A svájci püspökök ellenzik a vasárnapi vásárlást – különösen karácsony előtt

2017. december 6. szerda 10:21

A svájci püspöki konferencia felhívást tett közzé, kérve, hogy az üzletek tartsanak zárva december 24-én, vasárnap.

A svájci püspökök már több alkalommal szót emeltek a vasárnapi pihenőnap érdekében, amely az Úrnak, a családnak, az emberi kapcsolatoknak szentelt nap. Ez még inkább igaz idén – hangsúlyozzák a főpásztorok–, amikor december 24-e, karácsony előestéje, szenteste vasárnapra esik. Ezért a svájci püspöki konferencia felhívást tett közzé, amelyben kéri, hogy az üzletek tartsanak zárva december 24-én, vasárnap.

A főpásztorok emlékeztetnek: adventben a keresztények Jézus Krisztus születésének megünneplésére készülnek. Ez az elmélkedés, a rácsodálkozás és a mások iránti szeretet ideje. A családban ápolják a karácsonyi hagyományokat, és örülnek, hogy viszontlátják a rokonokat és a barátokat. A lakosság számára fontos a részvétel szenteste a szentmisén – ilyenkor többnyire teljesen megtelnek a templomok.

A svájci püspöki konferencia tagjai arra buzdítanak, hogy az üzletek ne legyenek nyitva az adventi vasárnapokon, és legfőképpen advent negyedik vasárnapján tartsanak zárva, mivel az idén december 24-re, az ünnep kezdetére esik. A főpásztorok tehát arra kérik az üzlettulajdonosokat, hogy tekintsenek el az aznapi nyitvatartástól.

A felhívást a svájci protestáns egyházak föderációja is támogatja.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: ünnepek
Vezető híreink - olvasta már?
nagyheti-es-husveti-szertartasok-2018-ban
Nagyheti és húsvéti szertartások az érseki és püspöki székhelyeken 2018-ban

Az alábbiakban a húsvéti időszak ünnepi püspöki szentmiséinek és szertartásainak helyszínéről és időpontjáról tájékozódhatnak.

2018. március 23. péntek
a-borunk-ala-bujt-isten-megjelent-varga-laszlo-puspokkel-keszult-interjukotet
A bőrünk alá bújt Isten – megjelent a Varga László püspökkel készült interjúkötet

A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban jelent meg a Varga László kaposvári megyéspüspökkel készült interjúkötet.

2018. március 23. péntek