„Mint élő kövek” – Szent Márton-találkozót rendeznek októberben Pannonhalmán

2016. június 25. szombat 12:01

A Szent Márton-évben, október 27. és 30. között kerül sor a Pannonhalmi Főapátságban a Szent Márton oltalma alatt álló közösségek, egyházközségek és települések találkozójára. Az esemény alapgondolata a közösségépítés, a kapcsolatteremtés a Kárpát-medence hasonló hitű és kultúrájú közösségei között.


Szent Márton népszerű, és máig nagy hatású szentje az egyháznak. Számos templom és közösség őrzi a nevét. A Kárpát-medencében több híres, Szent Mártonnak szentelt templom található a Márton hegyére épült apátságon és a Márton szülőhelyét is jelölő szombathelyi templomon kívül is. A munkácsi székesegyház, a pozsonyi koronázó templom, a kismartoni dóm a legnagyobbak, de száznál több Szent Mártonnak szentelt templomot, kápolnát találtunk gyűjtésünk során. A sok helyen feléledő mártoni hagyományoknak köszönhetően néhány korábban kiüresedett, neki szentelt kápolna közössége is éledezik. Jó érzés találkozni ezekkel a kezdeményezésekkel, és azokkal az emberekkel is, akik ezeket értékesnek, megőrzendőnek tartják.

A találkozóra élő közösségek képviselőit várják a szervezők, a Pannonhalmi Főapátság és a Háló önkéntesei. A mottó – „Mint élő kövek” – utal a befogadó hegyre, a rajta épült templomra és monostorra, illetve a közösségek szerepére is az egyházban. A Szent Márton-év mottója – „Közösségben vagyunk” – pedig szintén meghatározza a találkozó irányát és alapgondolatát. Akik részt vesznek az eseményen, bekapcsolódhatnak a bencés monostor lakóinak liturgikus életébe, találkozhatnak, beszélgethetnek a többi vendéggel, és jellemzően kisközösségi módon felépített programokon vehetnek részt három tartalmas, élményekkel gazdagító napon, mindeközben természetesen lehetőség adódik a kolostor bejárására is.

A Kárpát-medencei magyar ajkú közösségek szervezésével több, mint húsz éve foglalkozó Háló mozgalom éppen ezért került a szervezők közé: évente számtalan hasonló – bár kisebb merítésű – alkalmat kínál, hogy a közösségek meg tudják szólítani egymást. A bencés szerzetesekkel közös találkozóra is volt már példa, 2000 őszén, szintén Pannonhalmán.

Hitünk, „bőségben” élt életünk, mosolyunk és imánk is a találkozásokból táplálkozik, emiatt tartjuk ezeket az alkalmakat különösen is értékesnek. A program összeállítása és egyedivé tétele mellett most zajlanak a meghívások. Levélben és telefonon, esetleg személyesen keressük fel a Szent Márton oltalma alá helyezett közösségeket, és próbáljuk meggyőzni őket, hogy a találkozás, az egymás felé fordulás akkor is hatalmas kincs, ha csak egyszeri és egyedi alkalom.

Ha van olyan közösség, amelyet a szervezők még nem találtak meg, ők a sztmarton@halo.hu címen is jelentkezhetnek – kéri Bayer Róbert, a találkozó egyik szervezője. A meghívások jelen szakaszában még bizonytalan, hogy a tervezett háromszáz férőhely bőségesnek vagy szűkösnek bizonyul-e, de a találkozóra többször is kért áldás már sok esetben most is érzékelhető.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
keltsd-eletre-templomodat-mocsari-julia-monor2
Keltsd életre a templomodat! – Mocsári Júlia, Monor

Meseíró-pályázatunkkal arra hívjuk a gyerekeket, hogy Berg Judit „A holló gyűrűje” című meseregénye nyomán keltsék életre a templomukban szereplő ábrázolásokat. A legszebb meséket megjelentetjük.

2018. július 19. csütörtök
a-torinoi-lepel-kutatoja-megbizhatatlan-vizsgalat-amely-szerint-nehany-verfolt-nem-eredet
A torinói lepel kutatója: Megbízhatatlan a vizsgálat, amely szerint néhány vérfolt nem eredeti

Emanuela Marinelli, a római La Sapienza egyetem professzora, világhírű lepelkutató szerint minden tudományos alapot nélkülöz az a vizsgálatsor, amely hamisnak találta a Jézus halotti leplén található vérfoltok felét.

2018. július 19. csütörtök