A szív- és érrendszeri betegeket segíti a Gyulafehérvári Caritas új programja

Külhoni – 2014. október 30., csütörtök | 12:01

Az otthon gondozott, hátrányos helyzetű szív- és érrendszeri betegeket segítő, a Gyulafehérvári Caritas és a Vodafone Románia Alapítvány által kidolgozott programról tartottak sajtótájékoztatót október 29-én a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban – tájékoztat a Krónika Online.

A program lényege, hogy a rászoruló idősek otthonukban EKG-vizsgálatot végezhetnek és vérnyomást mérhetnek, az adatokat mobiltelefonra töltik, és a készülék segítségével elküldhetik egy országos központba. A mérések eredményeit szakorvosok elemzik, ha gondot észlelnek, értesítik a Caritas ápolóit. Ugyanakkor az orvosok új kezelést javasolhatnak a betegek számára.

A Vodafone Románia Alapítvány részéről Adrian Spânu tájékoztatott a mobilszolgáltató cég hozzájárulásáról. Elmondta, az EKG-vizsgálathoz szükséges mérőműszereket már kiosztották, a héten érkeznek a vérnyomásmérők. A telefon segítségével lebonyolítható egészségügyi akcióra 300 ezer lejt, a Mobile for Good jótékonysági akcióra pedig összesen 1,3 millió eurót fordítottak eddig.

Péter György, a Gyulafehérvári Caritas egészségügyi és szociális ágazatának igazgatója emlékeztetett, hogy két éve indították az Idősek távfelügyelete elnevezésű programjukat – szintén a Vodafone Románia Alapítvánnyal –, amely kitűnően működik. Ennek keretében Hargita, Kovászna, Maros, Szatmár és Iaşi megyékben 520 vészjelzős telefont juttattak egyedül élő, anyagi és egészségügyi gondokkal küzdő időseknek. Az igazgató kifejtette: nem pusztán arról van szó, hogy a készüléket életveszély esetén használhatják a rászorulók, hanem egyben lehetőséget biztosítottak számukra, hogy tartsák a kapcsolatot hozzátartozóikkal és az otthoni ellátást végző gondozókkal. „A magányosan élő öregeknek nagyon sokat jelent néhány barátságos szó” – hangsúlyozta Péter György.

A szociális szervezet otthoni gondozásért felelős területi vezetője, Györgyi Emőke elmondta, hogy a vészjelző eddig mintegy húsz esetben mentett életet.

Fotó: Krónika Online

Magyar Kurír