A mosoly misszionáriusai – Beszámoló a nagybányai Háló-találkozóról

2017. szeptember 14. csütörtök 18:55

A Szentháromság-templomban és a Scheffler János közösségi házban tartották szeptember 9-én a XIII. Háló-találkozót Nagybányán – Debrecenből, Nagyváradról, Nagykárolyból, Szatmárnémetiből, Avasújvárosból, Máramarosszigetről és Felsőbányáról érkező résztvevőkkel.

„A béke egy mosollyal kezdődik” – Kalkuttai Szent Teréz egyik gondolata szolgált a Román János kerületi esperes fővédnökségével rendezett találkozó mottójaként. A mosoly és az öröm végigkísérte az egész találkozót – írta összefoglalójában a nagybányai Daly Attila negyedéves kispap.

A nyitó szentmisét Danku Balázs, a Szent József-templom plébánosa mutatta be, szentbeszédet mondott Román János. Homíliájában hangsúlyozta, hogy a keresztényeknek a világban Isten mosolyát kell tükrözniük. A szentmisén közreműködött a Schola Rivuluina ifjúsági kórus.

A liturgia után Vass Lóránd szinérváraljai plébános Mosoly – ami benne és mögötte van című rendhagyó előadásában az apró örömök felfedezésére bátorította a résztvevőket, amelyek nap mint nap érnek bennünket, és Isten szeretetéről tanúskodnak. Az előadást követően kiscsoportos-beszélgetésekben osztották meg egymással gondolataikat a résztvevők.

Délután Kerekes Gabriella óvónő a mosoly és a türelem fontosságáról tartott előadást; Konrád Katalin, a partiumi régió Háló-vezetője az örömteli szolgálatvállalásra és a helytállásra bátorította hallgatóit – számolt be Daly Attila.

A Háló katolikus, nyelve magyar, formája közösségi, helye a Kárpát-medence, útja Istenhez vezet – fogalmaz beszámolójában Varga Orsolya. – A Háló mozgalom elsősorban a felnőtt katolikus hívőket akarja megszólítani, de az ökumenizmus eszméjét magáénak vallva nyitott más keresztény felekezetek és általában minden jóakaratú ember felé. Az Egyházon belül működik, annak közösségi arcát hordozza. A hívő keresztényeket közösségben képzeli el; segíteni szeretné az arra vágyókat, hogy közösségre találjanak. Építi a kapcsolatokat a keresztény közösségek között, hogy ne maradjanak magukra, igyekszik őket összekapcsolni, egymás felé megnyitni, értékeiket kifelé is láthatóvá tenni.

„Nagyon sok mosoly hagyta el arcunkat, és megpróbáltunk azokra a dolgokra koncentrálni, amiktől szívünkből mosolyoghatunk. Megható életutakkal találkozhattunk a kiscsoportos beszélgetéseken, egymásnak megnyílva és örömet okozva beszélgethettünk, olyan kérdéseket végigjárva, mint például: van-e a mosolynak gyógyító ereje? Sokan arra jutottunk, hogy nagyon is van. Volt köztünk orvos, nagymama, tanár, diák – akik mind tudtak életükből olyat felidézni, amikor a mosoly sokat lendített a helyzetükön” – tudósított a szeptember 9-i találkozóról Varga Orsolya.

„Ha szeptember eleje, akkor Háló-találkozó Nagybányán – olvasható az Avasújvárosról érkezett Tunás Ilona összefoglalójában. – Egész évben várom ezt az eseményt. Várom azt a meghitt, családias hangulatot, amellyel a nagybányaiak várnak. Az idén sem ért csalódás...” Beszámol arról, hogy Teréz anya üzeneteiből és a szemléletes előadásokból tippeket kaphattak arra vonatkozólag, miként tehetjük boldogabbá saját magunkat és környezetünket. Tunás Ilona írásából kiderül: a szervezők – meglepetésként – a Háló egyik legidősebb tagját, Gorga Máriát is meghívták a találkozóra, „aki mindenkiért tiszta szívvel tud imádkozni, és akinek mindenki felé van egy kedves mosolya, jó szava”.

Október 6. és 8. között tartják Nagyváradon a Kárpát-medencei Háló-találkozót, amelyre szeretettel hívják az érdeklődőket.

Forrás: Nagybányai Háló Mozgalom

Fotó: Pongrácz Panni; Mihali János

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
a-borunk-ala-bujt-isten-megjelent-varga-laszlo-puspokkel-keszult-interjukotet
A bőrünk alá bújt Isten – megjelent a Varga László püspökkel készült interjúkötet

A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban jelent meg a Varga László kaposvári megyéspüspökkel készült interjúkötet.

09:43
-tartos-szeretet-iden-is-rekordot-dontott-karitasz-nagybojti-elelmiszergyujtese
„Tartós szeretet” – Idén is rekordot döntött a Karitász nagyböjti élelmiszergyűjtése

Március 4. és 11. között rendezték meg idén templomainkban az immár hagyományos nagyböjti élelmiszergyűjtést. Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke március 21-én a székesfehérvári adományátadón megköszönte az országos és az egyházmegyei központok, valamint a plébániai karitászcsoportok munkáját.

2018. március 22. csütörtök