Levelet írtak a brazil püspökök Ferenc pápának

2018. április 14. szombat 15:32

A brazil püspöki konferencia április 10. és 20. között tartja 56. közgyűlését Aparecidában, ennek során kiemelt témaként foglalkoznak a papképzéssel, tekintettel a Katolikus Egyház előtt álló számos kihívásra.

A papság helyzetét egy külön püspöki bizottság elemezte: a munka eredményét dokumentum formájában terjesztették a közgyűlés elé. A tanulmány vezérfonalát a Papi Kongregáció által 2016 decemberében kiadott általános papképzési irányelv adja. 

A közgyűlés első ülésszaka után, április 12-én hozta nyilvánosságra Orani Tempesta Rio de Janeiró-i bíboros, érsek azt a levelet, melyet a brazil püspökök Ferenc pápának küldtek. A levél hangneme közvetlen és testvéri, az egyházfőt tegezve szólítják meg. A püspökök hálával említik Ferenc pápa 2013-as brazíliai látogatását, mely során felkereste Aparecidát, az ország legfontosabb Mária-kegyhelyét. Azt is kiemelik, hogy a brazíliai katolikus egyház idén ünnepli a világiak évét, a következő esztendőt pedig az időseknek szentelik.

A közgyűlés kezdetén az aparecidai Szűzanya szobra előtt a püspöki kar tagjai megemlékeztek arról, hogy negyven évvel ezelőtt restaurálták a vandál módon megrongált kegyszobrot. A gesztus jelképezi azt a feladatot, mely a brazil katolikus egyház előtt áll: választ adni, reagálni az országban és az Egyházban zajló változásokra. A súlyos politikai, gazdasági és társadalmi válság láttán a főpásztorok nem eshetnek zavarba: tétlenség helyett mind mélyebben és intenzívebben kell, hogy kapcsolódjanak Jézus Krisztus evangéliumához. Ebben a missziós munkában számítanak mindenkire, minden férfira és nőre az Egyházban, akiket az Isten egyenlőképpen meghívott a megszentelődésre és a megszentelődés szolgálatára. 

A brazil püspökök levelükben hálásan megköszönik Ferenc pápának az április 9-én bemutatott Gaudete et Exsultate apostoli buzdítást. „Ezzel a buzdítással bátorítást kaptunk arra, hogy pásztorként haladjunk tovább, az értékeket őrizve, és így maradjunk hűségesek az életszentséghez a mindennapokban” – áll a levélben, melynek végén a püspökök arról biztosítják Ferenc pápát, hogy osztoznak lelkipásztori gondoskodásában egy olyan világban, mely tele van feszültséggel, háborúkkal és erőszakkal, alapvető jogok elvesztésével, munkanélküliséggel, szegénységgel és éhínséggel.

Isten mindig fiatal és az Egyház is az. Az Úr Lelke adjon Ferenc pápának és munkatársainak erőt, hogy a fiatalok vezetésük segítségével rátalálhassanak az Istentől számukra kijelölt útra – kívánják a brazil főpásztorok, és biztosítják a Szentatyát arról, hogy mindig számíthat imádságukra és a vele való közösségükre. Végezetül Ferenc pápa áldását kérik Brazília népére. 

A 477 főből álló brazil püspöki kar létszámát tekintve a világ legnagyobb katolikus püspöki konferenciája.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
a-hutlenseg-megelozese-mit-mond-pszichologus-es-moralteologus
A hűtlenség megelőzése – Mit mond a pszichológus és a morálteológus?

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családteológiai Intézetének szervezésében szeptember 20-án Somogyiné Petik Krisztina, Asztalosné Elekes Szende pszichológus és Papp Miklós görögkatolikus lelkész, morálteológus beszélt a hűtlenség megelőzéséről a főiskola nagyelőadójában.

2018. szeptember 21. péntek
-masok-okulni-fognak-vallomasombol-megjelent-kruesz-krizosztom-pannonhalmi-foapat-oneletrajza
„Mások okulni fognak vallomásomból” – Megjelent Kruesz Krizosztom pannonhalmi főapát önéletrajza

Szeptember 20-án este a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban mutatták be Sólymos László Szilveszter OSB Kruesz Krizosztom (1865-1885), Kruesz Krizosztom Önéletrajz című kötetének a bemutatására.

2018. szeptember 21. péntek