A győri szeminárium kispapjai is részt vettek a bucsui Szent Mihály-templom búcsúján

2017. október 6. péntek 11:00

Október 1-jén ünnepelték a toronyi plébániához tartozó bucsui Szent Mihály-templom búcsúját. Az ünnepre Juhos Imre spirituális vezetésével tizenkét kispap érkezett a győri szemináriumból.

A szentmise elején Perger Gyula plébános köszöntötte a vendégeket. Elmondta, már negyedik éve, hogy a Győri Papnevelő Intézet növendékei ellátogatnak a toronyi plébániához tartozó községekbe. Így ezen az ünnepi hétvégén a toronyi plébánia egy kis szemináriummá változott.

Juhos Imre röviden bemutatta a kispapokat. A három másodéves szeminarista közül Rácz Ágoston a toronyi plébániáról indult, a másik két növendék szombathelyi, illetve mosonmagyaróvári származású. A kilenc elsőéves közül öten a Szombathelyi Egyházmegyéhez, négyen pedig a Győri Egyházmegyéhez tartoznak. Hárman megosztották a búcsúi szentmisén hivatásuk történetét.

Bodorkós Áron, a Szombathelyi Egyházmegye kispapja, elsőéves hallgató, Zalaegerszegen született. A Pannon Egyetemen fél évig vegyésznek tanult. Elmondta, hivatásának magját Hencz Ernő atyától kapta, aki az ezüstmiséjén az általa elmondott verset félbeszakítva azt mondta: „Áron kövess engem!”, ám ekkor ő még nem készült papnak. Majd már felnőttként egy kisebb probléma kapcsán kezdett el imádkozni, amely elmélyült benne az idők folyamán. Ekkor tudatosodott benne, hogy pap szeretne lenni.

Kelemen Dávid Sopronban született. Elvégezte a Pécsi Tudományegyetemen a történész szakot. Vallásos családban nőtt fel és már gyerekkorában érezte elhivatottságát. Az egyetemi évek alatt felerősödtek benne ezek a gondolatok, bekerült egy hívő közösségbe és elvégezte a kántorképző tanfolyamot. Az otthoni egyházközségében is egyre aktívabb szerepet vállalt. Majd két gyónás után is elégtételül azt az evangéliumi szakaszt olvasta: „Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak benneteket”. Ez a mondat adta számára a végső indíttatást arra, hogy jelentkezzen a szemináriumba.

Hencz Márton is soproni születésű, majd a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolára járt, mint civil hallgató. A felsőoktatásban eltöltött egy év segített neki abban, hogy eldöntse, melyik irányba induljon: egyházmegyés pap vagy szerzetes legyen-e? Ennek érdekében még egy hivatástisztázó műhelyben is részt vett. Végül az egyházmegyés papi hivatás mellett döntött, hogy Isten népének közvetlen szolgája legyen.

Forrás: Magyar Ákos/Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Magyar Ákos és Hoós Flórián

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-nem-lehet-megorizni-az-egyhaz-tanitasat-annak-tovabbfejlesztese-nelkul
Ferenc pápa: Nem lehet megőrizni az Egyház tanítását annak továbbfejlesztése nélkül!

Október 11-én a Szentatya jelentős beszédet intézett az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa által szervezett találkozó résztvevőihez a vatikáni szinódusi teremben. Hangsúlyozta az egyház hagyományának dinamikus, élő jellegét, és kiemelte a tanfejlődést a halálbüntetés kérdésében.

2017. október 16. hétfő
itt-talalkozo-leanyfalun
Idén is Leányfalun szervezték meg az állandó diakónusok találkozóját

Október 12. és 14. tartották a magyarországi állandó diakónusok és házastársaik, a diakonátus iránt érdeklődők ITT (Imádság, Tanulás, Találkozás) találkozóját és továbbképzését a leányfalui Szent Gellért Lelkigyakorlatos Házban. A szombati szentmise főcelebránsa és szónoka Erdő Péter bíboros volt.

2017. október 16. hétfő