A római Angol Kollégium diákjaival és tanáraival találkozott Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2018. április 22., vasárnap | 14:22

Április 21-én, szombaton délelőtt az Apostoli Palota Konzisztórium termében fogadta a Szentatya a római Angol Kollégium (Venerable English College) diákjainak és elöljáróinak ötvenfős csoportját.

A találkozón a pápa az Istenhez és a felebaráthoz fűződő kapcsolatokról beszélt a krisztusi főparancs jegyében. Az istenszeretet kapcsán leszögezte, hogy örömteli dolog napjainkban is olyan fiatalokat látni, akik az Úrral tartós kapcsolatokat építenek ki, mely egy egész életre szól.

Ez nem volt olyan nehéz az én időmben, mint most nektek, ebben az „ideiglenes kultúrában” – fűzte hozzá szabadon és személyesen Ferenc pápa. – Ennek a kihívásnak a legyőzéséhez a szemináriumi évek alatt bensőséges életet kell kialakítani az Úrral és be kell vonulni a lélek benső cellájába. Így erősödik meg az Istennek és az Egyháznak nyújtott szolgálat, és így találtok olyan békére, boldogságra, amit egyedül csak Jézus tud nyújtani.

A felebaráti szeretet gyakorlásában Krisztus szolgálatában állunk, az Úr iránti engedelmesség jegyében, aki letérdelve megmosta tanítványai lábát. A tanítványok missziós szolgálata a többi pappal, szerzetessel és a világi hívekkel együtt, velük közösségben valósul meg. Ez sokszor nehézséget jelent, amit csak az Úrban gyökerező benső szilárdsággal lehet elviselni – hangsúlyozta a Szentatya..

Példaként említette azt a szilád hűséget és szeretetet, mely a kollégium vértanú diákjait jellemezte. Külön kiemelte a történelmi tényt, miszerint az Angol Kollégium öregdiákjai közül a 16–17. század során negyvennégyen szenvedtek vértanúhalált hazájukba visszatérve, az első közülök Szent Ralph Sherwin volt. A pápa arra biztatta a jelenlegi diákokat, hogy vértanú és szent elődeik példájából merítsenek erőt, külön kérve a kollégium védőszentje, Becket Szent Tamás mennyei közbenjárását.

* * *

A római Venerable English College-ot William Allen bíboros alapította 1576-ban, hogy biztosítsák a papképzést az anglikán hitre tért szigetország számára, mivel ott ellehetetlenült a római katolikus papképzés. A kollégiumot XIII. Gergely pápa három évvel később bullával megerősítette. Az intézmény elődje a 14. század során Rómában angol kereskedők által alapított, a város központjában álló zarándokház volt, mely VIII. Henrik király idejében, az elszakadás miatt zarándokok nélkül maradt. Végül William Allen bíboros átalakította szemináriummá az angol római katolikus kispapok számára.

A kollégium nagyszerű papokon kívül számos tudóst és művészt is nevelt: az orvos William Harvey-t (1636), az költő John Miltont (1638) és Richard Crashaw-t (1646), az író John Evelynt (1644). Történetének kiemelkedő jelentőséget ad, hogy 1581 és 1679 között a kollégium negyvennégy diákja szenvedett vértanúhalált anglikán hitre tért hazájában. Közülük negyvenegy vértanút szentté, illetve boldoggá avattak, például Ralph Sherwint, Robert Southwellt, Henric Morse-t, David Lewist és John Wallt. Vértanúinak köszönhetően nyerte el a kollégium 1818-ban a „venerabilis”, vagyis tiszteletreméltó címet.

Érdekesség, hogy Róma első futballcsapatát éppen az Angol Kollégium diáksága adta 1892-ben az Association Football Club keretében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria