„Mert az én testem valóságos étel” – Úrnapi búcsút ünnepelt a Székelyudvarhelyi Főesperesi Kerület

Külhoni – 2018. május 31., csütörtök | 18:51

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség Székelyudvarhelyi Főesperesi Kerülete május 31-én, Úrnapján ünnepelte búcsúját. A szabadtéri szentmisét Jakubinyi György érsek mutatta be a kerület papságával.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A közeli települések és a város plébániáinak búcsújárói keresztaljával érkeztek Székelyudvarhelyre, a Márton Áron térre. Az ünnepi szentmise szónoka Székely Dénes gyulafehérvári teológiai tanár volt. Beszéde elején az Úrnapja, vagyis Jézus teste és vére ünnepének történetét ismertette, kitérve az ószövetségi előképekre is.

Ezt követően Jézus utolsó vacsorán mondott ígéretének beteljesüléséről szólt: „A kenyér és a bor ezen az estén átváltozik. Nem egyszerű kenyér és bor többé, hanem Jézus teste és vére. »Mert az én testem valóságos étel, és az én vérem valóságos ital. Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, az bennem marad, és én őbenne« (Jn 6,55–56). Nem volt könnyű elfogadni ezt a tanítást a jóllakott tömegnek Kafarnaumban, de még az apostoloknak sem. Ma sem könnyű elfogadni, hinni, és az Élet Kenyerével rendszeresen táplálkozni” – fogalmazott Székely Dénes.

A szónok rámutatott: krízishelyzet van ma, főleg az öreg kontinensen. Erkölcsi megújulásra van szükség, hogy kilábaljunk belőle. Küzdeni kell az élő hitért, a keresztény értékrendért, nem dőlhetünk hátra tétlenül a karosszékben. Jó látni és hallani, hogy ma is vannak olyan emberek, akiknek életét áthatotta a keresztény értékrend, van bátorságuk és erejük felvállalni azt.

Az érseki szentmisén a székelyudvarhelyi egyházközségek egyesített kórusa Halmos László Ecce sacerdos magnus, valamint Gabrielle Deschamps Ave verum corpus és Caspar Ett Tantum ergo című műveit énekelte, vezényelt Rózsa Imre János kántor-karnagy.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Barcsa István

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria