A Sajót is megszentelték vízkeresztkor

2017. január 8. vasárnap 13:01

Orosz Atanáz megyéspüspök vízkereszt ünnepén a Sajópetriben tartott ünnepi Szent Liturgia után a Sajó vizét szentelte meg.

Január hatodika az egyik legnagyobb ünnep egyházunkban, lényegét az ünnep tropárjának (főénekének) sorai teljes egészében megmagyarázzák: „A Jordánban való kereszteltetésedkor, Urunk, kijelentetett nekünk a Szentháromság imádtatása.”

Krisztus keresztségének emlékére a katolikus egyház vizet szentel a templomokban, a folyók és a patakok partján is. Idén a Miskolci Egyházmegye főpásztora a Sajó folyót szentelte meg január 6-án délelőtt. A Szent Liturgia után körmenetben vonult a parókia közössége a folyó partjára. Sok évtized után ismét a folyó mellett végezték el a nagy vízszentelés szertartását Sajópetriben. A megszentelt vizekből merítve a hívek otthonaikat is megszentelik.

Metropóliaszerte több helyszínen szentelték meg az élő vizeket, Kocsis Fülöp metropolita Budapesten a Duna vizét – és Szolnoknál  még január 5-én a Tiszát –, Szocska Ábel apostoli kormányzó Tímáron a Tiszát szentelte meg. A Miskolci Egyházmegye több parókiáján is felelevenítették egyházunk ősi előírását – többek között – Edelényben a Bódva patak szentelésével.


Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
te-is-tudsz-vendegeket-hivni-jezushoz-az-alpha-kurzus-bemutatonapjara-varunk
Te is tudsz vendégeket hívni Jézushoz! – Az Alpha kurzus bemutatónapjára várunk

Kit érdekel annyira Jézus, hogy komolyan veszi missziós parancsát, és meg akarja ismertetni másokkal? És kit érdekel annyira, hogy elmegy egy keresztények szervezte baráti összejövetelre, hogy többet halljon róla? Az Alpha kurzust január 20-án a Kanter Károly Felnőttképzési Intézetben mutatják be.

20:28
oszto-pontok-hagyomany-lenyege-folytathatosag
Osztó-Pontok az Egyház jövőjéről – A hagyomány lényege a folytathatóság

Az Osztó-Pontok kerekasztal-beszélgetés témája ezúttal a vallásosság alakulása és az Egyház jövője volt. A budapesti Panagia Központban január 15-én megtartott rendezvény vendége Gérecz Imre bencés szerzetes és Hidas Zoltán szociológus, egyetemi tanár volt. A beszélgetést Vigh Noémi vezette.

19:15