A Mária Légió lelkinapot tartott Szatmárnémetiben

Külhoni – 2019. február 18., hétfő | 13:12

A Mária Légió „Keresztények segítsége” Regia-lelkinapját tartották február 16-án a szatmárnémeti Szent Alajos Konviktusban. A sárközújlaki, nagybányai, nagykárolyi és nagyváradi szervezeteket magába foglaló Regia több mint 170 tagja gyűlt össze szombaton.

A találkozó Schönberger Jenő püspök imájával kezdődött, ezt követően a főpásztor üdvözölte a Mária Légió tagjait, megköszönve nekik egész éves tevékenységüket, az imádságukat, mindazt, amit a Szűzanya pártfogása alatt, illetve a Szűzanya példájára tettek.

„A Mária Légió máriás lelkületű, ez pedig azt jelenti, hogy a Szűzanya példájára lelki életük középpontjában az Úr Jézus, illetve Isten akarata áll. Köszönöm, hogy Isten akaratát meghallják és követik, életük, imádságuk, munkájuk által szebbé teszik mások életét is. Ne feledjék, csodák történnek folyamatosan, akkor is, ha nem látjuk. Ez egy jól szervezett lelkiség. Ha megtartják a szervezet kereteit, az megtartja majd önöket. Ebből pedig mindenkinek lelki java származik, önöknek és akikért csak imádkoznak” – mondta Schönberger Jenő.

A délelőtti elmélkedést Linzenbold Szabolcs székesegyházi káplán tartotta. Szép hivatásnak nevezte a Mária Légió-s szolgálatot, a másokért való töretlen imát. „Nem kicsi vállalkozás ilyen módon szolgálni az Istent és az embereket. A kor viszontagságai között nagyon sok mindennel kell szembenézni, ami elkedvetlenítheti önöket, szürkévé teheti a szolgálatot. Mégis mi az, ami tarthatja bennünk a lelket? Az a lelkület, amit Mária képviselt és a légió képvisel általa. Szűz Mária boldogsága a mi boldogságunk is kell hogy legyen. Csak akkor fogják boldogan vállalni és végezni ezt a szolgálatot, ha elengedik a kormányt, és átadják az irányítást Istennek. Mert egyedül a Mennyei Atya lesz az, aki segít véghez vinni a kezdeményezéseket, aki meghallgatja az imákat és valóra váltja a kéréseiket. Szűz Mária boldogsága nem csak az övé, hanem mindenkié, aki Jézus életét követve a tanítása szerint él.”

A Szatmár, Máramaros és Bihar megyéből érkezett légiós közösségek felolvasták jegyzőkönyveiket, beszámoltak az elmúlt évben végzett tevékenységeikről, majd szentmisén vettek részt, és további két elmélkedést is meghallgattak Jakab Norberttől, a szatmárnémeti Szent Antal-templom plébánosától, valamint Bărbuț Pétertől, a nagyváradi Szent József-templom plébánosától.

A Mária Légió imádságos lelkiségi mozgalom, melynek tagjai a Római Katolikus Egyház tanítását vallva, Szűz Máriá-s lelkületben együtt imádkoznak, karitatív tevékenységet folytatnak, lelki segítséget nyújtanak, evangelizálnak. A Mária Légiót az antik Róma hadserege mintájára alkották meg, így szervezeti egységeik neveit is az ókori római légióktól kölcsönzik: Praesidium – alsó szintű szervezet, Curia – alsó szintű területi szervezet, Comitium – középszintű területi szervezet, Regia – országos, illetve regionális szervezet, Senatus – egy ország légiós szervezeteinek irányító testülete, Concilium – néhány Regiát egy-egy Concilium vezet. Ezek a legfőbb irányító, szabályalkotó és döntőbírói központi testületek.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria