A Sajót is megszentelték vízkeresztkor

2017. január 8. vasárnap 13:01

Orosz Atanáz megyéspüspök vízkereszt ünnepén a Sajópetriben tartott ünnepi Szent Liturgia után a Sajó vizét szentelte meg.

Január hatodika az egyik legnagyobb ünnep egyházunkban, lényegét az ünnep tropárjának (főénekének) sorai teljes egészében megmagyarázzák: „A Jordánban való kereszteltetésedkor, Urunk, kijelentetett nekünk a Szentháromság imádtatása.”

Krisztus keresztségének emlékére a katolikus egyház vizet szentel a templomokban, a folyók és a patakok partján is. Idén a Miskolci Egyházmegye főpásztora a Sajó folyót szentelte meg január 6-án délelőtt. A Szent Liturgia után körmenetben vonult a parókia közössége a folyó partjára. Sok évtized után ismét a folyó mellett végezték el a nagy vízszentelés szertartását Sajópetriben. A megszentelt vizekből merítve a hívek otthonaikat is megszentelik.

Metropóliaszerte több helyszínen szentelték meg az élő vizeket, Kocsis Fülöp metropolita Budapesten a Duna vizét – és Szolnoknál  még január 5-én a Tiszát –, Szocska Ábel apostoli kormányzó Tímáron a Tiszát szentelte meg. A Miskolci Egyházmegye több parókiáján is felelevenítették egyházunk ősi előírását – többek között – Edelényben a Bódva patak szentelésével.


Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-kozkinccse-valt-ernst-kodex-utohang-szent-marton-evehez
Utóhang Szent Márton évéhez – Közkinccsé vált az Ernst-kódex

Április 25-én mutatták be az Országos Széchényi Könyvtárban az Ernst-kódex első teljes hasonmás kiadását. A 12. századi kötet többek között Szent Mártonról szóló műveket tartalmaz, illetve Szent István ismert kisebb és nagyobb legendáját.

2017. április 27. csütörtök
a-szent-laszlo-ev-kiemelt-programjai-egyhazmegyeinkben
A Szent László-év kiemelt programjai egyházmegyéinkben

Szent László trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából emlékévet hirdetett a magyar kormány, amelyhez egyházmegyéink is csatlakoztak. Az alábbiakban a Szent László-év kiemelt egyházmegyei programjait közöljük.

2017. április 27. csütörtök