A győri szeminárium kispapjai is részt vettek a bucsui Szent Mihály-templom búcsúján

2017. október 6. péntek 11:00

Október 1-jén ünnepelték a toronyi plébániához tartozó bucsui Szent Mihály-templom búcsúját. Az ünnepre Juhos Imre spirituális vezetésével tizenkét kispap érkezett a győri szemináriumból.

A szentmise elején Perger Gyula plébános köszöntötte a vendégeket. Elmondta, már negyedik éve, hogy a Győri Papnevelő Intézet növendékei ellátogatnak a toronyi plébániához tartozó községekbe. Így ezen az ünnepi hétvégén a toronyi plébánia egy kis szemináriummá változott.

Juhos Imre röviden bemutatta a kispapokat. A három másodéves szeminarista közül Rácz Ágoston a toronyi plébániáról indult, a másik két növendék szombathelyi, illetve mosonmagyaróvári származású. A kilenc elsőéves közül öten a Szombathelyi Egyházmegyéhez, négyen pedig a Győri Egyházmegyéhez tartoznak. Hárman megosztották a búcsúi szentmisén hivatásuk történetét.

Bodorkós Áron, a Szombathelyi Egyházmegye kispapja, elsőéves hallgató, Zalaegerszegen született. A Pannon Egyetemen fél évig vegyésznek tanult. Elmondta, hivatásának magját Hencz Ernő atyától kapta, aki az ezüstmiséjén az általa elmondott verset félbeszakítva azt mondta: „Áron kövess engem!”, ám ekkor ő még nem készült papnak. Majd már felnőttként egy kisebb probléma kapcsán kezdett el imádkozni, amely elmélyült benne az idők folyamán. Ekkor tudatosodott benne, hogy pap szeretne lenni.

Kelemen Dávid Sopronban született. Elvégezte a Pécsi Tudományegyetemen a történész szakot. Vallásos családban nőtt fel és már gyerekkorában érezte elhivatottságát. Az egyetemi évek alatt felerősödtek benne ezek a gondolatok, bekerült egy hívő közösségbe és elvégezte a kántorképző tanfolyamot. Az otthoni egyházközségében is egyre aktívabb szerepet vállalt. Majd két gyónás után is elégtételül azt az evangéliumi szakaszt olvasta: „Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak benneteket”. Ez a mondat adta számára a végső indíttatást arra, hogy jelentkezzen a szemináriumba.

Hencz Márton is soproni születésű, majd a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolára járt, mint civil hallgató. A felsőoktatásban eltöltött egy év segített neki abban, hogy eldöntse, melyik irányba induljon: egyházmegyés pap vagy szerzetes legyen-e? Ennek érdekében még egy hivatástisztázó műhelyben is részt vett. Végül az egyházmegyés papi hivatás mellett döntött, hogy Isten népének közvetlen szolgája legyen.

Forrás: Magyar Ákos/Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Magyar Ákos és Hoós Flórián

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
kuldetesunk-nem-egyszemelyes-feladat-beiktattak-hortobagyi-cirillt-az-uj-pannonhalmi-fo
Küldetésünk nem egyszemélyes feladat – Beiktatták Hortobágyi Cirillt, az új pannonhalmi főapátot

A bencés rend alapítójának, Nursiai Szent Benedeknek főünnepén, március 21-én iktatták be tisztségébe az új pannonhalmi főapátot, Hortobágyi T. Cirillt, Szent Asztrik apát 86. utódát.

19:03
ferenc-papa-miserol-az-aldozasban-jezus-is-magahoz-vesz-minket
Ferenc pápa a miséről: Az áldozásban Jézus is magához vesz minket!

Március 21-én a Szentatya folytatta katekézissorozatát a szentmiséről, e héten az áldozásról elmélkedett. Azt hangsúlyozta, hogy az Eucharisztia gyógyszer is számunkra, és amikor áldozunk, nemcsak mi vesszük magunkhoz Jézust, hanem ő alakít magába minket.

19:54