A hívő ember Istenre bízza életét – Páduai Szent Antal-búcsút ünnepeltek Déván

Külhoni – 2018. június 16., szombat | 12:50

Berszán Lajos kanonok, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum alapítója és jelenlegi lelki igazgatója mutatott be búcsúi szentmisét június 13-án a dévai ferences templomban.

A hívő embernek sohasem szabad elcsüggednie, hiszen Isten személyében olyan segítőtársa van, aki minden földi hatalmasság felett cselekszik – hangsúlyozta Berszán Lajos kanonok, aki édesanyja életpéldájával erősítette a hitet a jelenlévőkben.

Homíliájában kifejtette: a mai világban már semmilyen gyakorlati akadálya sincs a bibliaolvasásnak, a Szentírásból történő lelki táplálkozásnak. A milliók által tisztelt Páduai Szent Antal is Isten igéjéből merítette hitét, szónoki képességét, mellyel sokakat térített az evangélium útjára. Ha a keresztény ember életében központi helyet foglal el Isten, a vele való állandó beszélgetés, az ő szavának rendszeres olvasása, akkor megszentelődik az ember élete, családja, környezete – fogalmazott a szónok.

A dévai Páduai Szent Antal-templom búcsúünnepén nem csupán a helyi hívek vettek részt: velük együtt ünnepeltek a környező településekről, Csernakeresztúrról, Vajdahunyadról, a Zsil völgyéből és távolabbról érkezők.

A szentmisén Berszán Lajossal koncelebrált Szász János petrozsényi és Szabó Ákos vajdahunyadi plébános. A szertartás végén a házigazda, Főcze Bonaventura OFM dévai plébános köszöntötte a vendég lelkipásztorokat, a ferences testvéreket, Florin Oancea dévai polgármestert, aki Pogocsán Ferdinánd alpolgármester társaságában és vett részt feleségével együtt a Szent Antal-búcsún.

Bonaventura testvér köszönetet mondott a helyi közösségnek is: az egyháztanácsosoknak, a rózsafüzér-társulatnak, a kórusnak, valamint kiemelten Drijman Etelkának, a csernakeresztúri Combrut pékség tulajdonosának, aki több száz cipó sütését vállalta ez alkalomra.

A megáldott kenyerekből a búcsú résztvevői mindannyian részesültek.

Forrás és fotó: Nyugati Jelen/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria