A politikában ne kevesek érdeke érvényesüljön! – Maradiaga bíboros szót emelt a menekültekért

2019. január 8. kedd, 14:09

Szilveszteri homíliájában a tegucigalpai székesegyházban Óscar Rodríguez Maradiaga hondurasi bíboros, érsek felhívta a figyelmet arra az erőszakra, ami Közép-Amerikában menekülésre kényszerít sokakat, akik egy jobb élet reményében az Egyesült Államok felé indulnak.

Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga bíboros jól ismeri honfitársai szenvedését. A hondurasi főváros Szent Mihály arkangyalról elnevezett székesegyházában a 2018-ban elvándorolni kényszerülők szenvedéséről, fájdalmairól beszélt.

A közép-amerikai menekülteknek arról a karavánjáról szólt, amelyet egy hónapja állítottak meg Mexikó és az USA között, Tijuana környékén. A két ország határán az erőszak számos formája okoz szenvedést, miközben az egyesült államokbeli médiacsatornák szinte megszállottan mutatják a Trump amerikai elnök kívánságára épülő falat, amely a menekültek megállítását célozza. A bíboros – aki a Caritas Internationalis elnöke és a Ferenc pápa által felállított, mára hattagúvá vált bíborosi tanácsadó testület, a C6 tagja – a szószékről Szent Óscar Arnulfo Romero figyelmeztetését idézte: „A politika és a hatalom nem lehet olyan csoportok kezében, amelyek csak a saját érdekeiket keresik.”

Elmondta, a hondurasi menekültek szenvednek a hatalommal való visszaélés, a túl sok igazságtalanság miatt. Rámutatott arra is, hogy az országban mennyire nem tartják tiszteletben a nőket, milyen sok nőt gyilkolnak meg. Arra kérte az Urat, ajándékozza békéjét az országnak, a családoknak, mindenkinek és az egész világnak: „Mindannyian arra vágyunk, hogy békében éljünk, de a világban ma sok minden uralkodik, csak éppen a béke nem. Jézus születése a béke idejének eljövetelét jelzi, de a világot még fenyegeti az erőszak, és a társadalmunk egyre sebezhetőbb” – mondta.

Maradiaga a petárdák ropogása közepette elmondott év végi homíliájában emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évben nagyon sok migráns szenvedett és halt meg: „Sok testvérünk, akiknek el kellett vándorolniuk, mert itt nincs munkalehetőség, mert kénytelenek voltak elmenekülni a bűnbandák fenyegetése elől, mert zsarolással szorították őket sarokba…, és mindannyian jól tudjuk, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy jobb életet keressen a maga és a családja számára.” Hozzátette: „Ma sokkal inkább, mint valaha, újra kell gondolnunk és újra kell szerveznünk közösségi életünket: a közjó mindenkié, a közjónak kell uralkodnia felettünk, nem másnak.”

Tegucigalpa érseke bocsánatot kért, amiért ilyen sok konfliktus dúl a világban, és különösen az országában: „A sok agresszióért az emberek között, a sok erőszakért, amit a népnek el kell szenvednie, és azért az erőszakért is, ami kicsit mindannyiunk szívében megbújik. Nézzünk körül, egy olyan világban élünk, amely békét akar, de fegyvereket gyárt, mindannyian a békét akarjuk, de viselkedésünkre gyakran rányomja bélyegét az erőszak: szükségünk van arra, hogy úgy kezdjük az évet, hogy a szívünket lefegyverezzük minden ellenségeskedéstől, ami az egyetlen módja annak, hogy a béke útjára térjünk, abban a meggyőződésben, hogy csak Isten képes lefegyverezni, megszabadítani az emberi szívet az abszurd erőszak kielégíthetetlen mechanizmusaitól.”

Hangsúlyozta, hogy Krisztus egy asszonytól született, és emlékeztetett Szent II. János Pál pápa 1983-ban, hondurasi apostoli útján elhangzott szavaira: „Minden keresztények képesnek kell lennie felismernie egy kislány, egy fiatal lány, egy anya, egy idős asszony arcában valamit annak misztériumából, aki az »új asszony«: innen ered minden keresztény elkötelezettsége, hogy elismerje a nők méltóságát, és küzdjön a nők elleni erőszak és gyilkosságok ellen.” Messze vagyunk még ettől a céltól, állapította meg szomorúan Maradiaga bíboros, és hozzátette, „minden hondurasi embernek meg kell tanulnia tisztelni a nőt, különben nem szereti és nem tiszteli Szűz Máriát, akitől az Úr Jézus Krisztus született”.

Végül ismét a szenvedőkről beszélt: „2018 végén gondoljunk azokra a családokra, melyek az országunkban uralkodó erőszak miatt fájdalmat, gyászt szenvedtek el: bízzuk őket Istenre, és ugyanakkor kérjünk bocsánatot az Úrtól bűneinkért, minden bűnért, amit országunkban elkövettek az igazságosság ellen, a béke ellen, az evangélium értékei ellen.” 

Forrás és fotó: Vatican Insider

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-okumenikus-iman-sulyos-bun-lekicsinyelni-mas-keresztenyek-ajandekait
Ferenc pápa az ökumenikus imán: Súlyos bűn lekicsinyelni más keresztények ajándékait!

Január 18-án a Szentatya esti dicséretet vezetett a Szent Pál-bazilikában. A közös liturgián a Rómában élő többi keresztény felekezet képviselői is jelen voltak. A vesperás végén Ferenc pápa két másik egyházi vezetővel közösen áldotta meg a hívőket.

2019. január 18. péntek
marton-jozsef-professzor-papalatogatasrol-lepjunk-tul-naiv-provincialis-gondolkodasunkon
Marton József professzor a pápalátogatásról: Lépjünk túl a naiv, provinciális gondolkodásunkon!

Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói kegyhelyen. A pápalátogatásról Marton Józsefet, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának professzorát, a gyulafehérvári római katolikus teológiai fakultás volt dékánját kérdeztük.

2019. január 18. péntek
Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 18.

Mai evangélium – 2019. január 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 25,1–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle