A hétköznapok egyszerű gesztusaival szeressetek! – Bolognai és cesenai zarándokok a pápánál

2018. április 21. szombat 19:58

Április 21-én, szombaton a szerdai általános kihallgatások hangulatával töltötte meg a Szent Péter teret az a 13 ezer zarándok, aki a bolognai érsekségből és a cesena-sarsinai egyházmegyéből érkezett Rómába.

A lelkes zarándoksereg ezzel a meglepetéssel viszonozta Ferenc pápa tavaly október eleji apostoli látogatását, amikor a Pó-síkság két városát, Bolognát és Cesenát kereste fel.

A pápa a szombat délben kezdődött kihallgatás során mindenekelőtt köszönetet mondott a lelkes fogadtatásért, mellyel a Péter sírjához érkezett zarándokok üdvözölték őt, majd felidézte a tavalyi látogatás számára is emlékezetes mozzanatait.

Cesenai emlékei közül a Szentatya VI. Piusz születésének harmadik centenáriumát emelte ki. VI. Piusz és VII. Piusz egyaránt Cesenában születtek. Ferenc pápa hangsúlyozta, az egyházmegye népe ennek a két pápának az örökségét hordozza, és feladata, hogy kövesse ezt az utat, nagylelkűen hirdesse az evangéliumot és a szeretet műveivel tegyen róla tanúságot. A keresztények a szeretet, a testvériség, a reménység kovászai, megannyi apró, hétköznapi gesztussal.

Szeressétek ezeket az apró gesztusokat, melyek ugyan kicsik, mint az élesztő darabkái, de nagyon sok jót tesznek – buzdított a pápa.

Bolognába az egyházmegyei eucharisztikus kongresszus záróeseményére érkezett Ferenc pápa tavaly októberben. Ezúttal azt kívánta a híveknek, hogy a sok embert megmozgató és Jézushoz közelítő tavalyi év lépteit „hosszabbítsák meg” az időben. Idézett a Gaudete et exsultate kezdetű legújabb apostoli buzdításából: Isten szavának közös hallgatása és az Eucharisztia közösségi ünneplése mind jobban egymás testvérévé tesz bennünket és lassanként átalakít szent és missziós jellegű közösséggé.

Az Eucharisztia hozza létre ugyanis az Egyházat, amennyiben összegyűjti és egyesíti a szeretet és a reménység kötelékében – mutatott rá a Szentatya. – Az Úr azért alapította, hogy maradjunk meg Őbenne és vele együtt alkossunk egy testet. Az Eucharisztia ezenkívül kiengesztel bennünket, mert táplálja a közösségi kapcsolatot és bátorítja a nagylelkűség magatartását bennünk.

A pápa arra kérte a bolognai és cesena-sarsinai egyházmegyék híveit, hogy a megkezdett úton haladva adjanak újabb impulzust egyházmegyéik evangelizálásának, majd apostoli áldását adta rájuk.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
kibontakozo-kegyelem-interju-mohos-gabor-kinevezett-puspokkel
Kibontakozó kegyelem – Interjú Mohos Gábor kinevezett püspökkel

Ferenc pápa 2018. október 4-én Mohos Gábor pápai káplánt iliturgi címzetes püspökké, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. A Pápai Magyar Intézet (PMI) rektorát római hivatalában kérdeztük.

2018. október 21. vasárnap
ferenc-papa-ne-az-elso-helyekert-konyokoljunk-hanem-szolgalatot-valasszuk
Ferenc pápa: Ne az első helyekért könyököljünk, hanem a szolgálatot válasszuk!

Október 21-én a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedett a déli Úrangyala ima elmondása előtt, utána pedig a missziós világnap kapcsán a fiatalok bevonásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

2018. október 21. vasárnap