A reformáció éve jegyében találkoztak az ökumenikus lelkészkörök

2017. május 20., szombat | 16:58

Az Ökumenikus Lelkészkörök 12. Országos Találkozóját május 18-án tartották Budapesten, a Fasori Evangélikus Gimnáziumban, a városligeti lelkészkör szervezésében.

A rendszerváltást követő évek során az ország számos pontján jöttek létre lelkészkörök, azaz egy-egy területen élő lelkészek találkozói. A lelkésztalálkozók először spontán módon szerveződtek meg. Krisztus vágyára, a „legyenek mindnyájan egy” hívásra akartak válaszolni, valamint a katolikusok a II. vatikáni zsinat elveire is, melyek ugyancsak a keresztény egyházak közötti párbeszéd előmozdítására buzdítottak.

A lelkészkörök létrejöttekor egy-egy lelkész (sok esetben a Fokoláre Mozgalomnak a területen élő papja) meghívta a többieket, hogy ne csak az ökumenikus imahét idején találkozzanak, hanem valósítsanak meg havonta egy-egy lelkészi találkozót. Sok helyen a terület lelkészeinek, papjainak nagyobb része örömmel válaszolt a meghívásra. Az összejövetelek általában közös szentírásolvasást, imát tartalmaznak, majd lelkipásztori tapasztalatok megbeszélésével, megosztásával foyltatódnak.

Több helyen végigbeszélték a katolikusokat és protestánsokat megosztó alapelveket, és örömmel látták, hogy ezeknek a reformáció korában létrejött elveknek jelentős része már idejét múlta, és a még létező véleménykülönbségek területén is erős közeledés tapasztalható az egyházak között. Voltak csoportok, amelyek úgy fogalmaztak, hogy „ezek szerint ma nem volna szükség a reformációra”.

A mostani országos találkozó témája a Szembenállástól a közösségig című dokumentum volt, amelyet a Luteránus Világszövetség és a Római Katolikus Egyház Egység Bizottság fogalmazott meg, a reformáció kezdetének ötszáz éves jubileumára. Előadók voltak: Puskás Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dogmatikaprofesszora és Béres Tamás, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rendszeres teológia professzora. Köszöntőt mondott Beer Miklós váci megyéspüspök, üzenetet küldött Szebik Imre evangélikus püspök.

Az említett dokumentum egyedülálló, krisztusi-testvéri hangvételében és célkitűzésében egyaránt. Alapelvei közé tartozik, hogy mindkét egyháznak meg kell vizsgálni, és meg kell vallania, mennyi hibát követett el a reformáció egyházszakadásának létrejöttében és azóta (e felhívás eddigi megvalósulását a dokumentumban már a számos területen való bocsánatkérés teszi konkréttá), és vizsgálniuk kell, mit tehetnek az egyházak a Jézusban való egység közös munkálásáért. 

A dokumentum szellemét jellemzi, hogy az evangélikusok kijelentik, ők nem tudják ünnepelni a reformáció kezdetének ötszázéves évfordulóját, mert az egyházszakadást hozott létre, de szeretnének a katolikusokkal összefogva megemlékezni az évfordulóról, és új hittel folytatni munkálkodásukat az egységért, és közös tanúságtételért közös hitünkről: Jézus Krisztusról, s az Ő megváltó szeretetéről.

A nyilatkozat felhív minden evangélikust és katolikust, és minden keresztény egyházat is, hogy fogjanak össze, és legyenek a mai szekularizálódott világban  – a világ egyes részein pedig a keresztények véres és közös üldöztetése közepette – tanúi Krisztusban való egységünknek.

Forrás: Tomka Ferenc

Fotó: Ökumenikus Lelkészkörök 12. Országos Találkozója

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-nagycsutortok-este-annak-van-legnagyobb-hatalma-aki-leginkabb-szolgal
Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is gyóntak.

2019. április 18., csütörtök
erdo-peter-mutatta-be-nagycsutortok-esti-szentmiset-esztergomban-96211
Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2019. április 18., csütörtök
Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle