15 százalékkal emelkedett az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre jelentkezők száma

Hazai – 2024. március 18., hétfő | 12:18

Az országos adatokat és a tavalyi jelentkezési rekordszámokat is felülmúlta az idei felvételi eljárásban az egyetem, több mint 12 ezer jelentkezés érkezett az egri és a jászberényi campusra.

A hazai felsőoktatási intézményekbe 2023-ban 126 ezren adtak be jelentkezést, míg 2024-ben 121 ezer fő felvételizett – számoltak be az eljárás eredményeiről tartott sajtótájékoztatón Budapesten. Elhangzott, hogy a korábbinál sokkal több fiatal választotta a pedagógusképzést, valamint tovább növekedett a vidéki egyetemekre jelentkezők száma is.

Ezt bizonyítja az is, hogy az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemet a tavalyihoz képest 15 százalékkal többen jelölték meg első helyen az idei felvételi eljárásban, pontosan 3838-an.

A legnépszerűbbek továbbra is az intézmény pedagógusképzései, a jelentkezők fele ezen a területen kíván továbbtanulni, de igen keresettek a gazdaságtudományi, az informatikai, a művészeti és a sporttudományi szakok is.

Az első helyes jelentkezők közül mintegy 2,5 ezren alapszakra, több mint 1100-an pedig mesterfokozatot nyújtó képzésekre adtak be jelentkezést. Mindemellett jelentősen nőtt a levelező tagozaton, azaz a munka mellett tanulni vágyók száma is.

A felvételizők március 25-től július 10-ig tölthetik fel a még hiányzó dokumentumaikat a rendszerbe, és ugyaneddig módosíthatják a megjelölt szakok sorrendjét is. A ponthatárokat várhatóan július 24-én állapítják meg, a Pont Ott Partit pedig idén egy vidéki helyszínen szervezik meg.

Forrás és fotó: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria