A fontos dolgok a csöndben születnek – Megnyílt az adventi udvar a székesfehérvári püspökségen

2018. december 2. vasárnap 19:29

December 1-jén megnyílt a székesfehérvári püspökség hagyományos adventi udvara. Spányi Antal megyéspüspök arra hívta fel a figyelmet: fontos lassítani, elcsendesedni, teljesebbé tenni ezt az időszakot, hogy valóban megszülethessen szívünkben karácsony öröme.

Székesfehérvár belvárosában az ünnepi gyertyagyújtás előtt idén rendhagyó módon katolikus iskolások invitálták zenével, verssel, énekkel a járókelőket a püspökség kertjébe. Az adventi udvar hétvégeken és advent utolsó hetében minden nap csendes, békés, imádságos légkört teremtve várja a látogatókat, hogy segítse a várakozást a Messiás születésének ünnepére. A díszbe öltözött udvaron a Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagjainak gyönyörű, egyedi munkáinak vására mellett jótékonysági célra gyűjtve is árusítanak a gyermekjóléti intézmények és a Katolikus Karitász munkatársai. A kisgyermekes családokat több karácsonyváró ajándékkal is várják.

Az udvar kiemelkedő eseménye minden szombat délután 4 órakor a gyertyagyújtás Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató vezetésével. Ezen alkalmakkor Spányi Antal megyéspüspök mond adventi elmélkedést. Az idei első gyertyagyújtásra a tatabányai Szent Margit Általános Iskola diákjai készültek adventi műsorral.

Az Emberfiának eljöveteléről szóló evangéliumi rész felolvasása után Spányi Antal püspök arra hívták fel a figyelmet, ne engedjük a sok feladat között elveszni szívünkből a szeretetet, figyeljünk egymásra és szánjunk időt az elcsendesedésre. „Az igazán fontos dolgok a csöndben születnek. Isten a teremtés igéjét a csöndben mondta ki, Názáretben az angyal a csöndben szólította meg Máriát. Csend volt akkor is, amikor megszületett Fia Betlehemben, és amikor Jézus kimondta a kereszten a megváltás szavát, »beteljesedett« –mondta a főpásztor. – Itt vagyunk, advent kezdetén. Szemléljük Betlehemben a Szent Családot. Ne maradjunk kívülállók, engedjük, hogy a szívünkben valósággá váljon a Messiás érkezése, az a szeretet, amelyet az isteni gyermek születése hoz el nekünk.”

A gyertyagyújtásra megtöltötték a püspökség udvarát a látogatók, akiknek az udvar szervezője, Ugrits Tamás az ünnepség végén azt kívánta, a közös imádság hozzon igazi békét a szívükbe.

Végül a főpásztor a megjelent közösséggel együtt imádkozva meggyújtotta a püspökség adventi koszorúján az első gyertyát. Megáldotta a családoknak ajándékul szétosztott gyertyákat, valamint az elhozott saját adventi koszorúkat, hogy azok a szeretet örömteli fényére emlékeztessék a családokat minden nap, és így az adventi várakozás egyre növekvő fényében, egyre nagyobb hittel tudjanak a Megváltó születésének ünnepnapjára készülni.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kegyelmet-es-eszkozoket-kapunk-hithez
Kegyelmet és eszközöket kapunk a hithez – Vízi Elemér SJ tartományfőnök a huszonöt éves Manrézáról

Huszonöt évvel ezelőtt, Szent Erzsébet napján áldotta meg Angelo Acerbi pápai nuncius a jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házát. A lelkigyakorlatos és konferenciaközpont történetéről, jelenéről és a jövőre vonatkozó tervekről Vízi Elemér SJ tartományfőnököt kérdeztük.

19:59
ferenc-papa-gondolkodjunk-el-miben-tudnank-valtoztatni-magatartasunkon
Ferenc pápa: Gondolkodjunk el, miben tudnánk változtatni magatartásunkon!

December 9-én délben a Szentatya elimádkozta az Úrangyala imát a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Hangsúlyozta, hogy nekünk is tudnunk kell változtatni magatartásunkon, nyitnunk kell mások felé, reményt és vigaszt kell vinnünk az embereknek.

18:57