A gyermekek elleni visszaélésekről tartottak konferenciát Párizsban

Kitekintő – 2015. május 25., hétfő | 9:02

„A kiskorúak elleni szexuális visszaélések: a védelem mechanizmusai” címmel tartott tanácskozást május 20-án Párizsban a Nemzetközi Katolikus Iroda a Gyermekekért (BICE) – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A tanácskozáson jelen lévő 250 szakértő előtt Robert Oliver prelátus, bostoni kánonjogász, a kiskorúak védelmében felállított pápai bizottság titkára bemutatta a vatikáni bizottság által végzett munkát, amely a helyi egyházakkal, valamint egyházi és civil szervezetekkel együttműködésben készült jelentéseken alapul.

A katolikus egyház az egész világon ismert erőfeszítéseiről, amelyeket a gyermekek védelmében tesz. Ez lehetővé teszi, hogy kapcsolatokat építsünk más vallási csoportokkal, kormányzati és nem kormányzati szervezetekkel. A jelentések még kezdeti stádiumban vannak, de a püspöki konferenciákkal és szerzetesi kongregációkkal együtt végzett munkánk miatt jelen vagyunk a világ minden részén annak ellenére, hogy a bizottság létszáma viszonylag alacsony. Sok értékes szervezet létezik, mint például a Nemzetközi Katolikus Iroda a Gyermekekért. Kíváncsian várjuk az eredményeket, amelyek az együttműködésekből születnek meg – hangsúlyozta a Vatikán képviselője.

A pápai bizottság statútumai megteremtik a szervezeti felépítést, tehát nagyon fontosak. Leírják misszióját, az elnökség és a munkacsoportok működését – tette hozzá a pápai bizottság titkára.

A statútumokat egy éven keresztül dolgozták ki, a folyamatot Oliver prelátus vezette.

Amikor Ferenc pápa jóváhagyta azokat, három évet adott kipróbálásukra. Ez annyit jelent, hogy a munkafolyamat kifejlesztése során keressük a bizottság felépítésének legjobb módját a jobb munkavégzés érdekében – fogalmazott Robert Oliver.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria