„Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit” – Az iraki domonkos nővérek karácsonyi üzenete

Megszentelt élet – 2017. december 28., csütörtök | 15:41

Az Irakban szolgáló Sienai Szent Katalinról Nevezett Domonkos Nővérek 2017 karácsonyára írt levelét tesszük közzé.

„Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit.” (Mk 1,3) Elérkezve karácsony ünnepéhez, eszünkbe jut 2014 karácsonya, melyet az iraki ankawai keresztény menekülttáborban töltöttünk, ahol akkor az ISIS (Iszlám Állam) elöl menekülő emberek egy sátorban adtak helyet a születés jelenetének. Most, három évvel később sok menekült visszatért otthonába a Ninivei-fennsíkra, hogy ott ünnepelje a karácsonyt. Az emberek már hónapokkal ezelőtt visszatértek, és azonnal megkezdték a háború romjainak eltakarítását, házaik újjáépítését, templomaik megtisztítását, utcáik rendbetételét. Ezt hatalmas lelkesedéssel tették, hogy így: „előkészítsék az Úr útját, egyengessék ösvényeit”.

Bár a helyzet még nem rendeződött, és a Ninivei-fennsík városai még a vitatott területek közé tartoznak, az emberek reménykednek, hogy az ország helyzete javulni fog. Világos, hogy hiányzik a vezetés az ország éléről; még most is sok templom áll felégetve, lerombolva; sok ház még most is felújításra vár. Ugyanakkor nagyon sok jóakaratú ember van, akik képesek a pusztuláson túlra tekinteni és meglátni Isten jelenlétének jeleit. Így bátorítanak másokat, segítenek, ihletet adnak, mernek remélni és ezáltal „előkészítik az Úr útját, egyengetik ösvényeit”.

A menekülés, a vándorlás, a veszteségek, a megaláztatások és a szegénység elmúlt három évében óriási teher nehezedett ránk mind szellemi, mind érzelmi, mind lelki szempontból. Volt, amikor úgy éreztük, végérvényesen elvesztettük a múltunkat, a jövő pedig nagyon bizonytalannak látszott. De most, a felszabadulás után itt az idő, hogy hidat építsünk a megélt tapasztalatok és reményeink között. Éppen ezért fontos, hogy „előkészítsük az Úr útját, egyengessük ösvényeit”.

Közösségként megértettük, hogy a száműzetés olykor többet jelenthet a földrajzi hontalanságnál. Ezért próbálunk az embereknek segíteni abban, hogy visszanyerjék bizalmukat Istenben, az Egyházban és önmagukban. Sok nővérünk visszatért a Ninivei-fennsíkra. Jelenleg négy közösségünk van Telszkufban és Karakosban, ahol a nővérek részt vesznek a pasztorális munkákban és a tanításban. A Ninivei-fennsíkon két óvodát és egy iskolát nyitottunk. Reméljük, hogy jelenlétünk az emberek között gyümölcsöző lesz számukra is, számunkra is. Az egységre nagyobb szükségünk van, mint valaha. Így együtt „készíthetjük elő az Úrútját, egyengethetjük ösvényeit”.

Mindnyájatoknak hálásak vagyunk, akik segítettek bennünket és népünket, hogy előkészítsük az Úr útját. Áldott és örömteli karácsonyt kívánunk.

Sienai Szent Katalinról Nevezett Domonkos Nővérek
2017 karácsonyán

Forrás és fotó: Domonkosnővérek.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria