A közösségbe tartozás öröm – A szatmári egyházmegye ifjúsági csoportvezetői találkoztak

2018. április 12. csütörtök 09:46

Erdődhegyen április 6. és 8. között tartották a Szatmári Egyházmegyei Ifjúsági Iroda által egybefogott plébániai ifjúsági csoportvezetők szokásos tavaszi találkozóját, amelyen harmincegy plébánia hatvankilenc fiatalja vett részt.

A fiataloknak igényük, hogy tartozzanak valahova, ahol társaikkal együtt tehetnek valami jót, valami fontosat, s ez a virtuális kapcsolati hálók korában még égetőbbé vált – állapították meg a tavaszi csoportvezető-képzőn.

A képzésen részt vevő fiatalok száma a szervezők számára örömteli módon növekvő tendenciát mutat, a pénteki napon huszonhét új tagot köszönthettek a régiek, és beszélgethettek közösen a csoportvezetés szépségéről és felelősségéről. A jelenlévők ugyanis amellett, hogy a saját plébániai közösségükben foglalkoznak a gyermekekkel és fiatalokkal, az egyházmegyei irodával is tartják a kapcsolatot és bekapcsolódnak annak rendezvényeibe, segítik a referensek munkáját.

A hétvégén jelen lévő fiatalok a korosztályuk többi tagjával való foglalkozásokban pótolhatatlanok, a csoportvezetésben ugyanakkor mindig számíthatnak önmagukon túl társaikra és a csoport jóindulatára is. Miután szombaton elkészítették a nyári, nagyszokondi gyerektáborok beosztását, ötleteltek annak tematikájáról, vasárnap szentmisén vettek részt, előre tekintettek a közelgő egyházmegyei ifjúsági találkozóra, illetve az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozóra.

Ám volt idő sok beszélgetésre is, ami a fiataloknak lehetőséget adott a gondolataik megfogalmazására és kimondására, a referenseknek pedig annak megértésére, hogy min mennek a fiatalok keresztül, mi foglalkoztatja őket, mik a gondjaik és igényeik. Így a csoportvezetők hangsúlyozták, valós igény mutatkozik esetükben és társaik esetében is az élő, valós közösségekre, ahol elfogadják őket, számítanak rájuk, feladatot kapnak, ezt felszabadult környezetben elvégezhetik, és látják közösen kitűzött céljaik hasznos megvalósulását.

Különösen érvényes ez a jelenben, a virtuális kapcsolati hálók korában, ahol a felszínesség, az irónia és a kritika dívik. Ezzel szemben az egyházi közösségben a közös pontokat erősítik, és az imák, szentmisék által is a szeretetélmény mélyül.

Az egyházmegyei ifjúsági csoportvezetőknek idén lesz bőven tennivalójuk hiszen a hagyományos, nagy résztvevőszámú egyházmegyei ifjúsági találkozón és táboron kívül az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozót is a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében rendezik.

Forrás: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Gönczy Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
erdo-peter-pozna-ban-adjatok-egy-fix-pontot-es-en-kiforditom-sarkaibol-vilagot
Erdő Péter Poznańban: „Adjatok egy fix pontot, és én kifordítom sarkaiból a világot”

A Lengyel Püspöki Konferencia szervezésében szeptember 22-én Poznańban tartották az Országos Lelkipásztori Fórumot. Stanisław Gądecki érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnökének meghívására Erdő Péter bíboros, prímás vezetésével szentmisét ünnepeltek.

2018. szeptember 22. szombat
felkesziteni-az-orok-eletre-nyary-zsigmond-igazgato-25-eves-szent-gellert-iskolarol
Felkészíteni az örök életre – Nyáry Zsigmond igazgató a 25 éves Szent Gellért Iskoláról

Idén ünnepli alapításának 25. évfordulóját a Budapest-Krisztinavárosban található Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium. Jelenleg 461 diák tanul itt, a tantestület létszáma 48 fő. A negyedszázados jubileum alkalmából Nyáry Zsigmond igazgatóval beszélgettünk.

2018. szeptember 22. szombat