„Töltsd meg szívem fényeddel!” – Rekordkísérlet lesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson

Hazai – 2017. december 14., csütörtök | 19:59

Sajtótájékoztatót tartottak december 14-én a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) budapesti székházában, amely egy rövid időutazást is magában foglalt.

A sajtótájékoztatón eleven színekkel festették elénk a most már kevesebb mint három év múlva, 2020. szeptember 13-án induló, egyhetes ünnepségsorozatot, majd nagy lelkesedéssel számoltak be az előkészítő munkálatokról, amely a húszezer fős kórus verbuválásához és ezzel a Guinness-rekordhoz szükséges.

Először Fábry Kornél, a kongresszus főtitkára beszélt. Eucharisztikus kongresszus: az emberek többsége nem érzi érintve magát, amikor ezt a kifejezést meghallja, leginkább azért, mert sem azt nem érti, hogy eucharisztikus, sem azt, hogy kongresszus, vélekedett. Az első feladat ezen változtatni, és vonzó, ökumenikusan nyitott, Jézust a középpontba állító ünnepségsorozatként beszélni róla, amelynek a hitéletin túl jelentős kulturális tartalma is lesz, és egy „mini világifjúsági találkozóval” is össze fogják kötni.

A Guinnes-rekord érdekében teendő erőfeszítések bizonyára tömegeket mozgatnak majd meg – erről már Rück Zsolt, az Örömteli Magyarország Alapítvány elnöke beszélt, de csak miután bemutatta Szemerédi Bernadett közreműködésével készült imázsfilmjüket. Szemerédi Bernadett a sajtótájékoztatón is jelen volt, és két vallásos tartalmú dallal segítette hozzá a jelenlevőket, hogy a zene és a hitben való megerősödés kapcsolatáról élményszerű tapasztalatuk legyen.

Az imázsfilmben egy lány mindenütt okostelefonozó emberekbe botlik, akik még köszönni sem hajlandók neki, de aztán egy kis csellel kimozdítja őket a zombiüzemmódból. „A célunk, a víziónk egy örömteli Magyarország, és ehhez szerintünk az éneklés nagyban hozzájárulhat. Annak a húszezres gospelkórusnak az éneke az egész országban hallatszani fog. Örömhírt akarunk a zene, méghozzá az örömzene révén átadni” – mondta Rück Zsolt, majd a toborzás részleteiről, terveiről beszélt. Elsősorban az ifjúság megmozdítására törekednek, ezért iskolákkal veszik fel a kapcsolatot, „road-show-jukat” már meg is kezdték. Agárdi Szilvia, a látássérült énekesnő segít nekik: minden iskolában énekel, és elmondja, mit jelent számára, hogyan segítette élete során a zene. A verbuválást a kórusvilágban és egyházi berkekben is folytatni fogják, és nagyon számítanak a határon túli magyarok közreműködésére. Abban bíznak, hogy a kórus építése során hidakat is építhetnek, például a különböző felekezetek közötti kapcsolatok erősítésével. A karitászban és a misszióban ugyanis mindannyian egyek vagyunk, tette hozzá az alapítvány elnöke.

A sajtótájékoztatót Szemerédi Bernadett éneke zárta. A dal szövege szintén a jövőbe, sőt egyenesen az abszolút jövőbe tekintett, az előadása pedig arról tanúskodott, hogy a zene, az ima képes felemelni, átsegíteni életünk sötét óráin. Kifelé menet a jegyzetünkből mi is megpróbáltuk eldúdolni a dal sorait: „Töltsd meg szívem fényeddel! Hozzád szól a dal, mit senki más nem hall. S ha egyszer végül elsötétül minden, te vagy, ki vársz, és elrepítesz innen.”

Fotó: NEK Média

Kiss Péter/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria