A keresztények egységéért imádkoztak a nagyváradi székesegyházban

2019. január 23. szerda, 11:25

„Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…” (MTörv/5Móz 16,20) mottóval hirdették meg idén a tíznaposra bővült ökumenikus imahetet. Január 20-án Nagyváradon a Nagyboldogasszony római katolikus székesegyházban imádkoztak a különböző felekezetek lelkipásztorai a hívekkel.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Böcskei László megyéspüspök arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy nem a mindennapi problémák, ügyek megvitatására gyűltek össze, hanem attól a belső vágytól vezérelve, hogy Isten elé tárják kéréseiket, hogy az ő akarata érvényesülhessen mindenki javára.

Az ökumenikus hét mottója arra utal, hogy a választott népnek szüksége volt bírákra, mert számos veszély leselkedett az Istennel kötött szövetségre, sok volt a gyűlölködés, a megosztottság és az ellenségeskedés, ahogy napjainkban is – szögezte le a főpásztor. – Ha azonban betartjuk Isten törvényeit, felvesszük a harcot a gonosz erőivel, túllépünk az előítéleteinken, és érzékenyek vagyunk mások gondjai iránt, akkor autentikus keresztényekké válhatunk.

„Legyünk élő keresztények, ebben támogassuk és erősítsük egymást. Kapcsolódjuk be az imafüzér alkalmaiba, mert ezáltal tehetünk a legtöbbet az egység szolgálatáért. Keresztény tanúságtételünkkel próbáljuk szebbé és jobbá tenni a világot!” – buzdított a püspök.

Prédikációjában Mihai Vătămănelu görögkatolikus vikárius kiemelte: Krisztus szeretete sürget bennünket. Imádkozzunk, mert lelki élet nélkül csupán gépek vagyunk. Élő kövekként építsük Krisztus egyházát, egységben a szeretetben és a sokféleségben.

A prédikáció után a felekezetek képviselői – a római katolikus, a református, az evangélikus és az unitárius egyházak lelkipásztorai – rövid imákat mondtak magyar nyelven.

Kövendi István várad-rogériuszi református lelkipásztor köszönetet mondott Istennek, amiért együtt lehettek, megláthatták azt, hogy ő a mi Atyánk, mi pedig testvérek vagyunk. Kardos József unitárius tiszteletes azt kérte Istentől: tegye áldottá az együttlétet, a világosság útján, az igazság ösvényén vezetve a keresztényeket. Mátyás Attila evangélikus lelkész azon vágyát fogalmazta meg, hogy a szeretet győzedelmeskedjék a 21. század Európájában.

Ezt követően az ortodox, a görögkatolikus egyház, a Messiás-hívő Zsidó Hitközség, valamint a neoprotestáns Tabor és Betania gyülekezetek képviselőinek fohászai hangzottak el.

Zenei szolgálattal közreműködött a székesegyház kórusa.

A keresztény egységért való imahét során adományokat gyűjtenek a Messiás-hívő Zsidó Hitközség által fenntartott gyermekotthon számára.

Forrás és fotó: Erdon.ro; Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Címkék: imádság, ökumené
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő