A nemzeti, vallási és nyelvi különbségek ellenére… – Ökumenikus imatalálkozó Nagybecskereken

2019. január 22., kedd | 11:14

Idén a Krisztus-hívők egységéért tartott imahéthez kapcsolódva Nagybecskereken a Nepomuki Szent János-székesegyházban tartottak áhítatot január 17-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Nagybecskereken hagyományosan a római katolikus, a református és a szlovák evangélikus közösség vesz részt az ökumenikus imahét programjában. Az eddigi években mindhárom közösségben tartottak egy-egy imaalkalmat, ám tavaly a három közösség lelkipásztorai úgy döntöttek, hogy a jövőben egy közös programot szerveznek. A hangsúlyt az áhítatra és az azt követő baráti találkozásra helyezik.

Német László SVD püspök, Gyuris László székesegyházi plébános, Masa Tamás nagybecskereki segédlelkész, Szilágyi Zoltán református és Lovas Vladimir evangélikus lelkészek mintegy százhúsz jelenlévővel együtt imádkoztak a Krisztus-hívők egységéért. A zenei szolgálatot a nagybecskereki leánykollégium növendékei látták el Elias Ohoiledwarin SVD atyával.

A magyar anyanyelvű reformátusok, a magyar és horvát ajkú katolikusok és a szlovák evangélikusok kivetítőn követhették a programot szerb nyelven, a niceai hitvallást és a Miatyánkot mindenki az anyanyelvén imádkozta.

Az ökumenikus imahét központi segédanyagát idén az indonéz testvérek állították össze. A Nagybecskereken szolgáló Elias Ohoiledwarin verbita szerzetes Indonéziából származik, ezért az imatalálkozó résztvevői az áhítat után a püspöki lakban az ő előadását hallgathatták meg szülőhazájáról.

Elias atya bemutatta Indonéziát, beszélt a nemzeti, vallási és nyelvi különbségek ellenére is békésen együtt élő és egységre törekvő emberekről, rövid betekintést nyújtott az indonézek mindennapi életébe. Magyar nyelvű előadását Masa Tamás atya tolmácsolta szerb nyelvre.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Címkék: imádság, ökumené
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

2019. április 23., kedd
husvetvasarnapi-szentmisek-puspoki-szekhelyeken
Húsvétvasárnapi szentmisék a püspöki székhelyeken

Országszerte szentmiséken ünnepeltük április 21-én, húsvétvasárnap Urunk, Jézus Krisztus feltámadását. A püspöki székhelyek ünnepi szertartásairól adunk körképet.

2019. április 23., kedd