A nyár folyamán is zajlik a nagyváradi püspöki palota felújítása

Külhoni – 2018. július 12., csütörtök | 12:39

Teljes erővel folynak a nyári hónapokban a nagyváradi püspöki palota felújítási munkálatai, az olykor több napig tartó esős idő ellenére is. Matuz Zsolt projektfelelős elmondása szerint a tetőszerkezet helyreállításával 40 százalékban készültek el.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Folytatják a tartószerkezeti beavatkozásokat a fedélszéken; az alagsorban tervezett munkálatok 80 százalékban készültek el; a homlokzat felújításának közel 30 százalékánál tartanak.

Jelenleg 39 eredeti kő ablakkeret tisztítását végzik. A déli szárny ablakai új, tölgyfa kereteket kaptak, amelyek megegyeznek az eredeti ablakok formájával. A palota körül a korszerű előírásoknak megfelelő tűz-víz hálózatot alakítanak ki, valamint közművesítenek. A tetőhéjazatot folyamatosan cserélik: héjazatot bontanak, fa oromdíszeket javítanak és cserélnek ott, ahol szükséges.

A munkafolyamatokat végző csapat (a megrendelő, a projektfelelős és a kivitelező) gyakran tart egyeztető megbeszéléseket, helyszíni vizsgálatokat; folyamatos a munkatelepi felügyelet.

Legkésőbb július végéig megtörténik a Körösvidéki Múzeum teljes kiköltözése, akkor hivatalosan is átadják a kulcsokat, így az épület minden helyisége hozzáférhetővé válik.

A projekt vezetőinek megítélése szerint a déli szárny teljes külső felújítása három hét múlva ér véget, és a terveknek megfelelően augusztus végéig az épület főszárnyának egyik fele is elkészül.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria