A Szentatya fogadta a Pápai Életvédő Akadémia tagjait

2016. március 3. csütörtök 19:33

Meg kell óvni az emberi természetet az ideológiai gyarmatosításoktól, az önzéstől és a hazugságtól, melyek a bűnt erénynek, a gazdasági érdekeket pedig közjónak álcázzák – mondta a Szentatya az Pápai Életvédő Akadémia közgyűlésének tagjaihoz intézett beszédében március 3-án.

A Pápai Életvédő Akadémia tanácskozását „Az erény szerepe az élet etikájában” témáról tartják.

A kockázat mindig abban áll, hogy jónak hívjuk a rosszat és rossznak a jót. Az is igaz, hogy ma számos intézmény működik az élet szolgálatában, de számos struktúra létezik, amely inkább a gazdasági érdek, mint a közjó miatt aggódik. Ma egyes kulturális áramlatok nem ismerik el az isteni bölcsesség lenyomatát a teremtett valóságban és az emberben sem. Pedig emberi mivoltunk egyedülálló és nagyon értékes Isten szemében – hangsúlyozta a pápa. – Ezért meg kell őriznünk emberségünket. A szabadság és az igazság segítségével védelmezni kell az önzéstől és a hazugságtól.

Ferenc pápa beszédében sürgette az emberi élet befogadását és annak ápolását, azzal a méltósággal együtt, amely bármely körülmény között megilleti. Úgy fogalmazott: a mai kultúra továbbra is őrzi a feltételeket, amelyek megerősítik, hogy az ember bármely életállapotban is védelmezendő érték. Ennek ellenére gyakran erkölcsi bizonytalanságok áldozatává válik. Gyakran előfordul, hogy az erény neve alá rejtik a szenvedélyeket.

Figyeljünk oda az új ideológiai gyarmatosításra, amely belopakodik az emberi gondolkodásba, még a keresztény gondolkodásba is, az erény, a modernitás, új viselkedésmódok formájában. Ezek gyarmatosítást jelentenek, elveszik a szabadságot, mert félnek az Isten által teremtett valóságtól. Ez a megkeményedett szív dinamikája: minél inkább hajlik a szív az önzésre és a rosszra, annál nehezebben változik meg, és az, ha a szív korrupttá válik, súlyos következményekkel jár – figyelmeztetett a Szentatya. – Ahogy Jeremiás próféta mondta, eljutunk oda, hogy csak a saját érdeket vesszük figyelembe, ártatlan vért ontunk, és erőszakot és gyötrelmet okozunk.

Ez az állapot nem változhat meg sem elméletek, sem társadalmi vagy politikai reformok hatására. Csak a Szentlélek reformálhatja meg szívünket, ha közreműködünk. Erényről beszélni nem „kozmetikai”, külső megszépülés kérdése, hanem a szív megtisztítása a becstelen vágyaktól és a jó őszinte keresése. Az élet etikája terén szintén: a szükséges előírások a személy tiszteletben tartására nem elegendőek ahhoz, hogy teljességében megvalósítsuk az ember javát – mutatott rá a pápa.

Ma nem hiányoznak a tudományos ismeretek és a technikai eszközök, amelyek segítséget nyújtanak az ember és az emberi élet számára, amikor gyengének mutatkozik. Sokszor azonban hiányzik az emberség. Az etikai ismeret helyes alkalmazása nem elég a helyes cselekvéshez, hanem feltételezi a törékeny ember iránti valós érdeklődést. Az orvosok és az egészségügyi dolgozók sosem mellőzhetik a tudomány, a technika eredményei mellett az emberséget – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Végül arra hívta a Pápai Életvédő Akadémia tagjait, hogy azok, akik az élet védelmének szentelik magukat, elsősorban mutassák meg annak szépségét. Ahogy az egyház nem prozelitizmussal (térítéssel), hanem „vonzással” növekszik (vö. Evangelii gaudium, 14), úgy az emberi életet is csak akkor lehet hatékonyan védeni és segíteni, ha ismerjük és megmutatjuk szépségét. Ha megélitek az őszinte együttérzést és a többi erényeket, akkor kiemelt tanúságtevői lesztek az élet Atyja irgalmasságának.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
-afrikaban-van-ido-istenre-charles-palmer-buckle-accrai-ersek-latogatasa-egerben
„Afrikában van idő Istenre” – Charles Palmer-Buckle accrai érsek látogatása Egerben

Charles Palmer-Buckle, a ghánai Accra érseke Erdő Péter bíboros meghívására érkezett Magyarországra. Az afrikai főpásztort április 19-én Ternyák Csaba érsek látta vendégül Egerben, akivel együtt szentelte püspökké Szent II. János Pál pápa 25 évvel ezelőtt.

10:20
malawi
Bizalomra hangoltan élnek – A Szent Egyed közösség Dream-programja Malawiban

Idén januárban fotóriporterünk, Merényi Zita a Szent Egyed közösség tagjaként három hetet töltött Malawiban Körtvélyessy Mónika doktornővel, aki gyógyítani és oktatni ment ki.

2018. április 19. csütörtök