„Mint élő kövek” – Szent Márton-találkozót rendeznek októberben Pannonhalmán

2016. június 25. szombat 12:01

A Szent Márton-évben, október 27. és 30. között kerül sor a Pannonhalmi Főapátságban a Szent Márton oltalma alatt álló közösségek, egyházközségek és települések találkozójára. Az esemény alapgondolata a közösségépítés, a kapcsolatteremtés a Kárpát-medence hasonló hitű és kultúrájú közösségei között.


Szent Márton népszerű, és máig nagy hatású szentje az egyháznak. Számos templom és közösség őrzi a nevét. A Kárpát-medencében több híres, Szent Mártonnak szentelt templom található a Márton hegyére épült apátságon és a Márton szülőhelyét is jelölő szombathelyi templomon kívül is. A munkácsi székesegyház, a pozsonyi koronázó templom, a kismartoni dóm a legnagyobbak, de száznál több Szent Mártonnak szentelt templomot, kápolnát találtunk gyűjtésünk során. A sok helyen feléledő mártoni hagyományoknak köszönhetően néhány korábban kiüresedett, neki szentelt kápolna közössége is éledezik. Jó érzés találkozni ezekkel a kezdeményezésekkel, és azokkal az emberekkel is, akik ezeket értékesnek, megőrzendőnek tartják.

A találkozóra élő közösségek képviselőit várják a szervezők, a Pannonhalmi Főapátság és a Háló önkéntesei. A mottó – „Mint élő kövek” – utal a befogadó hegyre, a rajta épült templomra és monostorra, illetve a közösségek szerepére is az egyházban. A Szent Márton-év mottója – „Közösségben vagyunk” – pedig szintén meghatározza a találkozó irányát és alapgondolatát. Akik részt vesznek az eseményen, bekapcsolódhatnak a bencés monostor lakóinak liturgikus életébe, találkozhatnak, beszélgethetnek a többi vendéggel, és jellemzően kisközösségi módon felépített programokon vehetnek részt három tartalmas, élményekkel gazdagító napon, mindeközben természetesen lehetőség adódik a kolostor bejárására is.

A Kárpát-medencei magyar ajkú közösségek szervezésével több, mint húsz éve foglalkozó Háló mozgalom éppen ezért került a szervezők közé: évente számtalan hasonló – bár kisebb merítésű – alkalmat kínál, hogy a közösségek meg tudják szólítani egymást. A bencés szerzetesekkel közös találkozóra is volt már példa, 2000 őszén, szintén Pannonhalmán.

Hitünk, „bőségben” élt életünk, mosolyunk és imánk is a találkozásokból táplálkozik, emiatt tartjuk ezeket az alkalmakat különösen is értékesnek. A program összeállítása és egyedivé tétele mellett most zajlanak a meghívások. Levélben és telefonon, esetleg személyesen keressük fel a Szent Márton oltalma alá helyezett közösségeket, és próbáljuk meggyőzni őket, hogy a találkozás, az egymás felé fordulás akkor is hatalmas kincs, ha csak egyszeri és egyedi alkalom.

Ha van olyan közösség, amelyet a szervezők még nem találtak meg, ők a sztmarton@halo.hu címen is jelentkezhetnek – kéri Bayer Róbert, a találkozó egyik szervezője. A meghívások jelen szakaszában még bizonytalan, hogy a tervezett háromszáz férőhely bőségesnek vagy szűkösnek bizonyul-e, de a találkozóra többször is kért áldás már sok esetben most is érzékelhető.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
erdo-peter-szabolcsi-nemzeti-zsinat-helyszinen-legfontosabb-az-isten-es-emberszeretet-torvenye
Erdő Péter a szabolcsi nemzeti zsinat helyszínén: A legfontosabb az isten- és emberszeretet törvénye

Több ezer zarándok vett részt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Szent László-évben rendezett központi ünnepségén Szabolcs községben, az I. László király által 1092-ben összehívott nemzeti zsinat helyszínén június 24-én. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Erdő Péter bíboros, prímás volt.

2017. június 24. szombat
-lelki-orvossa-lettem-hatvanot-eve-szenteltek-pappa-kerenyi-lajos-atyat
„Lelki orvossá lettem” – Hatvanöt éve szentelték pappá Kerényi Lajos atyát

A vasmiséjét ünneplő Kerényi Lajos atyával beszélgettünk.

2017. június 24. szombat