A Kármelhegyi Boldogasszonyt köszöntötték Keszthelyen

Hazai – 2016. július 17., vasárnap | 19:54

Kármelhegyi Boldogasszony-búcsút ünnepeltek július 17-én a keszthelyi Kis Szent Teréz-bazilikában. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Varga Lajos váci segédpüspök volt.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnep július 16-án, szombaton este szentmisével és virrasztással vette kezdetét Keszthelyen. A vasárnap délelőtti szentmisére teljesen megtelt a kármelita bazilika. A liturgia elején Paweł Denisiewicz OCD plébános köszöntötte a főcelebráns püspököt.

Varga Lajos homíliája elején hangsúlyozta, az ünnep lényegét nem a külsőségekben, hanem a bensőséges érzésben találjuk meg, amely eltölt minket Isten és egymás iránt. Amikor ünnepelünk, egy szívvel-lélekkel fordulhatunk a mindenható Istenhez.

Ezt követően a kulcs és a szépség fogalmai köré szervezte szentbeszédét a püspök.

Először felidézett egy történetet, miszerint valaki meg akart ajándékozni egy másik embert, akit szeretett. Elgondolkozott, mit adhatna neki. Aztán egy kulcsot ajándékozott. Egy kulcsot, mely azáltal, hogy ajtót nyitunk vele, jelkép: a külső, idegen világ és a családi, benső világ és közösség közti határt jelzi. Az ajándékozó e szavakkal nyújtotta át a kulcsot: „Ezt a kulcsot megkapod, és bármikor bejöhetsz az én otthonomba. Mert hozzám tartozol.” Ilyen értelemben kulcsot kapni nem hétköznapi dolog: befogadva lenni, szeretetben, ez a legnagyobb boldogság.

Ugyanakkor feladat is társul a „kulcs”-hoz – folytatta Varga Lajos. – Illés prófétára és az ő nyomdokaiba lépett remetékre és szerzetesekre emlékezve, rájuk gondolva nekünk is keresnünk kell azt a kulcsot, amely elvezet a Kármel hegyére – vagyis segít eljutni Jézus Krisztushoz. Tulajdonképpen a mennyek országának a kulcsát keressük tehát. A mennyek országa a mi igazi hazánk.

A szónok figyelmeztetett: azt gondolhatjuk, hatalmas teljesítmény kell ahhoz, hogy eljussunk a mennyország örömébe. És törekszünk minden erőnket összpontosítva, mivel teljesítményt akarunk felmutatni. Aztán belerokkanunk. Az igyekezet felmorzsol, és elvész közben az öröm. Pedig a mennyország a legnagyobb szeretet, békesség, öröm és boldogság.

A Kármel hegye és a Kármelhegyi Boldogasszony arra figyelmeztetnek, hogy a mennyek országának szépségét kell szemlélnünk. Mert ha bele tudunk kerülni ennek a szépségnek a vonzásába, akkor megszabadulunk a görcsös félelemtől, a teljesítési kényszertől. A Boldogságos Szűzanya „egészen szép”. Ez a szépség, a Szűzanya szépsége Isten kisugárzása. Ha ezt át tudjuk élni, ha képesek vagyunk szemlélni a Szűzanya és az Úr Jézus szépségét, akkor már a mennyország örömében létezünk. Vágyjunk a mennyország után! Ennek a vágyunknak kell a legerősebbnek és legnagyobbnak lennie sokfajta vágyunk között – hangzott a tanítás a keszthelyi Kis Szent Teréz-bazilika ünneplő közössége felé.

A Kármelhegyi Boldogasszony mindig azt tanítja: a mennyek országának kulcsa nem más, mint Isten akaratának teljesítése. Mária igenje a mennyország kulcsa. És ezt a kulcsot felénk is nyújtja az „egészen szép” Szűzanya – tette hozzá Varga Lajos, majd prédikációja befejezéseként a Kármel és a skapuláré másik üzenetére irányította a figyelmet: lelkünk megtisztításának fontosságára és szükségességére.

A szentmise után körmenetben, énekelve és imádkozva hordozták körbe a kis Jézust a karján tartó Szűzanya szobrát, majd a liturgia zárásaként a szentélyben kérték a Kármelhegyi Boldogasszony közbenjárását a hívek a váci segédpüspök vezetésével.

Borsodi Henrietta/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria