A másik ember boldogságán kell dolgoznunk – Véget ért a házasság hete a Pécsi Egyházmegyében

2019. február 22., péntek | 9:03

Február 17-én véget ért a házasság hete. A Pécsi Egyházmegye területén, Baranya és Tolna megye nyolc városában a programsorozatot szentmise és a házaspárok megáldása zárta a pécsi székesegyházban.

Országszerte számos ismert személyiség kiállt a házasság és a család ügye mellett a február 9. és 17. között zajló rendezvénysorozat alatt. Lackfi János költő és Pindroch Csaba színművész Pécsre, Gundel Takács Gábor újságíró, televíziós műsorvezető Paksra, Mihalec Gábor pár- és családterapeuta Pécs mellett Dombóvárra és Mohácsra is ellátogatott, ahol a házasság hetében a főtéren álló Fogadalmi templom (Magyarok Nagyasszonya-templom) homlokzatára kifeszített molinón a „Holtomiglan, holtodiglan” felirat hirdette a házasság felbonthatatlanságába vetett hitet.

Idén a pécsi székesegyház farsangi bálja is kapcsolódott a házasság hetéhez: a rendezvényt február 16-án a Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház Kivilágosodik című, magyarbődi táncokból összeállított előadása nyitotta. Az idén 15 éves együttes művészeti vezetője, Gálber Attila koreográfiájának középpontjában a szerelem állt.

Február 17-én, a rendezvénysorozat zárónapján az egyházmegye több településén ajánlották fel a vasárnapi szentmisét a házaspárokért, akik a liturgia végén áldásban részesültek.


Pécsett, a székesegyházban Nyúl Viktor pasztorális helynök arra buzdította a házaspárokat, hogy ne csupán mint „szülő 1” és „szülő 2”, hanem mint édesanya és édesapa legyenek az Istentől kapott reménynek, boldogságnak a sugárzói.

„A másik ember boldogságán kell dolgoznunk. Akkor lehetek boldog, ha a másik ember boldogságán dolgozom” – fogalmazott. A házaspárok pedig az oltártól a nyugati kapuig sorakoztak, egymás felé fordulva, hogy így újítsák meg házassági fogadalmukat. A szentmise után a püspökség kocsiszínében szeretetvendégségre várták a házaspárokat.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő