A nemzeti, vallási és nyelvi különbségek ellenére… – Ökumenikus imatalálkozó Nagybecskereken

2019. január 22. kedd, 11:14

Idén a Krisztus-hívők egységéért tartott imahéthez kapcsolódva Nagybecskereken a Nepomuki Szent János-székesegyházban tartottak áhítatot január 17-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Nagybecskereken hagyományosan a római katolikus, a református és a szlovák evangélikus közösség vesz részt az ökumenikus imahét programjában. Az eddigi években mindhárom közösségben tartottak egy-egy imaalkalmat, ám tavaly a három közösség lelkipásztorai úgy döntöttek, hogy a jövőben egy közös programot szerveznek. A hangsúlyt az áhítatra és az azt követő baráti találkozásra helyezik.

Német László SVD püspök, Gyuris László székesegyházi plébános, Masa Tamás nagybecskereki segédlelkész, Szilágyi Zoltán református és Lovas Vladimir evangélikus lelkészek mintegy százhúsz jelenlévővel együtt imádkoztak a Krisztus-hívők egységéért. A zenei szolgálatot a nagybecskereki leánykollégium növendékei látták el Elias Ohoiledwarin SVD atyával.

A magyar anyanyelvű reformátusok, a magyar és horvát ajkú katolikusok és a szlovák evangélikusok kivetítőn követhették a programot szerb nyelven, a niceai hitvallást és a Miatyánkot mindenki az anyanyelvén imádkozta.

Az ökumenikus imahét központi segédanyagát idén az indonéz testvérek állították össze. A Nagybecskereken szolgáló Elias Ohoiledwarin verbita szerzetes Indonéziából származik, ezért az imatalálkozó résztvevői az áhítat után a püspöki lakban az ő előadását hallgathatták meg szülőhazájáról.

Elias atya bemutatta Indonéziát, beszélt a nemzeti, vallási és nyelvi különbségek ellenére is békésen együtt élő és egységre törekvő emberekről, rövid betekintést nyújtott az indonézek mindennapi életébe. Magyar nyelvű előadását Masa Tamás atya tolmácsolta szerb nyelvre.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Címkék: imádság, ökumené
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

16:42
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00
Útravaló – 2019. február 16.

Útravaló – 2019. február 16.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 16.

Mai evangélium – 2019. február 16.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 8,1–10

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle