A Vatikáni Titkos Levéltár prefektusa tartott könyvbemutatót Budapesten

2015. január 15., csütörtök | 14:35

A budapesti Központi Papnevelő Intézetben január 14-én mutatták be a Cameralia Documenta Pontificia de Regnis Sacrae Coronae Hungariae (1297–1536) című forrásgyűjtemény két kötetét. Tóth Krisztina, a kutatócsoport tagja írt beszámolót a rendezvényről.


Az Apostoli Kamara középkori magyar vonatkozású anyagát összegyűjtő Cameralia Documenta Pontificia de Regnis Sacrae Coronae Hungariae (1297–1536) című forrásgyűjtemény két kötetének bemutatójára 2015. január 14-én 17 órakor került sor a budapesti Központi Szeminárium épületében. A Collectanea Vaticana Hungariae sorozatban megjelent kiadványokat a Vatikáni Titkos Levéltár püspök prefektusa, Sergio Pagano méltatta, aki az MTA–PPKE ’Lendület’ Egyháztörténeti Kutatócsoport meghívására érkezett Magyarországra.


Az esemény jelentőségét a munka szakmai eredményei mellett az adta, hogy ez volt az első alkalom, hogy e tudományos intézmény vezetője hazánkba látogatott. A köteteket a középkor-történeti kutatások kiválósága, Solymosi László professzor hetvenedik születésnapja alkalmából neki dedikálták.


A könyvbemutatót a kutatócsoport vezetője, Tusor Péter bevezető szavai nyitották meg. Az immár tizenhat kötetet megért sorozat megszületésének hátterét, körülményeit idézte fel, majd rámutatott, hogy a 2012-ben elnyert akadémiai pályázat új távlatokat nyitott. A kutatócsoport megalakulása az egyetem szempontjából is fontos, hiszen az egyetemi lét elsőrendű feladata a tudományos utánpótlás kinevelése, és az MTA–PPKE ’Lendület’ Egyháztörténeti Kutatócsoporttal négyre emelkedett az egyetemen működő akadémiai kutatóműhelyek száma.


Ezt követően Sergio Pagano, a Vatikáni Titkos Levéltár prefektusa ismertette a kiadványokat. Előadását azzal kezdte, hogy nagy elismeréssel tekint a sorozatra, s nagyon ritkák az olyan filológiailag alapos publikációk, mint amit a kezünkben tarthatunk. Szerkesztői azon a tudományos színvonalon állnak, mint a 20. század elejének nagy tudósai.

Az általános méltatást követően a két kötet dokumentumainak forrásául szolgáló Apostoli Kamara funkcióját és ebből kiindulva az összegyűjtött regeszták jelentőségét ismertette. Az intézményt VIII. Benedek pápa hívta életre a 11. században, működése a 13–14. században teljesedett ki. Ide érkeztek be a bevételek az egész katolikus világból, ebből finanszírozták a Szent Kollégiumot, a Római Kúria különféle intézményeit. A precíz regeszták olvasása több szempontból is hasznos. Egyrészt felmérhetjük belőle az egyes magyar püspökségek anyagi helyzetét, másrészt rámutatnak az egyes egyházi intézmények, illetve egyháziak gazdasági erejére.


Az Apostoli Kamarához a Vatikáni Titkos Levéltárban több sorozat kapcsolódik, melyekből a leggyakrabban vizsgált az Obligationes és a Solutiones. Sergio Pagano dicséretesnek tartja, hogy a Cameralia Documenta Pontificia szerkesztői a kutatást nem pusztán ezekre korlátozták, hanem valamennyi sorozatot párhuzamosan átnézték. Végül a kiadás során alkalmazott módszerekre tért ki. Megállapítása szerint a köteteknek teljesen korrekt a latinsága mind a rövidítések feloldása, mind pedig a pénznemek tekintetében. A jelzetek alapján valamennyi dokumentum könnyen visszakereshető. A könyvek bemutatását azzal a latin mondással fejezte be, hogy „a könyvekből újabb könyvek lesznek”, s annak a reményének adott hangot, hogy ez alkalommal is így lesz.


Előadását követően lehetőség nyílt arra, hogy a közönség kérdéseket tegyen fel a Vatikáni Titkos Levéltár prefektusának. Érdeklődtek a XII. Pius korabeli dokumentumok kutathatóvá tételének időpontjáról, a Galilei-perre vonatkozó vatikáni kutatásáról. Egy hozzászólás nyomán pedig Sergio Pagano személyes élményeit is megosztotta Pásztor Lajossal, a Vatikáni Titkos Levéltár eddigi egyetlen magyar munkatársával kapcsolatban.

A könyvbemutatót Liszt Ferenc Villa D’Este szökőkútjai című zongoradarabja zárta.

Fotó: Czövek Tímea

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle