320 Bibliát foglaltak le Malájziában

Kitekintő – 2014. január 5., vasárnap | 10:00

Malájzia Selangor államának iszlám hatóságai január 2-án lefoglaltak 320 Bibliát, illetve letartóztatták a helyi Biblia Társaság elnökét és adminisztrátorát, arra a törvényre hivatkozva, mely tiltja a nem muzulmánok részére az Allah szó használatát – adta hírül a La Croix.

A Biblia Társaság elnökét megdöbbentette a razzia, mivel elmondása szerint a Társaság megalakulása, azaz 1985 óta használja ezeket a Bibliákat. „Ez az első alkalom, hogy hatósági vizsgálatot kaptunk” – nyilatkozta az elnök. A társasági tanács egyik tagja elmondta, hogy a lefoglalt Bibliákat Indonéziából hozták be az országba, és a kormánnyal kötött megegyezés szerint ebben az esetben engedélyezett az Allah szó használata.

A Malájziai Protestáns Egyházak Tanácsának elnöke, Herman Shastri felszólította Selangor állam kormányát és a helyi parlament keresztény tagjait, hogy „állítsák le a hasonló akciókat és razziákat”. Joseph Kurup keresztény miniszter jelezte, hogy az iszlám ügyek miniszteréhez fordult segítségért, és arra kérte a sértett csoportokat, hogy a feszültségek békés rendezésének érdekében keressék fel a felelős hatóságokat.

Múlt év októberében a bíróság megtiltotta az Allah szó használatát a Malaysia Herald című katolikus újságnak, illetve minden nem muzulmán polgárnak, annak ellenére, hogy a maláj nyelvben ez a szó jelenti Istent. A keresztény kisebbség azóta is követeli vissza a jogot, hiszen az Allah szó több mint 400 éve szerepel a maláj nyelvű Bibliákban. Állításuk szerint Malájzia az egyetlen ország, amely megtiltotta az Allah szó használatát a nem muzulmánok részére.

Magyar Kurír
(já)