A fontos dolgok a csöndben születnek – Megnyílt az adventi udvar a székesfehérvári püspökségen

2018. december 2., vasárnap | 19:29

December 1-jén megnyílt a székesfehérvári püspökség hagyományos adventi udvara. Spányi Antal megyéspüspök arra hívta fel a figyelmet: fontos lassítani, elcsendesedni, teljesebbé tenni ezt az időszakot, hogy valóban megszülethessen szívünkben karácsony öröme.

Székesfehérvár belvárosában az ünnepi gyertyagyújtás előtt idén rendhagyó módon katolikus iskolások invitálták zenével, verssel, énekkel a járókelőket a püspökség kertjébe. Az adventi udvar hétvégeken és advent utolsó hetében minden nap csendes, békés, imádságos légkört teremtve várja a látogatókat, hogy segítse a várakozást a Messiás születésének ünnepére. A díszbe öltözött udvaron a Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagjainak gyönyörű, egyedi munkáinak vására mellett jótékonysági célra gyűjtve is árusítanak a gyermekjóléti intézmények és a Katolikus Karitász munkatársai. A kisgyermekes családokat több karácsonyváró ajándékkal is várják.

Az udvar kiemelkedő eseménye minden szombat délután 4 órakor a gyertyagyújtás Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató vezetésével. Ezen alkalmakkor Spányi Antal megyéspüspök mond adventi elmélkedést. Az idei első gyertyagyújtásra a tatabányai Szent Margit Általános Iskola diákjai készültek adventi műsorral.

Az Emberfiának eljöveteléről szóló evangéliumi rész felolvasása után Spányi Antal püspök arra hívták fel a figyelmet, ne engedjük a sok feladat között elveszni szívünkből a szeretetet, figyeljünk egymásra és szánjunk időt az elcsendesedésre. „Az igazán fontos dolgok a csöndben születnek. Isten a teremtés igéjét a csöndben mondta ki, Názáretben az angyal a csöndben szólította meg Máriát. Csend volt akkor is, amikor megszületett Fia Betlehemben, és amikor Jézus kimondta a kereszten a megváltás szavát, »beteljesedett« –mondta a főpásztor. – Itt vagyunk, advent kezdetén. Szemléljük Betlehemben a Szent Családot. Ne maradjunk kívülállók, engedjük, hogy a szívünkben valósággá váljon a Messiás érkezése, az a szeretet, amelyet az isteni gyermek születése hoz el nekünk.”

A gyertyagyújtásra megtöltötték a püspökség udvarát a látogatók, akiknek az udvar szervezője, Ugrits Tamás az ünnepség végén azt kívánta, a közös imádság hozzon igazi békét a szívükbe.

Végül a főpásztor a megjelent közösséggel együtt imádkozva meggyújtotta a püspökség adventi koszorúján az első gyertyát. Megáldotta a családoknak ajándékul szétosztott gyertyákat, valamint az elhozott saját adventi koszorúkat, hogy azok a szeretet örömteli fényére emlékeztessék a családokat minden nap, és így az adventi várakozás egyre növekvő fényében, egyre nagyobb hittel tudjanak a Megváltó születésének ünnepnapjára készülni.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 27.

Útravaló – 2019. május 27.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle