Levelet írtak a brazil püspökök Ferenc pápának

2018. április 14., szombat | 15:32

A brazil püspöki konferencia április 10. és 20. között tartja 56. közgyűlését Aparecidában, ennek során kiemelt témaként foglalkoznak a papképzéssel, tekintettel a Katolikus Egyház előtt álló számos kihívásra.

A papság helyzetét egy külön püspöki bizottság elemezte: a munka eredményét dokumentum formájában terjesztették a közgyűlés elé. A tanulmány vezérfonalát a Papi Kongregáció által 2016 decemberében kiadott általános papképzési irányelv adja. 

A közgyűlés első ülésszaka után, április 12-én hozta nyilvánosságra Orani Tempesta Rio de Janeiró-i bíboros, érsek azt a levelet, melyet a brazil püspökök Ferenc pápának küldtek. A levél hangneme közvetlen és testvéri, az egyházfőt tegezve szólítják meg. A püspökök hálával említik Ferenc pápa 2013-as brazíliai látogatását, mely során felkereste Aparecidát, az ország legfontosabb Mária-kegyhelyét. Azt is kiemelik, hogy a brazíliai katolikus egyház idén ünnepli a világiak évét, a következő esztendőt pedig az időseknek szentelik.

A közgyűlés kezdetén az aparecidai Szűzanya szobra előtt a püspöki kar tagjai megemlékeztek arról, hogy negyven évvel ezelőtt restaurálták a vandál módon megrongált kegyszobrot. A gesztus jelképezi azt a feladatot, mely a brazil katolikus egyház előtt áll: választ adni, reagálni az országban és az Egyházban zajló változásokra. A súlyos politikai, gazdasági és társadalmi válság láttán a főpásztorok nem eshetnek zavarba: tétlenség helyett mind mélyebben és intenzívebben kell, hogy kapcsolódjanak Jézus Krisztus evangéliumához. Ebben a missziós munkában számítanak mindenkire, minden férfira és nőre az Egyházban, akiket az Isten egyenlőképpen meghívott a megszentelődésre és a megszentelődés szolgálatára. 

A brazil püspökök levelükben hálásan megköszönik Ferenc pápának az április 9-én bemutatott Gaudete et Exsultate apostoli buzdítást. „Ezzel a buzdítással bátorítást kaptunk arra, hogy pásztorként haladjunk tovább, az értékeket őrizve, és így maradjunk hűségesek az életszentséghez a mindennapokban” – áll a levélben, melynek végén a püspökök arról biztosítják Ferenc pápát, hogy osztoznak lelkipásztori gondoskodásában egy olyan világban, mely tele van feszültséggel, háborúkkal és erőszakkal, alapvető jogok elvesztésével, munkanélküliséggel, szegénységgel és éhínséggel.

Isten mindig fiatal és az Egyház is az. Az Úr Lelke adjon Ferenc pápának és munkatársainak erőt, hogy a fiatalok vezetésük segítségével rátalálhassanak az Istentől számukra kijelölt útra – kívánják a brazil főpásztorok, és biztosítják a Szentatyát arról, hogy mindig számíthat imádságukra és a vele való közösségükre. Végezetül Ferenc pápa áldását kérik Brazília népére. 

A 477 főből álló brazil püspöki kar létszámát tekintve a világ legnagyobb katolikus püspöki konferenciája.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő
Útravaló – 2019. március 26.

Útravaló – 2019. március 26.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. március 26.

Mai evangélium – 2019. március 26.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 18,21–35

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle