2013-ig új szentszéki-magyar megállapodást szeretne a kormány?

Hazai – 2012. október 5., péntek | 14:22

A teljes 1997-es vatikáni szerződést áttekintik a felek külön-külön bizottságokban, s ezt követően kerül majd a megállapodás módosítása a főbizottság elé - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a szentszéki-magyar ad hoc vegyes bizottság csütörtöki budapesti ülése után.

Semjén Zsolt a megbeszélésen elmondta: az 1997-es vatikáni szerződés újratárgyalására azért van szükség, mert mára gyökeresen megváltoztak a körülmények, a jogszabályi környezet, és új alkotmány, egyházügyi törvény, adótörvények, valamint köznevelési, felsőoktatási törvények léptek életbe.

Nem csupán arról van szó, hogy néhány oktatási vagy szociális intézmény finanszírozását hozzáigazítják a megváltozott jogszabályi környezethez, hanem alapjaiban tekintik át, hogyan lehet biztosítani az egyház szabadságát, az egyenlő finanszírozást a lényegesen megváltozott körülmények között. A szakmai bizottságok a korábbi szerződés tematikája szerint tekintik át a megállapodást, és ezt követően kerül majd a főbizottság elé a módosítás.

Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára optimálisnak tartaná, ha 2013-ra megszületne a "nem politikai, hanem szakmai jellegű" új megállapodás az Apostoli Szentszék és a magyar kormány között, de "kitűzött céldátum nincs".

Az államtitkár a csütörtökön Budapesten tartott háttérbeszélgetésen elmondta, mindkét fél egyetértett abban, hogy minél magasabb szintű jogszabály szülessen, de az egyelőre kérdéses, hogy pontosan milyen szintű megállapodás jön létre. A tárgyalások fő kérdése mindkét fél részéről az egyházi feladatok finanszírozásának módja lesz a későbbi tárgyalások során – fűzte hozzá.

Hölvényi György fontosnak tartja, hogy az egyházakról egyházak nélkül ne szülessen döntés, továbbá azt is, hogy kiszámíthatóbb, átláthatóbb, egyszerűbb legyen az őket érintő támogatási rendszer. Utalt arra, jelenleg az egyházak teherbíró képességük határán vannak, ami társadalmi feladataik ellátását illeti, erre a munkára azonban szükség van. Hangsúlyozta: az egyenlő finanszírozás elvét szem előtt kell tartani, de nincs olyan nemzetközi minta, amit egy az egyben át lehetne venni egy másik országtól.

Az államtitkár kifejezésre juttatta: az egyházi iskolákba mintegy százezren járnak, tehát jelenleg nem kizárólag elitképzés zajlik ott. Tényként említette ugyanakkor, hogy az országos átlaghoz képest alacsonyabb az egyházi fenntartású közoktatási intézményeken belül a szakközépiskolák és szakmunkásképzők aránya.

Örvendetesnek mondta, hogy az egyházügyi törvénynek köszönhetően jelentősen háttérbe szorult az a gyakorlat, miszerint „pénzeket gyűjtöttek be” olyan közösségek is, amelyek valójában nem végeztek vallási tevékenységet.
Arra is kitért: megvan a kormányzati szándék annak az anomáliának az orvoslására,  hogy a felekezetek annak ellenére nem kaptak több pénzt, hogy több hívő ajánlotta fel személyi jövedelemadója egy százalékát az egyházaknak.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a tárgyalások után azt mondta: a törvények változása nyomán az egyezményekben is meg kell tartani azokat a garanciákat, amelyek az előző 22 év során megszülettek.
A bíboros kiemelte az egyenlő finanszírozás elvét az állami és egyházi fenntartású intézményeknél. Mint mondta, ugyanolyan adófizető polgárok, illetve gyermekek veszik igénybe az egyházi fenntartású intézményeket és szolgáltatásokat.

Kitért arra, hogy a törvényi változások ellenére is megmaradt alapvetően az állam és az egyház elválasztásának elve Magyarországon. Ennek a tiszteletben tartásával keresik a gyakorlati megoldásokat.

Orbán Viktor idén júniusban határozatban hatalmazta fel a kabinet képviselőit a szerződés módosításának előkészítésére. A határozatban az szerepel, hogy a kormányfő egyetért a Magyar Köztársaság és az Apostoli Szentszék által 1997. június 20-án Vatikánvárosban aláírt megállapodás módosításáról szóló egyezmény megalkotásával. A határozat rögzíti, hogy a kormányzati delegációt Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese vezeti.

Egyházi részről a csütörtöki tanácskozáson jelen volt Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Veres András szombathelyi megyés püspök, Ternyák Csaba egri érsek, Spányi Antal, székesfehérvári megyés püspök, Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára és Tóth Tamás rektor, a római Pápai Magyar Egyházi Intézet elöljárója.

MTI/Magyar Kurír