50 évvel ezelőtt jött létre a római Szent István Alapítvány

2015. december 16. szerda 15:19

A római Szent István Alapítványt 1965. december 15-én hozta létre Zágon József öt Rómában élő emigráns paptestvérével és Apor Gáborral, azzal a céllal, hogy megvalósítsák Isten szolgája Mindszenty József bíboros tervét, Szent István király 1776-ban lebontott római zarándokházának újraindítását.

Az évfordulóról december 15-én, kedden este emlékeztek meg Rómában, a Szent István Házban. Erre az alkalomra jelent meg az Alapítvány volt és jelenlegi tagjainak életrajzát megörökítő kiadvány, amelyet Németh László, az alapítvány elnöke írt.


Az aprólékos munkával összeállított 31 életrajz (1 érsek, 12 világi pap, 11 szerzetes és 7 világi) bemutatja, hogy a római magyar emigránsok milyen sokrétű és áldozatos munkát végeztek az Örök Városban a magyar ügyekért. A Szent István Társulat kiadásában megjelent kiadványt, amelyhez az ajánlást Ternyák Csaba egri érsek írta, Ruppert József piarista tanár, az alapítvány korábbi elnöke mutatta be a római magyar közösség tagjainak, a Pápai Magyar Intézetből jött papoknak és a Collegium Germanicum et Hungaricum számos magyar papnövendékének.


A résztvevőket a magyar kormány nevében Habsbrug-Lotharingiai Eduárd hazánk szentszéki nagykövete köszöntötte. Tóth Tamás, a MKPK római agense olvasta fel a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének, Veres András püspöknek üdvözlő sorait. Az évfordulóra a római Vikariátus jóváhagyta az alapítvány új Statútumát, amely a korábbi alapszabályzatot módosítva, a Magyar Katolikus Püspöki Karnak is ad jogokat az alapítvány felügyeletében. A könyvbemutatót követő szentmisén, amelyen a szentbeszédet Szentmártoni Mihály jezsuita professzor, a kuratórium tagja mondta, hálát adtak az elmúlt ötven évért és imádkoztak azért, hogy az alapítvány a jövőben is teljesíthesse küldetését: a Szent István Ház működtetésével biztosítson otthont a Rómába érkező magyaroknak.

Forrás és fotó: Szent István Alapítvány, Bókay László

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
keltsd-eletre-templomodat-mocsari-julia-monor2
Keltsd életre a templomodat! – Mocsári Júlia, Monor

Meseíró-pályázatunkkal arra hívjuk a gyerekeket, hogy Berg Judit „A holló gyűrűje” című meseregénye nyomán keltsék életre a templomukban szereplő ábrázolásokat. A legszebb meséket megjelentetjük.

2018. július 19. csütörtök
a-torinoi-lepel-kutatoja-megbizhatatlan-vizsgalat-amely-szerint-nehany-verfolt-nem-eredet
A torinói lepel kutatója: Megbízhatatlan a vizsgálat, amely szerint néhány vérfolt nem eredeti

Emanuela Marinelli, a római La Sapienza egyetem professzora, világhírű lepelkutató szerint minden tudományos alapot nélkülöz az a vizsgálatsor, amely hamisnak találta a Jézus halotti leplén található vérfoltok felét.

2018. július 19. csütörtök