„A szeretet hőfoka határozza meg ünnepnapjainkat” – Megáldották a felújított lengyeltóti plébániát

2018. december 4. kedd 19:20

Varga László kaposvári megyéspüspök december 1-jén megáldotta a felújított plébániaépületet Lengyeltótiban. A Somogy megyei település ünnepe a Szent Jakab-templomban szentmisével folytatódott.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Advent a várakozás ideje – emlékeztetett szentbeszéde elején Varga László püspök. – Tegyük fel a kérdést, hogy mi jellemzi a várakozásunkat. „Azt gondolom, hogy a szeretet hőfoka az, ami meghatározza ezt a várakozást. Ha nem szeretünk valakit, akkor nem várjuk, hogy eljöjjön. Ha viszont szeretjük, akkor már alig várjuk, hogy találkozhassunk vele.

Advent első vasárnapja rákérdez a szeretetünkre: Mennyire szeretjük Jézust? Várakozunk-e a vele való találkozásra? Az emberfiát várjuk, az Úr Jézus Krisztust, aki megígérte, hogy eljön.

A szeretet az, amely meghatározza a Jézussal való kapcsolatunkat. Ha nem szeretetre épül a kapcsolatunk, akkor csak vallást gyakorlunk; betartjuk a szabályokat, a törvényeket, elkönyvelve, hogy jó vagy rossz emberek vagyunk-e. Az advent a szeretetünket szólítja meg.

Hol tartunk a Krisztussal való szeretetben? Ha nem szeretjük őt, nem várjuk – sem a második eljövetelét, sem a vele való találkozást, sem egy szentmisén való részvételt, amely találkozás Jézus Krisztussal az Eucharisztiában.

Az advent arra hív, hogy mindennap újítsuk meg az Úr Jézussal való szeretetkapcsolatunkat egészen addig a napig, míg újra el nem jön. Akik naponta megújítják ezt a szeretetkapcsolatot, azoknak Jézus Krisztus második eljövetele a legszebb nap lesz, mert végre színről színre láthatják azt, akit annyira szerettek mindennap, akivel találkozni akartak. A szeretetünk hőfoka határozza meg az ünnepnapjainkat, sőt a hétköznapjainkat s a találkozásainkat az Úr Jézus Krisztussal” – hangsúlyozta homíliájában a főpásztor.

A szentmise végén Horváth Lóránt plébános mondott köszönetet, majd agapéra hívta a híveket. Az eseményen részt vett Móring József Attila országgyűlési képviselő is, aki ünnepi beszédében köszönte meg az épület felújítását.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kegyelmet-es-eszkozoket-kapunk-hithez
Kegyelmet és eszközöket kapunk a hithez – Vízi Elemér SJ tartományfőnök a huszonöt éves Manrézáról

Huszonöt évvel ezelőtt, Szent Erzsébet napján áldotta meg Angelo Acerbi pápai nuncius a jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házát. A lelkigyakorlatos és konferenciaközpont történetéről, jelenéről és a jövőre vonatkozó tervekről Vízi Elemér SJ tartományfőnököt kérdeztük.

19:59
ferenc-papa-gondolkodjunk-el-miben-tudnank-valtoztatni-magatartasunkon
Ferenc pápa: Gondolkodjunk el, miben tudnánk változtatni magatartásunkon!

December 9-én délben a Szentatya elimádkozta az Úrangyala imát a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Hangsúlyozta, hogy nekünk is tudnunk kell változtatni magatartásunkon, nyitnunk kell mások felé, reményt és vigaszt kell vinnünk az embereknek.

18:57
Adventi kalendárium – 2018. december 9., advent 2. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 9., advent 2. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 9.

Mai evangélium – 2018. december 9.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle