A magyar szentek és boldogok ünnepe a Pápai Magyar Intézetben

Külhoni – 2014. november 13., csütörtök | 17:40

Immár hagyomány, hogy november 13-át, a magyar szentek és boldogok emléknapját az intézmény saját ünnepeként ülik meg a Pápai Magyar Intézetben (PMI) – tájékoztat Tóth Tamás, az intézet rektora.


A PMI azért ünnepli sajátjaként a magyar szentek és boldogok napját, mivel mind alapításának napja (Kármelhegyi Boldogasszony), mind a kápolna búcsúja (Szent Kereszt felmagasztalása) a nyári tanítási szünetre esik.

Ebben az évben a PMI volt rektora, Ternyák Csaba egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke, egyben az intézményért felelős referens püspök mutatta be az ünnepi szentmisét. Az egri főpásztor arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy ezen a napon azokra a magyar szentekre és boldogokra gondolunk, akiket az oltáron tisztelünk, de rajtuk kívül jussanak eszünkbe azok a szent magyarok is, akik a mi személyes életünkben játszottak valamilyen módon meghatározó szerepet.

Az ünnepi ebéden részt vettek a szentszéki hivatalok, pápai egyetemek, társkollégiumok és magyar intézmények képviselői, többek között Angelo Acerbi címzetes érsek, hazánk rendszerváltást követő első apostoli nunciusa, Győriványi Gábor, Magyarország szentszéki nagykövete, Török Tamás, hazánk olaszországi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, valamint Bernard Ardura premontrei szerzetes, a Történettudományok Pápai Bizottságának elnöke.

Fotó: PMI

Magyar Kurír