A betegek világnapja Marosvásárhelyen

2019. február 15., péntek | 11:16

A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-templomban február 11-én, a betegek világnapjának délelőttjén a város papjai, délután pedig Varga László kaposvári megyéspüspök mutatott be szentmisét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A város papjai által bemutatott koncelebrált szentmisén kiszolgáltatták a betegek szentségét is. Palkó Ágoston plébános, a Máltai Szeretetszolgálat lelkivezetője szentbeszédében a ma emberének legnagyobb betegségét, a félelmet és az ebből táplálkozó depressziót emelte ki.

A szertartás után a Deus Providebit Tanulmányi Ház nagytermében a Mátyás király és a kolozsvári bíró című színdarabot nézhették meg a résztvevők, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum diákjainak előadásában. A kulturális programot, majd szeretetvendégséget követően a Caritas munkatársai ingyenes vércukorszint- és vérnyomásmérést végeztek a jelen lévő idősek és betegek körében.

Délután Varga László kaposvári megyéspüspök celebrált ünnepi szentmisét a marosvásárhelyi plébániatemplomban. Homíliájában az anyaországi főpásztor a szenvedéshez való viszonyulásról beszélt. Kiemelte, hogy ezt a témát csak végtelen alázattal lehet megközelíteni. Ennek titka nagyon egyszerű: fel kell ismerni azt, hogy az Oltáriszentségben megtört Krisztus és a szenvedésben megtört ember ugyanaz. Addig kell szemlélni az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztust, amíg fel nem ismerjük a szenvedő emberben jelen lévő Krisztust – hangsúlyozta a szónok.

A betegekhez olyan gyengédséggel kell közelíteni, mint az édesanya a csecsemőjéhez. Közel kell menni a szenvedőkhöz, mert csak így tudjuk átadni nekik a szeretet ajándékát – mondta Varga László.

Szükségünk van a szenvedőkre, nem csak nekik van szükségük ránk: ők tudják megmozdítani bennünk a szeretetet, az irgalmat, és ezáltal találkozhatunk bennük a köztünk jelen levő Krisztussal – mondta a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-templomban a betegek világnapja alkalmából bemutatott szentmisén Varga László püspök.

Forrás: Molnár Izabella/Romkat.ro

Fotó: Molnár József

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő