A budapesti fasori református templomban tartották a házasság hete központi megnyitóját

2016. február 9. kedd 12:05

A mi szeretetünkben, találkozásainkban ott van ő, a harmadik, ott van titokként az Isten szeretete, az a szeretet, amely előbb volt mindennél – mondta Tóth János misszióvezető lelkész a házasság hete központi nyitó istentiszteletén a Budapest-Fasori Református Egyházközség templomában, február 7-én.

Az istentiszteleten részt vett Hegedűs Endre zongoraművész és felesége, Katalin, az idei programsorozat arcai, akik elmondták, ahogy nekik, muzsikusoknak is mindennap próbálniuk kell, ugyanúgy a szeretetet is nap mint nap gyakorolnunk kell egymás felé.

Magyarországon kilencedik alkalommal hirdetik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával a házasság hetét. Az országos rendezvénysorozat célja, hogy legyen egy olyan hét, amikor a házasság kerül a középpontba, hogy akik erősek, stabilak a házasságukban, megerősítést nyerjenek és példává lehessenek, akik gyengék, nehézségekkel küzdenek, segítséget kapjanak, akik most készülnek házasodni, azok pedig találjanak olyan forrást, ami bátorítja őket, hogy érdemes házasságban élni.

Az istentiszteleten a Református Missziói Központ Házasság- és Családsegítő Szolgálatának misszióvezető lelkésze, Tóth János hirdette az igét János apostol első levele alapján: „A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet; mert a félelem gyötrelemmel jár, aki pedig fél, nem lett tökéletessé a szeretetben. Mi azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket.” (Jn 4,18–19)

A misszióvezető lelkész prédikációja elején kiemelte, hogy Isten előtt mint egyén, mint férfi és nő vagyunk, a vele való kapcsolatunk az első. Amikor megállunk Isten előtt, számára az a fontos, hogy én ember vagyok, és utána, hogy milyen férj és milyen feleség.

Az agapéban, az isteni szeretetben nincs félelem, maga a házasság azonban nem félelemmentes kapcsolat – mutatott rá Tóth János. – A házasságban minden a szeretetről és a szeretet féltéséről szól. Ha nincs benne szenvedély, csak gazdasági közösség, akkor száraz, unalmas és kiürül. Ha nincs benne felelősségvállalás, közös döntés, akkor az egyik mindig uralkodik, a másik engedelmeskedik. Ha mindig azon vitatkozunk, kié legyen a döntés, állandó konfliktusban élünk.

Mit tehetünk mi a félelmeinkkel? – tette fel a kérdést a lelkész. – Hiszen ha nem kezdünk semmit vele, a félelem gyötrelemmé, szorongássá, feszültséggé válik. Ha nem lesz teljessé bennünk a szeretet, akkor nem válik valóra.

Ő titkon néz, szeret és megtart minket ebben az örök szeretetben. Ez a szeretet előbb volt mindennél, előbb volt, mint a szerelmem a feleségem iránt, előbb volt, mint a házasság, vagy mint hogy én szeretetben megfogantam. Előbb volt a hűségnél, a haragnál, az ölelésnél. Mindennél előbb szeretett minket, minden csak utána lett. Előbb volt minden nehézségnél, amit egymásnak okozunk. Ez az istenkapcsolat, ez a születés előtti szeretet, amely elűzi a félelmet. Olyan félelemmentes szeretetet kapunk, amely segít megoldani a helyzetet, amiben vagyunk. Lehetőséget kapunk a lélek által a szeretetre – biztatta az istentisztelet résztvevőit Tóth János.

Az igehirdetés után Hegedűs Endre és Katalin zongoraművészek köszöntötték a gyülekezetet. Rövid bizonyságtételükben elmondták, hogy bár ma mindenki arról beszél, hogy a házasság micsoda válságban van, ők ezt kevésbé érzik, és ezt az Úr megtartó kegyelmének köszönhetik.

Igyekszünk jóban lenni az Istennel, mindennap beszélgetünk vele, minden reggel le tudunk ülni Bibliát olvasni, majd kötetlenül tudunk imádkozni. Ezután egész másképp indul a napunk. Istennel együtt működhet csak a házasság, őt mindig kérve és hívva – tette hozzá Hegedűs Endre.

Forrás: Szenci-Kovács Emese/Református.hu

Fotó: Vargosz/Református.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
az-udvosseg-eletado-ereje
Az üdvösség életadó ereje

Keresztelő Szent János születése – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 1,57–66.80)

16:00
papszenteles-elott-nyitott-szivvel-holpar-balazs
Nyitott szívvel – Holpár Balázs, a Győri Egyházmegye újmisése

Holpár Balázzsal a szentelés előtti nap délutánján beszélgettünk a győri szeminárium rekreációs termében.

12:00