A Sajót is megszentelték vízkeresztkor

2017. január 8. vasárnap 13:01

Orosz Atanáz megyéspüspök vízkereszt ünnepén a Sajópetriben tartott ünnepi Szent Liturgia után a Sajó vizét szentelte meg.

Január hatodika az egyik legnagyobb ünnep egyházunkban, lényegét az ünnep tropárjának (főénekének) sorai teljes egészében megmagyarázzák: „A Jordánban való kereszteltetésedkor, Urunk, kijelentetett nekünk a Szentháromság imádtatása.”

Krisztus keresztségének emlékére a katolikus egyház vizet szentel a templomokban, a folyók és a patakok partján is. Idén a Miskolci Egyházmegye főpásztora a Sajó folyót szentelte meg január 6-án délelőtt. A Szent Liturgia után körmenetben vonult a parókia közössége a folyó partjára. Sok évtized után ismét a folyó mellett végezték el a nagy vízszentelés szertartását Sajópetriben. A megszentelt vizekből merítve a hívek otthonaikat is megszentelik.

Metropóliaszerte több helyszínen szentelték meg az élő vizeket, Kocsis Fülöp metropolita Budapesten a Duna vizét – és Szolnoknál  még január 5-én a Tiszát –, Szocska Ábel apostoli kormányzó Tímáron a Tiszát szentelte meg. A Miskolci Egyházmegye több parókiáján is felelevenítették egyházunk ősi előírását – többek között – Edelényben a Bódva patak szentelésével.


Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
krisztushoz-ragaszkodo-elet-halaadas-seregely-istvan-nyugalmazott-egri-ersek-30-puspok
Krisztushoz ragaszkodó élet – Hálaadás Seregély István nyugalmazott egri érsek püspöki jubileumán

Seregély István nyugalmazott egri érsek püspökké szentelésének harmincadik évfordulója alkalmából hálaadó szentmisét mutatott be július 25-én az egri bazilikában Ternyák Csaba egri érsek, Katona István nyugalmazott egri segédpüspök és számos paptestvér koncelebrálásával.

15:10
erdelyi-zsuzsa-kiallitas-esztergom
Lelki házikincstár – A népi vallásosság tárgyait bemutató kiállítás Esztergomban

Menyasszonyi koszorúval keretezett Szűz Mária-kép; betlehem palóc viseletben; élet és halál kettőse: Janus-arc a rózsafüzéren; fából készült, kézzel faragott, sírban nyugvó Krisztus… A vallásos néphagyomány tárgyi emlékeiből nyílt állandó kiállítás május végén az esztergomi Szent Adalbert Központban.

2017. július 25. kedd