de már a mennyei Jeruzsálemben ábrázoltuk őket, természetesen glória nélkül, azonban átöleli őket a soha véget nem érő Nap ragyogása.

Nagyon érdekes, hogy ebben az aranyban, amely a soha le nem nyugvó Nap fénye, láthatók vértanúságuk eszközei is, mivel azok is színüket változtatták. Mindaz, amit szeretetből szenvedtek el, a halálból átment az életre. A szent a gonoszt, az emberi kegyetlenséget is át tudja alakítani, mert része Krisztus Testének. A Krisztushoz tartozóktól nem veszik el az életet, mert ők felajánlják azt.

Jelentőségteljes, hogy ezek a szentek győzedelmeskednek az apszisban, a mennyei Jeruzsálem arany terén, nem evilági értelemben, hanem úgy, ahogy a Krisztus kezében látható evangéliumos könyv felirata is jelzi: a szeretet megmarad. A szeretet örökké tart. Ebből a világból a dicsőségre való átmenet egyetlen útja, ha magába olvaszt bennünket a szeretet − fogalmazott Marko Rupnik SJ.

Máriáról, a Magyarok Nagyasszonyáról a következőket mondta: látható a jelenet, amint István király felkínálja a híres koronát a Szűznek. A királyi család más tagjai, Gizella és a többiek korona nélkül vannak, mert ez a Szűz, vagyis az Egyház megkoronázása. Nem lesz más hatalom. Az Írások szerint a 24 vén koronáját az egyetlen uralkodó lába elé vetette.

Mária valódi királynő, de nem evilági értelemben, hanem Fia országában. Szelíd asszony. Remélem, hogy sikerült arcán megjeleníteni a gyengédséget, jóságot, az anyaságot. Mária a beteljesedett szeretet királynője. Nagyon szeretném, ha a magyarok, akik ide zarándokolnak, Mária arcát szemlélve megtapasztalnák, hogy Isten nagyon szereti ezt a népet, és szüntelenül küldi kegyelmét, hogy meggyőzze őket iránta való szeretetéről.

Szeretném, ha erről a kegyhelyről kis világossággal a szívükben jobb, irgalmasabb emberekként térnének haza, mert a Királynő védelmezi őket. Isten áldja a magyar népet! – hangzott el a szlovén mozaikművésszel készített interjúban.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Címkék: család, művészet
Vezető híreink – olvasta már?
ilyen-lesz-felujitott-harmashalom-oltar
Ilyen lesz a felújított Hármashalom-oltár

A csíksomlyói kegyhely Facebook-oldalán közzétették a nyeregbeli pódium felújításának látványtervét április 22-én, húsvéthétfő reggelén. A Hármashalom-oltárt Ferenc pápa június eleji látogatására újítják fel és bővítik ki.

2019. április 22., hétfő
ferenc-papa-husvethetfon-teli-marokkal-meritsunk-bekebol-es-derubol
Ferenc pápa húsvéthétfőn: Teli marokkal merítsünk a békéből és a derűből!

A Szentatya április 22-én délben már a húsvéti időre jellemző, „Mennynek királyné asszonya” kezdetű Mária-antifónát imádkozta el a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Beszédében hangsúlyozta, hogy a sírnál járt asszonyokhoz hasonlóan saját életünkben mi is találkozhatunk Jézussal.

2019. április 22., hétfő
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle