A szaléziak gyászolnak: újabb fiatalt öltek meg Venezuelában

Kitekintő – 2015. március 4., szerda | 19:00

Egy tizennégy éves fiú életét vesztette a kormányellenes tüntetéseken a venezuelai San Cristóbal városában. A fiatal halála kapcsán a szalézi tartományfőnök, Francisco Méndez sajtóközleményt adott ki – adja hírül a Szaléziak.hu.

Kluivert Ferney Roa Núñezzel fejlövés végzett február 24-én, mikor az iskolából hazafelé menet át kellett haladnia egy olyan városrészen, ahol a rendőrség összecsapott a kormányellenes tüntetőkkel a táchirai katolikus egyetem (UCAT) közelében. Szemtanúk elbeszélése szerint Roa megállt, hogy segítsen egy sebesült diákon, ekkor ért oda a rendőrség. A fiú próbált elrejtőzni, de búvóhelyét felfedezték, és főbe lőtték – közölték a venezuelai hírportálok.

A híroldalakon a világ minden tájáról kifejezték együttérzésüket a fiatal halála miatt: „Venezuela ismét gyászol egy elvesztett ártatlan életet, a halál egy tizennégy éves fiút ragadott el, egy diákot, aki előtt még ott állt az egész élet, de álmai már soha nem fognak teljesülni” – írja Javier Taeño az esetről a Gaceta Trotamundos nevű blogon (Yahoo.com).

Kluivert Roa haláláról Ferenc pápa is megemlékezett a március 1-jei Úrangyala után mondott beszédében, és ismételten felszólított mindenkit az emberi élet és az emberi méltóság tiszteletben tartására.

Venezuelában az elmúlt egy évben negyvenhárman vesztették életüket a tüntetéseken, melyeket az egyre súlyosbodó gazdasági válság és a politikai ellentétek váltottak ki. Nicolás Maduro elnök és kormánya elítélte az esetet és teljes kivizsgálást ígért; nem sokkal később megerősítették, hogy egy fiatal rendőrt gyanúsítanak a gyilkosság elkövetésével.


Szembesülve a helyzettel, Francisco Méndez atya, venezuelai szalézi tartományfőnök sajtófelhívást adott ki, amelyben arra hívja az embereket, hogy „győzzék le a gonoszt a jó erejével”.

A tartományfőnök azt írta:

„A venezuelai szaléziak gyászolnak, mert egy újabb venezuelai fiatalt öltek meg, és ezúttal botrányos módon. Fájdalmat érzünk más fiatalok miatt is, akik továbbra is szenvednek méltóságuk tiszteletben tartásának hiánya miatt. Azzal a reménnyel akarjuk elviselni ezt a fájdalmat, amellyel Jézus viselte, amikor megtudta, hogy rokonát, Jánost Heródes palotájában lefejezték. Jézus tudta, hogy ez a fájdalom kihívás számára, hogy még nagylelkűbben kötelezze el magát Isten Országának hirdetésére.

Arra hívom a szalézi szerzeteseket és más nevelőket, fiatalokat és felnőtteket, akik részt vesznek a munkánkban, hogy csatlakozzanak ehhez a krisztusi gyászhoz annak érdekében, hogy tápláljuk saját reményünket és felélesszük a reményt másokban is, különösen azokban, akik elcsüggedtek és összezavarodtak. Annak érdekében, hogy legyőzzük a gonoszt a jó erejével, arra hívlak benneteket, hogy éljük meg intenzívebben elkötelezettségünket az élet és az igazság iránt, több imádsággal és böjttel, illetve az Eucharisztiában való osztozással.”

P. Francisco Méndez SDB, tartományfőnök

„Venezueláról is szeretnék megemlékezni, ahol kiújultak az összetűzések. Imádkozom az áldozatokért, különösképpen azért a fiúért, akit néhány napja San Cristóbalban öltek meg. Nyomatékosan kérek mindenkit, hogy utasítsa el az erőszakot, tartsa tiszteletben minden ember méltóságát és az emberi élet szent voltát, bátorítok mindenkit a közös úthoz való visszatérésre az ország java érdekében: teremtsetek lehetőséget az egymással való találkozásra, az őszinte és építő párbeszédre! A coromotói Szűz Mária anyai közbenjárására bízom azt a kedves nemzetet.”
(Ferenc pápa, Úrangyala imádság, 2015. március 1.)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria